SINGRLICE

Svaki njihov album nominiran je za Porina, a u nedjelju sviraju u Močvari: ‘Nemamo nastupa koliko bismo trebale imati‘

Na sceni su 17 godina, članstvo se mijenjalo, ali kvaliteta je ostala

Singrlice
 

 Promo

Malo je hrvatskih izvođača koji su baš za svaki svoj album nominirani za nagradu Porin, a Singrlice su jedan od njih. Ovaj 15-člani ženski zbor u karijeri je snimio pet albuma i za svaki dobio nominaciju za Porina, a tri puta su se tom nagradom i okitile. Posljednji put je to bilo prošle godine kada su objavili album "Folk & Roll" u suradnji sa Sudar Percussion Ensembleom, a sada je došao red i na promociju tog albuma u Zagrebu. Ove će nedjelje Singrlice i Sudar Percussion Ensemble svoj pristup tradicijskoj glazbi predstaviti u klubu Močvara u sklopu programa "Vrelo zvuka".

image

Singrlice

Promo

"Veselimo se prilici da uživo otpjevamo neke od vrlo zahtjevnih pjevačkih dionica s ovog albuma i zajedno sa Sudar Percussion ansamblom predstavimo magičnu inovativnost koju tradicijskim pjesmama daju zvukovi marimbe, ksilofona, zvona, vibrafona i drugih instrumenata u ovom postavu. Bit će izazovno smjestiti se na pozornicu Močvare u tako velikom broju i s toliko instrumenata, ali nadamo se još većoj gužvi u publici", najavile su koncert Singrlice koje od početka karijere često surađuju s raznim glazbenicima.

"Suradnja s drugim glazbenicima čini nam veliko zadovoljstvo, daje nam dodatnu inspiraciju i oplemenjuje naš rad, a često nas odvede i nekamo kamo nismo ni slutile da možemo doći... Imale smo sreću surađivati sa zaista vrhunskim glazbenicima, a te suradnje najčešće su spontana materijalizacija nekih sinergija koje nastaju među ljudima koji slično razmišljaju i rade", kazale su te dodale da s obzirom na to da je riječ o velikom broju suradnika ne mogu ih ovdje sve nabrajati, ali zahvalne su na svakoj od tih suradnji.

Singrlice su osnovane 2006. kada su se spojile pjevačice koje su s voditeljem Singrlica, Tomislavom Jovićem, radile u Karlovcu i Samoboru. Na sceni su 17 godina, članstvo se mijenjalo, ali je kvaliteta ostala što potvrđuju nominacije i nagrade Porin koje ih vesele jer, kako su kazale, pokazuju da se ono što rade ipak čuje, primjećuje i u konačnici cijeni.

"Nemamo onoliko nastupa koliko bismo, po našem skromnom mišljenju, trebale imati s obzirom na silan trud koji ulažemo i na kvalitetu koju postižemo. No, to je rezultat marginalizacije tradicijske glazbe u hrvatskom kulturnom i medijskom prostoru s kojom se nekako moraju nositi svi izvođači iz naše niše", priznale su te dodale da im Porin svakih nekoliko godina malo olakša teškoću te situacije, ali ne mogu reći da im donese neku veliku promjenu.

Puno je odličnih izvođača koji svoj stil baziraju na tradicijskoj glazbi, ali se teško čuje za njih. "Nacionalni mainstream mediji nažalost nisu previše zainteresirani za tradicijsku glazbu. Čini se da rijetko tko u Hrvatskoj jest. Etno ili world music izvođači u medijima su vrlo slabo zastupljeni i tu nažalost ni Porin puno ne pomaže", rekle su.

To je važna nagrada struke koja im puno znači, no kad je riječ o kategoriji "Najbolji album etno glazbe" i ostalim kategorijama koje se odnose na tradicijsku glazbu, ovogodišnja je dodjela Porina bila slabo medijski popraćena. Navode da je tome doprinijela i sama organizacija dodjele jer televizijskog prijenosa u "tradicijskim" kategorijama uopće nije bilo, a trajanje izvješća o dobitnicima mjerilo se u sekundama. Hrvatska je mala zemlja s prilično bogatom produkcijom etno i tradicijske glazbe koja se, objasnile su, nažalost sustavno uklanja iz svih relevantnih medija.

"Rezultat je taj da se o njoj sve manje čuje i sve manje zna. Kad govorimo o odnosu medija prema takvoj vrsti glazbe i njezinim izvođačima, iznimka su jedino lokalni mediji koji općenito vole popratiti događaje na kojima sudjelujemo na njihovom području, no njihov je doseg ograničen", kazale su.

Bez obzira na sve probleme Singrlice ustraju u svojem radu, a prostor za predstavljanje ipak se pronađe. Tako će ih Močvara primiti ove nedjelje, 19. studenog, u čudesnom spoju sa Sudar Percussion Ensembleom s početkom u 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:12