HIP HOP SPEKTAKL

Stole: ‘Nastupit ću s Tram 11. Nemamo iste stavove, ali pogreške treba praštati‘

Svaki dan je škola, a ja u njoj učim da moram biti mršaviji, malo sporije živjeti i naučiti kako da najbolje vidim propuste, kaže

Marin Ivanović Stole

 Vedran Peteh/CROPIX

Cancelirani Tram 11, čiji je album zbog opako ružnog i jadnog govora mržnje njihov vlastiti izdavač, diskografska kuća Menart, početkom godine pod pritiskom šokirane javnosti povukao iz prodaje, vraćaju se "u život". I to ni više ni manje nego na hip hop događanju godine "Majstori ceremonije", koji 24. lipnja u zagrebačkoj Hali predvodi Marin Ivanović Stole, glazbenik i televizijski voditelj koji je posljednjih godina svoj život posvetio slavljenju Boga. Kako to ide jedno s drugim?

- Ide, jer ja te dečke poznajem više od 20 godina. Naša polazna i završna točka je ljubav prema istoj vrsti glazbe. Sve između je različito. Da, istina je da se naši svjetonazori definitivno razlikuju, no ja smatram da svatko treba imati pravo na odabir što će u kojem trenutku pisati i govoriti kroz svoje pjesme. Može li netko u nekom trenutku pogriješiti i reći nešto krivo? Ja mislim da može. Ja mislim da je ispravno oprostiti ako je netko pogriješio. Zbog svega toga sam dečke pozvao da zajedno izvedemo neke stare pjesme koje ne pričaju o politici ni o mržnji. Jer ja nisam za to - ističe Stole, koji će na ovom hip hop događanju nastupiti uz čitavu plejadu majstora ovog glazbenog pravca.

image

Tram 11

Rođendan uz publiku

Bit će tu Nered, Smoke Mardeljano, GIR, Tibor, već spomenuti General Woo i Target, Smirbe, Mrigo, Ghet, Jantar, Burky, Kali, Noti Limun, Š, 6ixville, Suicidal, Baby Dooks, 15-godišnji Jurek te DJ Tom Pollo, odnosno svi koji u repu nešto znače na prostoru naše regije. Naravno, na čelu sa Stoletom koji će toga dana proslaviti svoj 41. rođendan.

- Tak' je ispalo, pa ću ročkas proslaviti na koncertu koji će trajati četiri sata, pred više od 3000 ljudi. Svatko od izvođača odrepat će svoje, a ja ću biti narator cijele priče, stajat ću cijelo vrijeme na sceni kao svaki pravi domaćin. Ma napravit ćemo pravu hip hop feštu za sve ljubitelje dobrog repa - obećava Stole, kojega pitamo u kakvom će se modnom izdanju ukazati na koncertu. Hoće li možda odjenuti nešto iz svoje buduće street wear modne marke "Aleluja", prvog vjerskog street wear brenda u svijetu, u sklopu kojeg su hudice, jakne, košulje, trenirke, obilježene logom prekriženih ručica koje mole?

- Prve hudice bit će gotove ovih dana. Dugo to traje zbog mnogih detalja na odjeći: od zlatnih križića na vezicama, štika na ramenu, mat printa na pozadini... Nakon toga krećem sa svojim partnerima u proizvodnju T-shirtova. Svi ti proizvodi bit će visoke kvalitete, pakirat će se u prekrasnim kutijama i bit će lijep poklon vjernicima koji ih mogu odjenuti ili dalje poklanjati i tako obradovati svoje prijatelje vjernike koji će i tim komadom 'obleke' moći pokazati svoj stav i svoje usmjerenje prema Gospodinu - objašnjava Stole koji, povjerava, još nije odlučio što će odjenuti za nastup u Hali.

- To mi sad nije primarno. Ja tamo prvenstveno dolazim dobro odrepati. A odjeća? Odlučit ću dan prije koncerta. Vjerojatno neka majica, laganini, možda neki dres, 'jordanice', lanac... A ako me baš prebaci, mogu skinuti sve i biti gol na bini. Mada, to već dugo nisam napravio, pa sumnjam da ću i sad - govori glazbenik, koji se trenutno nalazi na dijeti. Pretežak je, kaže, jer trenutno ima 108 kilograma, a najbolje repa s osam kila manje.

- Sad, eto, uz sve obveze i pripreme uobičajene uoči održavanja ovakvog hip hop spektakla moram još pripaziti i na ishranu, što meni nije lako, ali lakše je kad uz to prakticiram meditaciju u obliku molitve uz redovite odlaske na misu - otkriva Stole koji nam otkriva kako uskoro sprema duet s Tonyjem Cetinskim, pjesmu koja će se zvati "Spremni za rat 2", a u čijem će videospotu Tony i Stole biti prikazani u Rajskom vrtu, na duhovnom bojnom polju.

Njegovim sjajem

- Stihovi pjesme kažu: 'Ovo je spremni za rat, duhovno bojno polje. Di molitva je oružje, štit, bude ti bolje. Pionir repa Balkana, ostavlja vam novi danak, od dragog Boga u Boga, u nasljeđe svakog fana. Propovijedi na papiru, duboke riječi te dirnu. Molitveni oblici kroz Flow repera izviru. Božji specijalci, đavolje vojske u điru, svakodnevno bojno polje sa srcem u miru. Napadi su jako teški, budu provokacije. Klanjanja, mise, krunice, meditacije. Beskrajna poniranja misli i kontemplacije, razmatranja svetih redova i vizualizacije. Samo Bog ti može pomoći snagom rehabilitacije. Isus Krist učitelj, ostalo imitacije... - repa Stole.

image

Marin Ivanović Stole

Luka Križanac

Spot za "Spremni za rat 2" radit će ekipa iz Novske, "Inkubator Pismo", majstori kreiranja videoigrica, a zahvaljujući njihovom umijeću pola spota će biti "stvarnost", a druga polovina spota bit će prizori iz videoigre koja se zbiva u Rajskom vrtu i prikazuje borbu dobra i zla, odnosno Isusa protiv demona. Na produkciji spota radit će petnaestak ljudi, koji predviđaju da će im za to trebati dvjestotinjak sati rada.

- Taj singl će biti najava albuma 'Gospodin Bog' koji planiram objaviti uoči Božića, skupa s modnom markom 'Aleluja'. Bit će to još jedno slavljenje Gospodina Boga, kojeg ja uvijek slavim. Ja sam se opredijelio, ja Boga slavim i na vjerskim koncertima, kao i na nastupima poput ovog na 'Majstorima ceremonije' koji nije vjerski. Ali za mene se zna: gdje god dođem, uvijek naglasim da sam ja tu pod pokroviteljstvom Isusa Krista. Kad zasjam na pozornici, ja sjajim njegovim sjajem i radim ono što mi je on dao da radim najbolje - govori Stole koji je ulaskom u peto desetljeće života 'podvukao' crtu.

Što je najvažnije što je naučio u proteklih 40 godina?

- Naučio sam i puno i malo. Jer svaki dan je škola. Ja sad u toj školi učim da moram biti mršaviji, da moram malo sporije živjeti, da moram zdravije živjeti... Želim uz to još bolje naučiti kako da najbolje vidim svoje propuste kako bih ih mogao ispraviti i pretvoriti u plusove - kaže Stole koji samome sebi za 41. rođendan želi da mu dragi Bog da zdravlja.

'Nisam napadan'

- Vjera u Boga i zdravlje su najvažniji - ističe glazbenik koji se raduje svom skorašnjem albumu pomoću kojeg mladima koji još nisu iskusili molitvu i koji još nisu došli na adresu Boga želi približiti ovu tematiku.

- Ne želim biti nametljiv, ali volio bih da se kroz moju priču prepozna svatko i da, ako ima i malo u glavi, zaključi: 'Čekaj, buraz, ako je ovo pomoglo njemu, možda pomogne i meni!'. Ja nikoga ne silim na ništa, ja nisam napadan, ja volim pričati iz svoje perspektive, pa 'tko voli, nek' izvoli' - kaže Stole, koji trenutno nema dovoljno vremena da obavi sve što je planirao.

- Uz rad na albumu 'Gospodin Bog' s Hiljsonom Mandelom i Elizabetom i Kornelijom Palić snimio sam navijačku himnu uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, prvu u kojoj će se moći čuti i ženski glasovi. Potom, radim na tome da se u listopadu pokrene projekt 'Blackout 30' u kojem će iskusni veterani old school hip hopa pomagati mladim talentima u njihovom probijanju, u želji da ponovo imamo hip hop scenu nalik onoj koja je djelovala prije dvadesetak godina. Raduje me što na jesen nastavljam i sa svojom predstavom 'Stara škola kreka', u kojoj će mi oko promocije ubuduće pomagati i Tarik Filipović, koji je, nakon što je vidio predstavu, odlučio pomoći mi jer smatra da djelo koje pokazuje kako sam iz tame ušao u svjetlost treba vidjeti što više ljudi. Ja, dakle, imam puno lijepih planova, a malo vremena, ali uzdam se u dragog Boga i vjerujem da će mi on podariti način da ostvarim sve što sam zamislio - zaključuje Stole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:34