IGOR KOVAČ

‘Sviranje ‘batini‘ i mene je nasmijalo, bio sam na rubu i morao sam paziti da ne iskliznem‘

Igor Kovač nominiran je za Zlatni Studio za svoju ulogu Don Juana u istoimenoj predstavi

Igor Kovač

 Darko Tomaš/CROPIX

Igor Kovač, prvak središnjeg nacionalnog kazališta, nominiran je u kategoriji Kazalište za Don Juana u "Don Juanu", riječ je o ulozi kakvu je godinama priželjkivao, s obzirom na to da su ga godinama redatelji pretežito vidjeli u rolama dobroćudnih zaručnika ili plošno definiranih ljubavnika, u njegovoj kazališnoj karijeri koja je bila obilježena transferima, od HNK Rijeke, preko Gavelle do HNK Zagreb.

- Priželjkivao sam upravo ovakvu ulogu zbog slojevitosti ovoga lika i otvorenih mogućnosti za ostvarivanje scenskog zanosa. U pravu ste, Don Juan nije nipošto plošno raspisani lik. On u osnovi ima sve što glumac poželjeti može. Unutarnja previranja, društveni kontekst, osobni mrak te svjetlo koje uzdiže dramsku radnju. Veselio sam se zaigrati s kolegom i prijateljem Dušanom Bućanom. Njegov Sganarelle nas je na probama, pa kasnije i na predstavama, do suza nasmijavao. Susret s Dušanom na pozornici je jedinstvena prilika za igrati komediju. Obožavam ga.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Kako smo imali brzi proces od samo četiri tjedna, nisam stigao razmišljati o krajnjem rezultatu scena koje smo uvježbavali, nego sam se prepuštao trenutku - govori Kovač.

Predstava donosi različite elemente koji podctravaju kvarnost serijskog švalera, kakav Don Juan jest. Od sviranja "batini" uz pomoć tri stvarna instrumenta, do drugih erotiziranih elemenata.

image

Igor Kovač

Darko Tomaš/CROPIX

- Takvi elementi su esencija Don Juanove svakodnevice. Vrlo potentan u kreiranju erotskih sadržaja, Don Juan pliva od jednog do drugog cvijeta, već na samom početku spreman za kraj tog istog ljubavnog sudara. Njegovi su odnosi kao zid u koji mora glavom udariti, a srcem je već na idućim vratima koja tek treba otključati. Njegova kvarnost i nesretna sudbina upravo prikazuju ne samo život jednog muškarca, nego presjek licemjernog društva u kojem je glavna nota preživjeti s krivom maskom na licu. Nije li i danas lako predati srce drugima da onda oni procijene sposobnost našeg voljenja. Don Juanov blud je na prvi pogled simpatičan, ali odnosi se pale i gase, nakon toga svatko od nas ostaje praznog duha. Slojevitost ove predstave je upravo u tome - rezonira glumac.

Sviranje "batini" užasno je nasmijalo publiku, nikad tako nešto nismo vidjeli na pozornici.

image

Igor Kovač

Darko Tomaš/CROPIX

- Zahvaljujući redatelju Dejanu Projkovskom između nebrojenih intervencija u scenosljedu, pa tako i u ovoj sceni, uspjeli smo na vrlo hrabar način nasmijati publiku. Ova scena je poprimila gotovo kultni obris, to su one scene kojih ćemo se sjećati zauvijek. Naravno da sam se i sam tomu nasmijao više puta. Uvijek na rubu, moram paziti da ne iskliznem iz profesionalnih okvira.

Ovim putem se evo opet zahvaljujem Dejanu Projkovskom koji je podario Zagrebu ovu maštovitu i uzbudljivu predstavu, za sve nas na pozornci i gledatelje ovo je predivno putovanje - reći će glumac.

U predstavi i pjeva, odnosno Don Juan je u metafori razularene rock zvijezde koja mijenja mnogo žena.

image

Igor Kovač

Darko Tomaš/CROPIX

- Prije svega predstava Don Juan ostala je vjerodostojna onome što je Molliere napisao. Bilo bi suludo tražiti neki drugi ključ od onoga kojim smo se vodili, a to je strast. Predstava je režirana s mjerom i dobrim osjećajem za priču. Ono što mene osobno zanima u teatru je imaginacija. Onoliko koliko možemo pobuditi maštu u gledatelja, toliko smo uspjeli. Smatram da je maštovitost jednako kao i ljudskost u današnje vrijeme postala rijetkost, a znamo da ono što je rijetko ima veliku vrijednost - smatra Kovač.

Lijepo je u predstavi vidjeti da ima scensku kemiju s velikanom Popovićem koji mu glumi oca, da ga "ne jede" scenski, da su ravnopravni kao mlađi i stariji glumac.

- Žao mi je da imamo tek jednu scenu u ovoj predstavi ali, unatoč tome, scenski se odlično slažemo i Siniša mi je velika podrška. Imam ogromno poštovanje prema njemu i kao glumcu i kao čovjeku. Da, kad igrate sa Sinišom Popovićem morate čvrsto stajati na pozornici. Njegovi pojava, snaga i talent mogu vas lako pomesti s pozornice. Nadam se da ćemo zajedno zaigrati još koji put - zaključuje Don Juan.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:40