ZADNJA KLAPA NA ŠIBENSKOJ TVRĐAVI

Sv. Mihovil Vrdoljaku je kulisa za Marseille: “Baš nas ne mazi vrijeme, ali snimamo zadnje kadrove”

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku jučer su snimljeni završni kadrovi filma “General” koji se odnose na fazu života generala Ante Gotovine u Francuskoj, odnosno u Legiji stranaca. Šibenik, zapravo, “glumi” Marseille.

Zanimljivo je da je Goranu Višnjiću, koji u filmu nastalom prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general” utjelovljuje generala Gotovinu, ovo prvi film u čijim scenama glumi u rodnom gradu.

Iza njega su brojne predstave i kazališni komadi u kojima je odigrao različite glumačke role na šibenskim daskama “koje život znače”, no nikada do sada nije snimio nijednu filmsku scenu.

Ledena bura

Svoje scene jučer su snimali Goran Višnjić i Rene Bitorajac.

- Vrijeme nas previše ne mazi. Prvo je bilo jako hladno, onda je zapuhala bura, a jučer je zatoplilo. Ali sve je to za ljude - kaže redatelj Antun Vrdoljak, koji nam je otkrio kako je snimanje na šibenskoj tvrđavi među zadnjim scenama filma koji svi nestrpljivo iščekuju.

- Računamo da imamo još par dana snimanja, a nakon Šibenika moramo par scena još snimiti i u okolici Zagreba - otkrio je Vrdoljak, potvrđujući kako scene snimljene ovih dana u Šibeniku zapravo trebaju dočarati dio radnje koji se odvija u Marseilleu, gradu u kojem se general Gotovina prijavio u Legiju stranaca. Bitorajac, podsjetimo, u filmu glumi časnika Legije stranaca koji dočekuje i ispituje Antu Gotovinu u centru za novačenje.

Goran Višnjić, koji glumi naslovnu ulogu generala Ante Gotovine, dodatnu reklamu filmu dao je i objavljivanjem fotografije na Instagramu na kojoj odjeven u generalsku uniformu pozira s Tarikom Filipovićem, koji u “Generalu” glumi admirala Davora Domazeta Lošu.

Uz fotografiju je naš glumac s holivudskom adresom napisao kako je ponosan što se film polako privodi kraju upravo u njegovu Šibeniku.

Crvena zemlja

Sljedećih dana dodatni kadrovi “Generala”, koji, inače, nastaje u produkciji Kiklop filma i HRT-a, snimat će se na području vojnog poligona “Crvena zemlja” kod Knina. Film i televizijska serija od osam epizoda, od kojih će svaka trajati 50 minuta, prikazat će cijeli životni put generala Ante Gotovine, a osim Višnjića, u glumačkoj postavi filma je i prava plejada poznatih hrvatskih glumačkih imena, među kojima su Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Goran Navojec, Mustafa Nadarević, pokojni Ivo Gregurević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan, Zrinka Cvitešić i drugi. Prva nagađanja govorila su da bi film mogao biti spreman za lanjski festival u Puli, ali nije bio dovršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03