MOGUĆI UZROK SMRTI?

Što je masaža strujom tijekom koje je preminuo Vidoje Ristović: ‘Može biti pogubna za srčane bolesnike‘

Klijenti možda ne znaju da je ovakva masaža opasna za ljude s pacemakerom, implatantima, tumorom ili krvnim ugrušcima...

Vidoje i Nikolina Ristović

 Neja Markičević/Cropix

Vidoje Ristović (44), suprug naše poznate voditeljice Nikoline, iznenada je preminuo ovoga vikenda, a prema navodima očevidaca tragedija se dogodila u beogradskom kozmetičkom salonu tijekom električne masaže.

Mnogi saloni za uljepšavanje u ponudi imaju neke od metoda stimulacija mišića strujom, koje je još u 18. stoljeću dokazao Luigi Galvani. U kozmetologiji tretman elektrostimulacije je vrlo popularan - učinkovito se koristi za oblikovanje tijela, korekciju lica, povećanje mišićne mase, jačanje i osposobljavanje mišića i mnoge druge postupke.

image

Masaža strujom, Ilustrativna fotografija

Grechanyuk Aleksandr/Alamy/Alamy/Profimedia

Glavni efekt elektrostimulacije je jačanje mišićnog tkiva. U isto vrijeme povećava se krvna i limfna cirkulacija, lokalna lipoliza, događaju se pozitivne promjene kod metabolizma lipida i stabilizira se razina hormona.

No mnogi korisnici ne znaju da su kontraindikacije za primjenu tih metoda: srčani stimulator (pacemaker), metalni implantanti, maligni tumori ili sumnja na njihovo postojanje te krvni ugrušci. Problem je što ljudi najčešće niti ne znaju da imaju krvni ugrušak. Potvrdila nam je to i Matea Ivanić iz Beauty salona Glam Touch.

image

Vidoje Ristović preminuo je u salonu za masažu, a srpski mediji pišu da bio usred elektrostimulacije

Darko Tomas/Cropix

"Prije tretmana uvijek se korisniku kažu kontraindikacije. Naravno da elektrostimulacija nije preporučljiva za neke dijagnoze. Ali i kod obične masaže rukama može se pokrenuti krvni ugrušak jer masaža se uvijek radi prema srcu", rekla je Ivančić.

Trenutno popularni Body former je elektronski uređaj posebno razvijen za tretiranje fizioloških nakupina u vezivnom tkivu. To je uređaj sa širokim spektrom djelovanja koji objedinjuje kombinacije rastućih impulsa, ultrapodražajne struje, impulsnu galvanizaciju te interferentne struje. Električni impulsi podražavaju sve mišićne skupine obuhvaćene strujnim krugom. Ispravno postavljene elektrode na tijelo klijenta te pravilan odabir impulsa već nakon nekoliko tretmana daje uočljive rezultate (manji opseg bokova ili struka, čvršća muskulatura...)

Mišićne kontrakcije potiču se putem elektroda koje se postavljaju na ciljane dijelove tijela. Ako se tijelo prethodno ili nakon elektrostimulacije tretira ima učinke kao i tjelesna aktivnost, ali bez tjelesnog napora.

image

Nikolina i Vidoje Ristović bili su u skladnom braku

Damjan Tadic/Cropix

Uz adekvatan izbor programa, služi kao priprema za intenzivno vježbanje u teretani, odlazak na skijanje ili ostale sportske aktivnosti, zbog čega je posebno omiljen kod muškaraca, ali i kao definiranje mišića kod aktivnih i profesionalnih sportaša. Mišiće stimulira aparat koji putem električnih impulsa izaziva ritmične kontrakcije mišića.

Također sadrži poseban program za ublažavanje bolova i oporavak mišića (upale mišića), ali i program za tretmane protiv ukočenosti i bolova u vratu, ramenima i leđima pa je adekvatna dopuna ili nadomjestak fizikalnoj terapiji.

Kod svakog električnog podražaja, kontrakcijom mišići dobivaju puno širokih impulsa, što znači da se muskulatura uvijek aktivira i deaktivira u istoj dubini.

Bodyformer ima 12 osnovnih memoriranih programa. FAST program za samo 20 minuta može smanjiti obujam trbuha i bokova za 3, pa i 6 cm. Radi na frekvenciji – intenzitetu između 0 – 250 Hz.

Mezoterapija je tretman bez upotrebe igle koji hrani kožu, vraća joj tonus, pegla bore i hrani kožu. Kozmetičari ga reklamiraju kao 'čudesni tretman' i radi se aparativno. Tretman je posve bezbolan i funkcionira na principu elektroporacije koji koristi električnu energiju kako bi proizvod dospio unutar stanica kože.

Radi se s četiri struje. Aktivirajuća, kako samo ime ove struje kaže, ona stimulira metabolizam kože. Hidroforeza, tijekom koje u epidermis ulaze ionizirani aktivni sastojci. Tijekom elektroporacije aktivni sastojci prodiru unutar stanica kože putem vodenih kanala u membrane, a krioterapija vraća napetost i čvrstoću mišića.

Iako se ovdje radi o aparatu u kojem se spominje struja, taj tretman nije bolan. Iako je u prošlosti bilo nepisano pravilo da, što je jača struja, to je bolji efekt, na novijim aparatima važno je kakva struja je prisutna i važno je aparat prilagoditi svakom pojedincu koji je na stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:10