DAMIRA GREGORET

‘Strastvena sam i volim opasne situacije. Sugovornici? Povišenih tonova je bilo, ali sa svima i dalje pričam‘

Voditeljica RTL-a Danas trenutno uživa u zasluženom godišnjem sa suprugom Davorom Bobićem i kćeri

Damira Gregoret

 Biljana Blivajs/Cropix

Na godišnji odmor urednica i voditeljica RTL-a Danas Damira Gregoret otišla je "ispraćena" olujom, izvanrednom sjednicom Sabora i još koje čime što se uspjelo izdogađati u tom tjednu. Zato i ne čudi što se završavajući emisiju u tu nedjelju navečer, Gregoret odjavila sa širokim osmijehom.

- Istina, zaista jesam jedva čekala odmor. I da, valjda po Murphyjevu zakonu cijeli se taj tjedan pred godišnji zaredalo sve što nitko nije mogao ni zamisliti. Potajno sam se nadala "kliznuti" kroz tjedan, ljeto je, kad ono; sasvim suprotno. Po tko zna koji put - uz smijeh će Gregoret. No nije bilo samo naporno, već i stresno. Uživo je poput brojnih Zagrepčana doživjela oluju, jer je i ispred RTL-a, taman u njezinoj šihti, nastao krš i lom.

Smirena u oluji

- Teško je, svi smo mi ljudi, nismo strojevi, ali je važno ne paničariti i zadržati trezven stav. U redakciji je prvo nastao potpuni tajac kad se odjednom, nešto prije 16 sati, nebo zacrnilo kao da je kasno navečer, a onda krenula divljati oluja. Doslovno smo vidjeli krov koji leti po parkingu ispred RTL-a kao da je od papira. A nama emisija počinje za pola sata... Kolegica Ana Bulić i ja smo na informativnoj emisiji u 16.30 i sve je složeno, ali sve se mijenja pred našim očima. Zove me gost koji se trebao uključiti iz centra grada vezano uz e-uputnice koje nisu prolazile jer je i to bilo aktualno toga tjedna, kaže kako je zapeo u tramvaju i čujem po glasu da se čovjek boji. Odjednom sirene, vatrogasci, hitna pomoć, samo jure; prilično nadrealno. Kolege su odmah uskočile oko slaganja slike, premda s društvenih mreža, jer nas sada već minute dijele do početka emisije. Pogledala sam Anu Bulić, vidjela da drži sve pod kontrolom, ali ušla sam u studio i s knedlom u grlu i sa stotinu misli u glavi. Pod uvodnom špicom čula sam da se vrijeme smirilo i Boris Mišević sa snimateljem Vanjom Bašićem i Denisom Šijanskim javljali su se uživo u emisiju. I prvi prenijeli uživo apokaliptične scene i to s parkinga ispred redakcije! Kasnije su se za RTL Danas u 19 sve ekipe razletjele po terenu i opet pokazali da smo najbolji kad je najteže - prepričava Gregoret.

image

Damira Gregoret

Biljana Blivajs/Cropix

Naravno imala je sličnih trenutaka u svojoj karijeri. Bilo je kaže svega i svjesna je da će još biti.

Najčvršće ljepilo

- To je tako; dijelom je to najčvršće ljepilo koje te drži za ovaj posao. Prije sam mislila da su najzahtjevniji politički prevrati, njihove igre i igrice; prljave predizborne kampanje, bratoubilački ratovi po strankama, cirkusi u Saboru, pa i onaj epski pad Vlade i slaganje nove, ali jasno je da su prirodne katastrofe najnemilosrdnije. Potresi, poplave, požari, evo i oluje, nemoć nad prirodom i očaj ljudi. No i tu je važno propitivanje, novinarstvo nikada nije bilo puko, suho izvještavanje, posebno nije sada - uzvraća. Sada kada je na godišnjem može na miru rezimirati kako joj je profesionalno izgledala prva polovica 2023. Zaključuje kako se stalno nešto događa, a čini joj se i kako je prije puno češće bilo "sezona kiselih krastavaca".

- Nije da to zazivam, ali puno je turbulentnije, a i gledatelji s pravom očekuju korak više. Ako moram izdvojiti što mi se posebno usjeklo u ovoj godini, onda je to intervju u Budimpešti s čelnikom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem, koji je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem već godinama. Tražili smo ga dugo, a uspjeli dobiti neposredno nakon što je Ustavni sud odbio njegovu ustavnu tužbu - ističe Gregoret.

image

Damira Gregoret

Privatna Arhiva/Privatna Arhiva

Sada uživa u zasluženom godišnjem. Ima već ‘utabanu‘ rutu sa Splitom i Bračem u koju je ove godine upala i Korčula.

- Ide nas dvadesetak, s djecom, gotovo kao ekskurzija iako nismo više u tim godinama. Djeluje zato kao sklizak teren, ali i lani smo u istom sastavu bili na kampiranju i na kraju avanture svi su htjeli ostati još koji dan - otkriva novinarka. Većina vremena prolazi joj kaže, u udovoljavanju kćerinim željama, koje nekako prešutno postanu i njene (smijeh). Idealan bi joj dan godišnjeg, kad je već pitamo, bio da ne mora raditi baš ništa, što si ponekad i priušti. Sada poput većine drugih, nadoknađuje što preko godine ne stigne, poput čitanja knjiga, a bila je i u kinu, odgledala "Barbie" i "Oppenheimera", ta dva, dodaje, stubokom različita filma koja se manijakalno uspoređuju. Puno se i roštilja, što je jedan kroz jedna, kaže, područje njezina supruga novinara Igora Bobića.

image

Damira Gregoret, kći Bianka, Igor Bobić

Privatna Arhiva/Privatna Arhiva

- Igor to stvarno obožava i u Zagrebu, a na moru pogotovo, dok sam ja zadužena za degustiranje. Od klasike; ćevapa i pljeskavica do ribe koja mu na gradelama ispadne kao fetivom Dalmatincu - hvali Gregoret svog supruga. Kći im poput većine druge djece živi za ljeto, a ima i sreću što prije svega zahvaljujući Damirinim roditeljima, ali i ostaloj rodbini i njezinim prijateljicama, ima ljeta iz snova. Čim završi škola, ona je ili u Splitu ili na Braču, a vraća se vikend prije početka nastave.

image

Bianka i Damira Gregoret

Privatna Arhiva/Privatna Arhiva

Izborni ciklus

Gregoret će pak natrag za Zagreb ubrzo, jer uzela je dva tjedna godišnjeg.

- Kad se ja vratim, Mojmira Pastorčić će na godišnji, tako da ću ponovno biti na RTL Direktu dobar dio kolovoza - odgovara voditeljica koja je svoje ime izgradila kao politička novinarka. No nije joj krivo što sada više nije toliko na terenu kao nekoć.

- Ne žalim, nedostaju mi samo tereni izvan Hrvatske, nekoliko godina dosta sam putovala; od Kine, Izraela do europskih zemalja i s takvih terena, koliko god naporni bili, vratila sam se ispunjena - kaže Gregoret.

Bliže se i izbori, reklo bi se da su sutra po našim političarima, a u redakciji već počeli razgovarati kako će ih ovog puta popratiti.

- Da, to je pred vratima i razgovaramo, ali od jeseni ćemo do kraja izbrusiti plan. Kao u svakom izbornom ciklusu, posebno sada u superizbornoj godini; imat ćemo i iznenađenja - najavljuje.

Petnaestak je godina u news novinarstvu, od čega na RTL-u 13. Dvije godine je radila u splitskom dopisništvu, a sada je već 11 godina u Zagrebu. Kada se prisjeća sebe s početka karijere i danas, radi usporedbe, naravno da i sama s protekom vremena vidi razlike.

- Sigurno da bih sada neke intervjue, priloge, javljanja odradila drukčije, ali to je put koji sam trebala proći. S iskustvom dobiješ sigurnost, time i smirenost, a dalmatinski temperament dio je mog identiteta i bilo bi suludo da ga se odričem, ma zapravo - to i ne mogu i ne želim. Jasno da se u svakoj profesiji čovjek s vremenom brusi, a rad na sebi ne prestaje. To je moj smjer: pokušavam biti što bolja verzije sebe, ali pritom nikako ne izgubiti sebe - uzvraća Gregoret.

U karijeri je doživjela i prilično neugodne situacije od povišenih tonova do onih po njezinom mišljenju i gorih trenutaka kada od napetosti možeš rezati zrak, međutim do mjere da se toliko posvađala s nekim od svojih sugovornika da s njim ne želi više imati posla - nikada.

Dvojbe i ponude

Pitamo je i što joj najteže pada kada je njezina šihta u RTL -u Danas pa radni dan potraje i po 12 sati.

image

Damira Gregoret

Biljana Blivajs/Cropix

- Činjenica da mi je od dana ostalo malo i ništa, a opet mi vremena nekako u zadnjih sat, dva; nedostaje. Jer eto baš bih nešto dovršila, provjerila, nadodala… Paradoksalno, ali zaista se događa - objašnjava. Radi u voditeljskom paru s Adrianom De Vrgnom i za njega ima samo riječi hvale.

- Adrian je sjajan u svom poslu. Prije svega, predan, ima i znanja i iskustva i vjerojatno najvažnije; ‘držimo si leđa‘. Jako je važno s kim si u timu, televizija je timski posao sam po sebi, a za voditeljski par koji zajedno provede toliko vremena ključno je da imaju kvalitetan odnos. Poludjela bih da sam s nekim tko mi ne odgovara u takvoj kombinaciji, zapravo ne znam kako bih tako mogla raditi - ističe Gregoret.

I za kraj, može li se uopće zamisliti da nije u novinarstvu? Da li ga je ikada razmišljala napustiti i je li bilo "nemoralnih" ponuda po tom pitanju?

- Bilo je kriza, dvojbi, pitanja i da - ponuda za prelazak "na drugu stranu". O nekima sam više, o nekima manje razmišljala, ali na kraju se zahvalila. I dalje imam strast prema ovom poslu, pokreće me i u njemu vidim smisao. Novinarstvo nije idealno i treba o tome otvoreno, kritički razgovarati, ali bez njega bi društvo bilo na gubitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:45