ŽENSKE SNAGE U LAUBI

Stiže drugi Femme nouvelle festival: ‘Nismo si konkurencija, već međusobna podrška‘

Očekuju nas nastupi Nike Turković, pocket palme, Ide Prester, Barbare Munjas, Billie Joan, Raketa i Ivane Starčević te Nine Bajsić
Ida Prester, Barbara Munjas, pocket palma i Nika Turković - zvijezde Femme nouvelle festivala
 Vladimira Spindler

Festival ženskog kantautorstva Femme nouvelle dobiva svoje drugo izdanje. U zagrebačkoj Laubi 25. i 26. lipnja nastupit će sedam iznimnih kantautorica čije su se pjesme našle na kompilaciji Femme nouvelle vol.2. U petak 25. lipnja očekuju nas nastupi Billie Joan, Barbare Munjas, Nine Bajsić i Raketa - koje predvodi jedinstvena Ivana Starčević. U subotu 26. lipnja na stage u dvorište Laube dolaze Nika Turković, Ida Prester i pocket palma. Ulaz na festival je besplatan, a program se održava u sklopu sajma knjiga Knjiga za na more. Poseban pokrovitelj festivala je pivovara Grif.

Glavni zadatak platforme Femme nouvelle i kompilacije jest osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici te ih potaknuti na suradnju, a više o samom projektu ispričala je njegova kreatorica, Lana Čulig iz Aquarius Recordsa:

- Ovo je bila izazovna godina za sve, a posebno glazbenike. Zato mi je drago što je Femme nouvelle dobio svoje drugo izdanje i što unatoč svemu što nas je pogodilo projekt ide dalje. Posebnost drugog izdanja je što su se glazbenice prijavljivale konkretnim djelima, dok su na prvom izdanju prvo izabrana glazbena imena, a onda su one ustupale određene pjesme. Sretne smo što ćemo pjesme s albuma napokon čuti uživo i što će publika u ova dva dana imati priliku vidjeti neke od najboljih domaćih kantautorica.

- Drago mi je što sam dio ovog projekta jer je zaista lijepo imati mjesto gdje se na jednoj visokoj razini može prezentirati ono što radimo. Ova pjesma je neki svojevrstan međuprostor između onoga što sam glazbeno radila prije i onoga što ćemo još raditi, pa je po mom mišljenju savršeno legla u jedan ovakav projekt - izjavila je Ivana Starčević i najavila novi singl koji stiže nekoliko dana prije festivala.

Oduševljenje sudjelovanjem na projektu ne skriva ni Ida Prester, čiji je singl "Luda", objavljen kao dio kompilacije, osvojio eter i srca publike.

- Ženska autorska scena stvarno buja u Hrvatskoj, oduševljena sam curkama koje su predstavljene na ovoj kompilaciji. Koja muzika, koje ideje... Kompliment je biti tu, drago mi je što su me izabrali. Glazbenice/autorice sebe ne doživljavaju kao konkurenciju, već smo si međusobna podrška, surađujemo jedna s drugom, gostujemo na izdanjima, promoviramo se - rekla je Ida.

Program je sufinanciran putem natječaja "Jer svirati se mora" provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH te Hrvatske glazbene unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 08:12