PODRUČJE BEZ SIGNALA

Što donosi nova Matanićeva serija s Krešom Mikićem i Reneom Bitorajcem u neobičnoj avanturi?

Nova dramska serija pričom prati glavnog junaka Olega, poslovnjaka britkog uma i njegovog introvertiranog bratića Nikolu
Područje bez signala

Prije mjesec dana pala je prva klapa nove domaće dramske serije “Područje bez signala”, koju za HTV radi ugledna producentska kuća Kinorama. Ekipa je stigla gotovo do polovice snimanja, a početkom prosinca trebalo bi biti završeno svih šest planiranih epizoda serije u trajanju od 52 minute.

Priča prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka britkog uma i još bržeg jezika, i njegova introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić) koje u zabačeni fiktivni gradić Nuštin dovede narudžba tajnovitog naručitelja iz Magreba. Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, oni obnavljaju davno zatvorenu tvornicu u gradu utonulom u beznađe. Kad gradić živne i mještani radom povrate izgubljeno dostojanstvo i nadu, naručitelj nestane i turbina ostaje bez kupca.

image
Područje bez signala

Nakon niza bezuspješnih pokušaja da je prodaju, Nikola i radnici pronalaze način da beznadnu situaciju pretvore u novi početak. Drugi protagonisti “Područja bez signala” su Šeila (Jovana Stojiljković), mlada kustosica koja prekida međunarodnu karijeru i vraća se u svoje rodno mjesto razmisliti što dalje sa životom, karizmatični inženjer Jando (Izudin Bajrović), nekoć glavni sindikalni vođa, Branoš (Goran Bogdan), vrijedan i častan radnik koji ima sve atribute novog vođe, i opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se, što god da joj život stavio na stol, uvijek dočeka na noge. Pored njih, glumačku postavu čine i Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković i drugi.

Koprodukcija

Serija je nastala prema istoimenom romanu Roberta Perišića iz 2015. koji je izdan i u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji. Režije se prihvatio Dalibor Matanić, scenaristi su Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan, a producentica je Ankica Jurić Tilić. Riječ je o združenom projektu jer seriju proizvodi zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od HRT-a i slovenske televizije Pro Plus, a njezin razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC. Projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Series Mania u Parizu i CineLink Drama u Sarajevu.

image
Područje bez signala

- Ispred kamere će se naći više od 70 glumaca i 700 statista, a iza kamere naš tim ovisno o potrebama broji od 50 do 70 članova. Ako tome priključimo i sve dobavljače, pružatelje usluga i sve naše ostale neophodne ‘satelite’, rekla bih da će, na ovaj ili onaj način, u stvaranju ove serije sudjelovati tisuću ljudi - govori Ankica Jurić Tilić, ujedno i kreatorica serije, koja se sada s ekipom još uvijek nalazi u Lici jer je trenutni set smješten u Gračacu.

- Do sada smo snimali u Dugoj Resi, Karlovcu, Zagrebu, Gračacu, Ličkom Osiku, Lazu Bistričkom, Zaprešiću, stvarno nas je bilo posvuda, a osim ovih hrvatskih lokacija, očekuju nas i lokacije u Skandinaviji i Magrebu, u drugom bloku snimanja, kada restrikcije oko putovanja, svi se nadamo, budu manje - ističe Jurić Tilić.

Startali prije nego što su mislili

Pandemija koronavirusa poremetila im je planove u svim segmentima i “Područje bez signala” nije počelo kako je prvotno planirano. Međutim, nisu kasnili s projektom, nego su startali i prije nego što su zamislili.

image
Područje bez signala

- Mi smo, prateći predviđanja da će zima biti neugodna što se pandemije tiče, povukli datum snimanja na raniji, na kraj rujna umjesto originalno planiranog kraja listopada, kako bismo završili prije prave zime. No, eto nas sad usred zaista teškog perioda i jedino što možemo napraviti je čvrsto se držati preporuka i nadati se da ćemo uz to imati i nešto sreće - objašnjava producentica. Ekipa je trenutno smještena u Gospiću jer, iako im je set u Gračacu, morali su se ipak odlučiti za nešto veći grad koji može smjestiti cijeli tim.

- Lijepo je raditi izvan Zagreba, svagdje smo dobrodošli i sve je jednostavnije nego u velikom gradu. Tu ćemo biti desetak dana, a onda nastavljamo u Zagrebu. Inače, sa snimanjima svaki dan krećemo sa suncem i završavamo sa suncem. Obično na našim dnevnim rasporedima piše i kada sunce izlazi i zalazi, ali ne iz romantičnih razloga, nego zato što nam je to bitno za rad. Sada nam je, nažalost, raspored pretrpan informacijama vezanim uz sigurnost ekipe, pa ovakve ljupke informacije kao što je vrijeme zalaska sunca moraju pričekati bolja vremena da se vrate na raspored - kaže Jurić Tilić.

image
Područje bez signala

Jedna od najuzbudljivijih scena koju su dosad imali prilike snimati bila je ona u kojoj inženjer Janda golemim čekićem razbija cigleni zid iza kojeg su skriveni alati i lopatice turbine.

- Naš glumac Izudin Bajrović to je stvarno junački izveo sam, u neprekinutom kadru, bez pomoći dublera ili konstrukcije od lažnih cigli. Očito naš glumac dijeli neke osobine s likom koji igra, karizmatičnim vođom koji se ne da lako obeshrabriti - odgovara uz smijeh producentica.

Za potrebe snimanja morali su napraviti i vrlo neobičan, no za radnju serije najvažniji rekvizit - golemu parnu turbinu oko koje se vrti cijela njihova priča.

- Naša filmska turbina nije od čelika i nisu je, naravno, projektirali inženjeri, nego naš scenograf Ivo Knezović, a izradile su je vrijedne ruke kipara, plastičara, patinera i raznih drugih majstora. Još je brižno čuvamo u skladištu, ali uskoro će i ona pred kamere - objašnjava Jurić Tilić.

image
Područje bez signala

Na setu opuštanja ni kašnjenja nema, no unatoč cjelokupnoj situaciji atmosfera je odlična.

- Usprkos tome što se glumci često bude u pet ujutro da bi bili na vrijeme spremni za snimanje i usprkos tome što su često s nama sve do večeri, moram priznati da od prvog dana svi dolaze na vrijeme, spremni i puni energije za svaku novu scenu i svaki novi dan. Ne bih rekla da su na vitaminima ili energetskim pićima, jedino što sam uočila da se dila po setu je domaći ajvar, ljute papričice i čokolada. A što se šala tiče, rekla bih da tu definitivno prednjači Matanić, razvio je to do razine za koju bi se gotovo moglo reći da je nedostižna - otkrila je za kraj Ankica Jurić Tilić.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, scenograf je Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:23