ČAROBNA ZORANA

Svaki put kada zapjeva dobije nagradu: ‘Sve se to dogodilo sasvim slučajno‘

Pobjednica nedavno održanog jubilarnog 60. izdanja Splitskog festivala je i glumica splitskog HNK
Zorana Kačić Čatipović
 Tom Dubravec/Cropix

Ona pjeva kao slavuj, ali nije pjevačica. Kod kuće joj u vitrini stoji Zlatni galeb i već je dvaput trijumfirala na Splitskom festivalu, ali ako je pitate, reći da se sve to dogodilo sasvim slučajno.

Uz velikog Nenu Belana, pobjednica nedavno održanog jubilarnog 60. izdanja Splitskog festivala je i glumica splitskog HNK.

Zanosna crnka, kažu. Prava Splićanka.

Zorana Kačić Čatipović lako bi mogla postati uspješna pjevačica na našoj glazbenoj sceni. Ali, kaže, ona je prije svega - glumica.

Melani Franić u “Bambini”, prije toga Nela u “Laponiji”, Junija u "Kaliguli/Britaniku", Angelique u “Umišljenom bolesniku”, Atena u “Orestiji”, samo su neke od likova koje je oživjela na daskama splitskog HNK.

Talent od Boga

- Nije se ništa promijenilo, ovo što se dogodilo rezultat je mog rada, iskrenosti i predanosti poslu koji volim. Sretna sam što radim ono za što mi je Bog podario talent i sve što želim je i dalje uživati u tome. I dalje se radujem svakoj svojoj novoj ulozi kao da mi je prva, a “Čarobna stvar” je bila nastavak suradnje na mjuziklu na kojem smo se svi jako dobro zabavljali i uživali - započinje 34-godišnja Zorana.

Publiku je na Prokurativama oduševila duetom “Čarobna stvar” čiji je tekst napisala Alka Vuica.

- Zorana ima čaroban glas, to smo primijetili kad smo radili mjuzikl “Bambina”. Odmah sam joj prišao i ponudio suradnju na Splitskom festivalu. Na moju veliku radost, ona je prihvatila. S čarobnom Zoranom nastala je čarobna stvar. Alka Vuica podarila nam je čaroban tekst, sve je čarobno i ovo je čarobna noć - rekao je ranije, čini se, sasvim očaran Neno Belan.

Zoranu je upoznao početkom godine u splitskom HNK, gdje su surađivali na mjuziklu u režiji Krešimira Dolenčića po tekstu Ane Tonković Dolenčić na Belanovu glazbu, u kojem je Zorana igrala jednu od glavnih uloga - energičnu Melani Franić.

- Već na prvim glazbenim probama smo kliknuli. “Bambina” je uvijek bila rasprodana mjesecima unaprijed, imali smo neviđenu gledanost koju je prekinula korona. No, taman negdje prije korone Neno mi je rekao: “Slušaj, ti meni super pjevaš, ‘ajmo mi na Splitski festival, imam pjesmu za nas”. Nastavio je tako tradiciju, jer je 1991. godine nakon što je radio Dolenčićev “Splitski akvarel”, nastao duet s glumicom Anjom Šovagović Despot. “Ljubav postoji zbog nas” je trebala ići na Splitski festival, ali je zbog početka rata on bio otkazan - rekla je Zorana.

Koronapremijera

Belana i Zoranu, srećom, pandemija koronavirusa nije spriječila da na festivalu premijerno izvedu svoju pjesmu. Snimali su je u Rijeci u Neninom studiju, a kada bi došao u Split onda su vježbali u kazalištu.

- Prva Nenina verzija pjesme nije imala veze s finalnom. Snimio ju je preko snimača na mobitelu, svirao je na gitari i usput mrmljao tekst, na nekom meni nepoznatom jeziku, koji mu je u trenutku pao na pamet. Svakodnevno mi je objašnjavao svoju viziju i iz dana u dan nešto nadodavao. Jako je pedantan i koncizan u svom radu i u tome ide do kraja, njemu ne može ništa promaknuti što se meni jako sviđa jer sam i ja takva. Alka je napisala sjajan tekst, baš onakav kakav nam svima treba u ovom periodu, pozitivan, koji slavi ljubav i život - ističe Zorana.

Pobjedu, kaže, uopće nije očekivala.

- Fokusirala sam se samo na nastup. Dalje od toga nisam htjela razmišljati, a nisam ni stigla, jer sam mislila na to jesam li svima donijela robu koju su trebali obući i jesu li odijela zgužvana. Nosila sam im čak peglu za svaki slučaj - smije se.
Kada je čula da su ona i Neno pobijedili, bila je zahvalna što je publika prepoznala njihovu pozitivnu energiju.
- Nas je bilo jedanaest na sceni i svatko je bio usklađen s konačnom vizijom da se u nastupu osjeti dašak teatra, glamura, starog Splitskog festivala i San Rema. Stajling nam je osmislio kostimograf Mladen Radovniković, od frizura do najsitnijeg gumba na odijelu - otkriva Zorana.

Pjesma će sada nakon pobjede zasigurno postati hit. Dio spota su već snimili, a drugi dio će za koji dan. Zorana je u spot uključila svoje kolega iz HNK tako da će spot, kaže, biti pravi mali film.

image
Zorana Kačić Čatipović
Tom Dubravec/Cropix

Nije bila punoljetna

No, kako smo rekli na početku, ovo je Zorani drugi nastup na Splitskom festivalu.
Već je 2003. godine otpjevala duet s Giulianom, “Kako ću volit to ludo more”, koji je trijumfirao na Splitskom festivalu osvojivši drugu nagradu publike. Tada joj je bilo svega 17 godina. Bila je, kaže, jako mlada i nije bila svjesna svega što proživljava.

- S Giulianom se suradnja dogodila sasvim slučajno. Glumila sam u jednom spotu od neke njemačke pjevačice i u pauzi snimanja sam zapjevala. Tu me čula njegova tadašnja prijateljica koja se našla u tom društvu. Sutradan sam bila u studiju i snimala “Kako ću volit to ludo more”. Zanimljiva je činjenica što je mene i Giuliana opet spojila “Bambina”, u mjuziklu naime glumimo poslovno-ljubavni par - govori Zorana.

Njezina najveća obožavateljica je malena Aura, njena petogodišnja kći.

- Moja Aura je, naravno, gledala je nastup kao i neke moje predstave i jako je očarana pozornicom. Voli oblačiti moje večernje haljine koje se provlače uvijek po stanu, pa tako koristi svaku priliku da ih ‘prošeta’ po kući u štiklama koje mi skrivećki ukrade. Zadnjih dana se umota u zavjesu, obuče štikle, uzme mikrofon i pjeva “Čarobnu stvar”, a u autu traži da joj puštam Nenine pjesme.

Uvijek je aktualna što se tiče mojih predstava, zna sve sto je na repertoaru i tko sa mnom od glumaca glumi u predstavama - smije se Zorana. U braku je s Milom, inače inženjerom geodezije, koji povremeno svira bubnjeve na nastupima Gorana Karana.

Instant ljubav

- Jedan poznanik me pozvao da dođem na probu s njegovim bendom, ušla sam u prostoriju, ugledala ga i to je bilo to.

Zaljubila sam se - priznaje.

Njenoj obitelji pandemija nije pomrsila planove za ovo ljeto.

- Svake godine idem na drugi otok kampirati i to ću raditi dok ne prođem sve otoke i sve uvale u Hrvatskoj. Ne dopuštam da mi išta pomrsi tu svetinju. Najsretnija sam kada sam daleko od betona i krletki u kojima živimo, bez mobitela, tamo gdje mogu hodati bosa, roniti dok se ne smežuram i spavati pod vedrim nebom. Obožavam prirodu, kad sam u Splitu svaki dan sam na Marjanu ili uz more koje me smiruje i čisti - objašnjava glumica.

Sudjelovala je na nedavnom otvorenju Splitskog ljeta, a predstave u kojima je trebala igrati otkazane su zbog korone te se program prilagodio novim uvjetima.

Prije toga, njena “prisilna” pauza zbog pandemije trajala je dva mjeseca.

- HNK Split je bilo prvo kazalište u Hrvatskoj, a i regiji, koje je počelo s radom nakon popuštanja mjera i to baš s predstavom u kojoj igram, komičnom dramom “Laponija” s kojom u rujnu idemo na Festival glumca u Vinkovcima.

image
Zorana Kačić Čatipović
Tom Dubravec/Cropix

Novac nije bitan

No, moram priznati da mi se jako svidio taj period, sve se zaustavilo i to mi je godilo. Novac, materijalizam i površne stvari su u tom trenutku izgubile svoju predominantnu ulogu koju je preuzela svijest o nama samima. Nedostajao mi je život bez žurbe u kojem smo, nadam se, shvatili što je zaista bitno, a što nije. Jako sam puno čitala i svakodnevno sam bila u prirodi i na biciklu. Split mi nikad nije bio ljepši kao tada kada je bio prazan - govori.

Djelatnici u kulturi uvelike su pogođeni posljedicama pandemije, Zorani su u HNK otkazane sve planirane predstave, ali ima tu sreću, kaže, da je zaposlena u kazalištu pa se to financijski nije odrazilo na nju.

- Oduvijek sam sanjala o pozornici i sve što sam radila vrtjelo se oko nje. Tako sam išla paralelno i u glazbenu školu na klavir i u srednju na solo pjevanje. Jedino sam na pozornici osjećala pripadnost samoj sebi i potpunost svog bića. To je bio dovoljan razlog da upišem glumu - govori Zorana.

I uspjela je, iz četvrtog puta.

- Bila sam uporna zato što sam znala da je to to, samo nisam znala u kojem trenutku će se sve posložiti - dodaje. Roditelji su joj bili velika podrška, iako nemaju nikakve veze s kulturom, njen je otac završio pravo, a mama kemiju i biologiju.

Kao i druge glumice, Zorana pazi na svoj izgled, trudi se biti fit.

- Pazim što jedem i kada jedem, samo nekad mi se omakne - smije se.

I u karanteni, kada su mnogi pokleknuli i dobili koji kilogram, Zorana je to izbjegla.

- Ma, ja sam u karanteni još i smršavjela! Pazim što jedem, nekada mi se omaknu nezdrave stvari poput toplog sendviča i piletine u kineskom restoranu. Zadnjih desetak godina sam se osvijestila po pitanju prehrane. Izbjegavam sve što ima aditive i sve što je rafinirano, važnost pridajem hrani prirodnog podrijetla. Ono si što jedeš, toga se držim - tvrdi lijepa Splićanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:53