NEPREŽALJEN GUBITAK

'ŠTO SAM STARIJA, TO JE ONA SVE VIŠE PRISUTNA U MENI' Mia Begović prisjetila se voljene starije sestre Ene uoči 17. godišnjice njezine smrti

 
 Darko Tomas / CROPIX

Diva hrvatskog glumišta Mia Begović u hvaljenoj monodrami "Sve što sam prešutjela", koja je premijeru imala početkom ove godine, bez zadrške progovara o vlastitu životu, karijeri, ljubavi, ali i pokojnoj sestri, također glumici.

Ena Begović poginula je u stravičnoj prometnoj nesreći 2000. u dobi od samo 40 godina, i to baš na blagdan Velike Gospe, koji je Miji i dan danas iznimno važan.

- Gospi sam zavjetovana od malih nogu. Cijelo ljeto prolazi mi u iščekivanju tog datuma, iako je moja seka svaki dan sa mnom... Što sam starija, Ena je sve više prisutna u meni. Ja sebe ne doživljavam kao jedinku, uvijek smo bile nas dvije. Bile smo nevjerojatno povezane - rekla je 54-godišnja Mia u intervjuu za Dnevnik.hr.

zagreb,040498
ena begovic
foto:damjan tadic
Damjan Tadic / CROPIX
Ena Begović fotografirana 1998. godine

Dvije sestre u mladosti su iz Trpnja na Pelješcu otišle u Dubrovnik i Zagreb kako bi se posvetile najvećoj ljubavi - glumi.

- Veliki dio školovanja provele smo bez roditelja. Ona je već bila zvijezda, a ja mlada glumica koja nije znala tko joj glavu nosi. Iako smo bile jako bliske, u jednom trenutku trebao mi je mali odmak od nje jer se Ena kao starija sestra ponašala jako zaštitnički prema meni. Uvijek sam ja nekako bila haharica - prisjetila se Mia u razgovoru za Dnevnik.hr.

- Nisu to bile neke velike gluposti, ali nismo ih u to doba htjele reći roditeljima, priznaje Mia i pojašnjava da se ti 'grijesi' odnose većinom na noćne izlaske.

- Voljela sam izlaziti i zabavljati se. U to doba Saloon je bio u trendu i bilo mi se ponekad dosta teško dići u 7 da bih na satu baleta bila u 8, ako sam noć prije do 1 bila u Saloonu, prisjeća se.

Ena je bila njezin zaštitnik, ali i najiskreniji kritičar.

- Sjećam se kad mi je prije jedne premijere u kojoj sam dobila ulogu soprana poslala cvijeće za sreću i rekla: "Divna si, a propjevat ćeš u raju". To je bila Ena. Jako direktna i jako duhovita i baš je se takve volim najviše sjećati, govori glumica.

Dodala je kako joj je jedna od najljepših uspomena na pokojnu sestru 17-godišnja nećakinja Lana Radeljak, a i vlastita kći, 25-godišnja Maja Lena, fizički je, kaže, nevjerojatno podsjeća na voljenu Enu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:56