DINASTIJA LUKŠIĆ

STIŽE PRINOVA U FAMILIJU HRVATSKOG MILIJARDERA Ponosni djed, slavni talijanski pjevač, najavljuje: 'Napisat ću mu hit i naučiti ga životnim lekcijama'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

- Unuk će se, kao pradjed Tyrone Power i ja, roditi u svibnju! - ushićeno je za talijanske medije izjavio poznati pjevač Al Bano Carrisi, čija kćer Cristel Carrisi Lukšić sa suprugom Davorom Lukšićem, hrvatskim milijarderom i vlasnikom lanca najluksuznijih hotela u Hrvatskoj, ovih dana iščekuje rođenje sina.

Pripreme za slavlje obavljaju se, neslužbeno doznajemo, i u zagrebačkoj luksuznoj vili u kojoj par planira organizirati slavlje za prijatelje, među kojima bi trebalo biti i poznatih gostiju. Davor i Cristel Lukšić vjenčali su se prošle godine, a sad su u iščekivanju rođenja prvog djeteta, što je potvrdio popularni Al Bano za talijanske medije. Izrazio je zadovoljstvo jer će se njegov unuk roditi u svibnju, a ne u travnju, kako je bio predvidio privatni ginekolog pjevačeve kćeri.

- Svi daljnji koncerti bit će podređeni našem unuku o kojem ću brinuti sa suprugom Rominom. Bit ćemo djed i baka. I to nas veseli. Čim se maleni rodi, u njegovu čast rodit će se nova pjesma, no prvo čekam da ga upoznam. Znam da će me, čim ga ugledam, preplaviti emocije, a iz srca će u tom trenutku izaći prave riječi koje ću i uglazbiti - otkrio je Al Bano za talijanski tjedni časopis Nuovo.

Umag, 210717. 
28. Plava laguna Croatia Open Umag. Cetvrtfinalni mec izmedju Fabia Fogninia (ITA) i Andreya Rubleva (RUS). 
Na fotografiji: Davor Luksic sa suprugom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Nikad nije rano

Dodao je da će se unuka truditi naučiti životnim lekcijama “za koje nikad nije rano da ih se počne usvajati”. Na društvenim mrežama, tako i Instagramu, na kojima je Cristel Carrisi Lukšić nedavno objavljivala fotografije s putovanja poput Palm Beacha na Floridi, na tisuće njezinih pratitelja iskoristilo je priliku da joj u komentarima čestitaju na nadolazećim danima majčinstva.

Za razliku od nje, Davor Lukšić na toj istoj mreži objavljuje fotografije raznih hotelskih zdanja, novoizgrađenih ili u izgradnji, a ako je suditi prema objavljenim fotografijama, u proteklih tjedan dana bio je na potezu od Dubrovnika do Poreča. Lukšić je do svadbe slovio za najpoželjnijeg hrvatskog neženju jer je uspješan, obrazovan, markantan, samozatajan i jako bogat. Poduzetnik Lukšić školovao se na prestižnom sveučilištu Babson College, a nasljednik je Grupacije Lukšić, poslovnog carstva čija se vrijednost procjenjuje na astronomskih 12,5 milijardi američkih dolara. Forbes ih je 2014. godine svrstao među trideset najbogatijih ljudi u svijetu, a čak nekoliko puta i među pet najuzornijih svjetskih milijardera - poslovnom filozofijom Lukšići su primjer uspješnog korporativnog mega biznisa.

- Ulaži pametno, strpljivo, ne luduj i ne pokazuj se previše - tu je krilaticu još sredinom prošlog stoljeća postavio Andronico Lukšić Abarou, Davorov djed i osnivač ove basnoslovno bogate obitelji. Lukšići su ujedno i najbogatija obitelj u Čileu, a tvrtke u Hrvatskoj im vrijede oko 1,3 milijarde kuna. Lukšići prednjače hrvatskim hotelijerskim turizmom, a u njihovu su vlasništvu turistički kompleks Plava Laguna, zatim Jadranski luksuzni hoteli, koji uključuju, među ostalim, i tri atraktivna dubrovačka hotela s pet zvjezdica, a prije dvije godine kupili su i hotelski lanac Istraturist.

Vila na Pantovčaku
Dubrovnik, 260617.
Veceras je Davor Luksic pred mnogobrojnim uzvanicima svecano otvorio obnovljeni hotel Excelsior.
Na fotografiji: Davor Luksic sa svojom majkom.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
/ Tonci Plazibat / CROPIX
Davor Lukšić sa svojom majkom

Danas imaju više od 20 hotela, desetke turističkih kampova, tisuće apartmana i brojne druge nekretnine, poput luksuznih vila Agava i Šeherezada. Lukšići zbog posla često borave u Zagrebu, a živjeli su u ogromnom stanu u zagrebačkom centru, dok je Davor Lukšić prijavljen na adresi luksuzne vile na zagrebačkom Pantovčaku.

U hrvatskim medijima Lukšić i njegova supruga vrlo se rijetko pojavljuju, ali zato talijanski mediji prate svaki korak njihove obitelji. Priča o obitelji Lukšić je, kako su pisali hrvatski mediji, priča o mukotrpnom životu siromašnog bračkog zemljoradnika Polikarpa Lukšića koji se 1910. godine kao 20-godišnjak ukrcao na prekooceanski brod i otplovio u Južnu Ameriku. To se može iščitati ponajviše iz intervjua koje su tijekom života dali Davorov djed Andronico i otac Guillermo.

Zapisi kažu da je Polikarp bio jedan u nizu dalmatinskih emigranata koji su pohodili obećanu zemlju.

Otišao je u nepoznato i imao sreću što je Čile vapio za najamnim radnicima. Zaposlio se u rudniku nitrata u Antofagastu, gradu u rubnom području pustinje Atacama, 1400 kilometara udaljenom od glavnoga grada Santiaga. Taj rudarski grad, Antofagasta, bio je meka za imigrante. Hrvati su tamo bili toliko brojna useljenička skupina da danas njihovih potomaka ondje živi čak nekoliko desetaka tisuća. Polikarp Lukšić ondje je oženio Bolivijku Elenu Abarou, kćer lokalnog ratnog junaka Eduarda Abaroe.

S njom je 1926. godine dobio sina Andronica, osnivača današnje korporacije. Poslije Drugog svjetskog rata Andronico je pokušao studirati na francuskoj Sorboni, no umjesto fakulteta više mu se svidjelo zarađivati. Vješt i spretan u trgovini, značajniji novac zaradio je švercom deviza na crnom tržištu. Ubrzo se ipak vratio u Čile i upisao studij prava. Ni na tom fakultetu nije imao sreće pa je odustao od studiranja te s ujakom osnovao dućan s Fordovim automobilima. Posao je proširio na otvaranje mjenjačnice, čiji su klijenti bili četvorica Francuza, suvlasnici rudnika bakra. Oni su se htjeli riješiti svojeg udjela pa Andronico otkupljuje tri četvrtine vlasničkog udjela rudnika i preprodaje ih Japancima.

Udjel u rudniku

Za taj se transfer veže bajkovita legenda koja kaže da je Andronico za otkup udjela u rudniku tražio samo 500.000 peza, no Japanci su mu isplatili 500.000 dolara, misleći cijelo vrijeme da se izražava u američkoj valuti. Tako se domogao prvog većeg iznosa. Andronico je znao kako se veliki posao ne može raditi bez potpore vlasti. Priliku je dočekao dolaskom socijalista Salvadora Allendea na čelo Čilea.

Idila je trajala do sredine sedamdesetih kad na vlast državnim udarom dolazi desničarski diktator Augusto Pinochet, što je Lukšiću stvorilo problem. Nova vlast onemogućila ga je u širenju poslovanja, ali posao se ipak nastavio. Lukšićevo carstvo devedesetih je godina doživjelo pravi procvat te su se razvili u najbogatiju latinskoameričku obitelj i danas u vlasništvu imaju stotine kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:00