MLADI FER-OVAC

Student u Milijunašu odustao na pitanju za 125.000 kn: Znate li vi ovaj detalj iz biografije nobelovca?

Pitanje za 125.000 kuna bilo je ono na kojemu je Fabijan Bošnjak odustao
 HRT

"Ako suza kane, vjerujte, iskrena je!", rekao je Tarik Filipović na početku novoga game-showa "Tko želi biti milijunaš?" oduševljen publikom koja se nakon dvije duge pandemijske godine ponovno vratila u studio. U večerašnjem izdanju gledali smo Zadranina Ivana koji je u prošlotjednoj emisiji osvojio 32.000 kuna te s tim iznosom i napustio kviz zbog pogrešna odgovora na 11. pitanje. Samoborčanin Fabijan osvojio je 64.000 kuna, dok Silvana iz Podstrane svoj pohod na milijun nastavlja u idućoj emisiji, zasad davši osam točnih odgovora, piše hrt.hr.

Ivan Mičić emisiju je otvorio pitanjem za 64.000 kuna te raspolažući dvama džokerima. Upitao je džokera "zovi" služi li se vozač koji pri izlasku iz automobila vrata otvara desnom rukom – austrijskim, danskim, nizozemskim ili švicarskim zahvatom. Džoker je bio nesigurna mišljenja kako je riječ o nizozemskom zahvatu, no natjecatelj iz Zadra odlučio se za konačan odgovor ponuditi danski zahvat te je potom "vrući" stolac prepustio najuspješnijem u igri "Najbrži prst".

image

Ivan Milčić

HRT

Naime, Nizozemci su se dosjetili kako na jednostavan način pomoći jednoj od ugroženih skupina u prometu, savjetujući vozače automobila da u područjima s mnogo biciklista vrata iznutra otvaraju desnom rukom. Tako su primorani zarotirati cijelo tijelo i pogledom unatrag vidjeti kreće li se iza njih biciklist. Stoga se spomenuti "manevar" naziva nizozemskim zahvatom.

Sljedeći natjecatelj, 21-godišnji Fabijan Bošnjak iz Samobora pomoć džokera zatrebao je na sportskom pitanju za prelazak drugoga praga. Prvo je upotrijebio džoker "pola-pola". Njime su na pitanje o omjeru osam osvojenih medalja hrvatskih sportaša na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju, u ponudi ostali odgovori dva zlata, dva srebra te četiri bronce i tri zlata, tri srebra i dvije bronce, a izostali odgovori dva zlata, četiri srebra i dvije bronce te tri zlata, dva srebra i tri bronce. Potom je student računarstva na FER-u zatražio i pomoć znalaca te je prihvatio sugestiju Brune Roberta koji je istaknuo kako misli da su naši olimpijci osvojio tri zlatna odličja.

image

Fabijan Bošnjak

HRT

Bio je to ujedno i točan odgovor. Zlatni u Tokiju bili su taekwondoašica Matea Jelić, braća Sinković u dvojcu, te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima. Srebro su osvojili jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser, teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig, te gimnastičar Tin Srbić, dok su se broncom ovjenčali taekwondoaš Toni Kanaet i Damir Martin u samcu. Hrvatska je u Tokiju zauzela 26. mjesto na ljestvici osvajača medalja te su to druge najuspješnije OI za Lijepu Našu.

Uslijedilo je pitanje iz povijesti. Ne bi li osvojio 64.000 kuna, natjecatelj je trebao odgovoriti je li najduže trajao Prvi punski rat, Prvi križarski rat, Prvi balkanski rat ili Prvi svjetski rat. Iskoristio je džokera "zovi" i uvažio njegovo mišljenje kako je posrijedi Prvi punski rat, stigavši zatim i do 12. pitanja. Naime, započet zbog prevlasti nad žitorodnom Sicilijom, Prvi punski rat trajao je najduže od navedenih, od 264. do 241. godine pr. Kr.

Ipak, pitanje za 125.000 kuna bilo je ono na kojemu je FER-ovac odustao. Nije znao je li Ernest Hemingway, Albert Camus, William Faulkner ili Jean-Paul Sartre u novinama ugledao svoju osmrtnicu nakon što je u dva uzastopna dana 1954. preživio dvije zrakoplovne nesreće.

Opredijeli bi se, rekao je, za Hemingwaya i bio bi u pravu. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost navedene je godine prvo bio u unajmljenom zrakoplovu nad tada Belgijskim Kongom, koji se srušio nedaleko od slapova Murchison. Idućega dana nalazio se pak u avionu kojim je trebao otputovati u Entebbeu po medicinsku skrb, ali se zrakoplov srušio pri uzlijetanju.

image

Silvana Jelčić

HRT

Silvana Jelčić, grafička djelatnica iz Podstrane, posljednja večerašnja natjecateljica, ovotjedno izdanje "Milijunaša" zaključila je s osvojenih 8000 kuna te dva džokera na raspolaganju. Naime, pomoć znalaca zatrebala je na pitanju za 4000 kuna o detalju koji nije dio prepoznatljiva imidža Roberta Smitha, pjevača grupe The Cure. Josip je rekao da zlatna ogrlica ne pripada njegovu imidžu jer su i raščupana kosa i crveni ruž kao i crna odjeća dijelovi prepoznatljiva stila frontmena legendarne britanske pop rock grupe, piše hrt.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36