STANA KATIĆ

SVJETSKI POZNATA GLUMICA HRVATSKOG PORIJEKLA EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI 'Jedva čekam popeti se ovog ljeta na Dinaru!'

Glavna junakinja u seriji “Odsutnost”, govori o drugoj sezoni koja je upravo krenula s emitiranjem, ulozi producentice i privatnim planovima 

Svjetski poznata glumica hrvatsko-srpskih korijena Stana Katić u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji otkrila je kada ponovno dolazi u rodni kraj, što obožava raditi u slobodno vrijeme, kako se snašla kao producentica te je li se više identificirala s Kate Beckett koju je tumačila u seriji “Castle” ili, pak, s Emily Byrne, glavnom junakinjom serije “Odsutnost” čija je druga sezona prije nekoliko dana krenula s emitiranjem na AXN Adriji.

Hvaljena serija “Odsutnost”, po žanru psihološki triler, snimana je u Bugarskoj, a u fokusu radnje je FBI-jeva agentica Emily Byrne koja je, dok je lovila najzloglasnijeg bostonskog serijskog ubojicu, nestala bez traga i bila proglašena mrtvom. Šest godina kasnije Emily je pronađena u kolibi u šumi, jedva živa i bez sjećanja na godine nestanka. Vrativši se kući saznaje da se njezin suprug, specijalni agent Nick Durand, ponovno oženio i da njezinog sina odgaja druga žena te uskoro biva uključena u novu seriju ubojstava.

Zbog iznimne napetosti i nepredvidljivih preokreta serija u produkciji Sony Picturesa već je nakon premijere svoje prve epizode na otvarajućoj ceremoniji 57. Monte Carlo Television Festivala 2017. godine pobrala samo hvalospjeve.

Zagonetna Emily

Druga sezona je, pak, još bolja, otkriva 41-godišnja glumica Stana Katić, koja tumači glavnu ulogu. Upravo je njen lik na prijelazu sezona doživio najveću transformaciju.

- U prvoj polovici prve sezone, Emily je bila velika zagonetka. Publika nije nužno znala mogu li joj vjerovati ili ne. Mi kao pripovjedači, kao filmaši, zauzeli smo vrlo objektivnu perspektivu u prvoj polovici priče, i tek nakon pola sezone dobili smo intimni pogled na Emily. U naraciji je naš posao konstantno držati publiku u neugodnoj poziciji o tome je li taj lik doista onakav kao što oni misle da jest - objašnjava Katić.

U drugoj sezoni, nakon pronalaska i ubojstva svog otmičara, Emily se muči s definiranjem svoje nove uloge majke i iskustva šest godina fizičke i psihičke torture. Čak i nakon što je ponovo izgradila odnos sa sinom Flynnom, Emily se ne može riješiti mračne prošlosti. Bostonskog detektiva Tommyja Gibbsa označava kao metu u tajnoj istrazi o svojoj misterioznoj povijesti. Kad slučaj postane smrtno opasan, Emily će riskirati sve kako bi otkrila istinu i zaštitila svoju obitelj.

- Kroz priču s Emily u drugoj sezoni putujemo mnogo intimnije. Sada imamo priliku vidjeti ženu koja stvarno pokušava spojiti dijelove svoje prošlosti i sadašnjosti kako bi ostvarila krajnji cilj, a to je ostvariti odnos sa svojim sinom. Zbog toga se ona toliko bori. Potpuno je motivirana ljubavlju prema sinu, ponajprije želi znati da je za njega sigurno da bude u njenoj blizini, a potom želi razumjeti što se dogodilo i zašto te tko je ona uistinu. Sve to mora saznati kako bi ostvarila potencijalnu budućnost za sebe i sina. Mislim da je druga sezona posebno uzbudljiva jer imamo aspekt psihološkog trilera u priči koju intimno doživljavamo kroz našu protagonisticu Emily. Isto tako, ulazimo u dubinu i s drugim likovima.

Moji kolege stvarno rade dobar posao, baš sam ponosna na njih. Čak završimo i u Europi, na pola puta kroz priču. No neću vam reći kako ili zašto, jer znam da bi to bio spojler, ali mislim da je to stvarno zabavna pozadina za ostatak priče - otkriva šarmantna glumica, koja nije htjela popustiti i otkriti nam rasplet radnje, čak ni u offu.

Glumica i producentica

“Odsutnost” se emitira na Sonyjevim kanalima i platformama u Rusiji, Europi i Latinskoj Americi, a predviđen je i povratak na Amazon Prime Video u SAD-u i Velikoj Britaniji. Tvorci serije su Gaia Violo i Matt Cirulnick, a producentskom timu pridružila se i sama Stana Katić koja nam je otkrila kako se snašla u ulozi izvršne producentice.

- Jako sam uzbuđena oko druge sezone. Kao producentica, gledala sam svih deset epizoda tijekom procesa editiranja i toliko sam ponosna na posao koji su moji kolege glumci obavili ove sezone. Dobili smo priliku ponovno istražiti sve likove u našem glumačkom ansamblu. Za mene kao gledateljicu je, pak, uzbudljivo gledati te likove, njihove izbore, a ponekad i njihove greške, zapravo njihovo putovanje iz sezone u sezonu - priznaje glumica.

Junakinje koje Katić tumači poput Emily Byrne, ali i Kate Beckett, uvijek su u potrazi za pravdom i istinom, spremne se potući i zaštiti one koje vole. Zanimalo nas je s kojom se od ovih junakinja više identificirala.

- One su posve različiti ljudi, a “Odsutnost” je sasvim druga priča. Divim im se objema iz različitih razloga. “Castle” je bila romantična komedija, odnosno dramedija, a “Odsutnost” je psihološki triler. To su dva vrlo različita žanra. Kate Beckett bila je detektivka, a Emily Byrne je možda bila FBI agentica u jednom trenutku, ali to definitivno nije ključno za njezinu priču. Emily je žena koja pokušava povratiti u osnovi vrlo razbijeni osjećaj sebe, svoj identitet i sjećanje na vlastitu nedokučivu prošlost punu neodgovorenih pitanja. Bilo bi pogrešno uspoređivati ih - zaključila je Katić.

Od balerine do šlampavice

Tumačeći ustrajne ženske likove Stana oduševljava svojom snagom, posebice smjelim kretnjama i borbama, a nije joj strano ni baratanje oružjem, stoga smo pokušali otkriti kako se fizički priprema.

- U drugoj sezoni “Odsutnosti” radili smo s fantastičnim južnoafričkim set koordinatorom i njegovim timom. Oni su nisu iz Bugarske, ali su radili diljem svijeta na velikim televizijskim i filmskim projektima kao što su “Hellboy”, “Plaćenici” i “Okrug 9”. Glumci koji su bili uključeni u akrobacije imali su opsežnu obuku u borbama i kaskaderskim akcijama. Za mene je to bilo zanimljivo jer je liku dodao još jedan sloj. Primjerice, ja se prirodno krećem više na neki baletski način, a Emily je zamišljena da bude malo šlampava. Za našeg set koordinatora bilo je stvarno važno da se potrudimo vidjeti tu kvrgavost, to kretanje njezina lika po rubu u sklopu koreografije.

Izbor poteza i specifičan stil borbe za Emily su odabrani upravo kako bi se prenijela ta kvaliteta lika - objasnila nam je Stana, kanadska filmska i televizijska glumica koja zemlju svojih roditelja, koji su porijeklom iz Vrlike, rado posjećuje kad god ima priliku. Naime, prije četiri godine upravo je ovdje uplovila u bračnu luku s australskim konzultantom porijeklom iz Srbije Krisom Brkljačom. Imali su intimnu svadbu u obiteljskom manastiru na dalmatinskoj obali. Posljednji put Stana je u Hrvatskoj bila sredinom siječnja ove godine, a novi posjet planira uskoro i otkrila nam je čemu se posebno veseli.

- Dolazim u Hrvatsku gotovo svake godine u posjet obitelji i prijateljima. Doći ću opet k vama u ljeto ili u jesen, nadam se da ću imati još više vremena za planinarenje po Dinari - rekla nam je glumica. Obožava planinariti, kaže.

- Nakon dugog dana na setu, idem na planinarenje da se opustim. I to vrlo često. Dok smo snimali na lokaciji, išla bih u prirodu što je više moguće. Ako sam imala slobodan vikend ili čak samo slobodno poslijepodne, znala sam gdje ću. U Bugarskoj je postojala alpinistička obitelj koja je u protekle tri generacije vodi planinarske šetnje i poučava skijanja u Bugarskoj i širom svijeta. Postali su mi poput zamjenske obitelj dok sam bila tamo na setu. Kad god bih imala slobodan dan, rekli su mi da ih nazovem i oni će me odvesti u prirodu. Išli smo na fantastične šetnje po planinama koje su spadaju među najljepše, posve netaknute dijelove balkanskog krajolika - ispričala nam je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:28