29. DODJELA NAGRADA

Svoboda, Stublić i Aki dobili Porina za životno djelo, slavili i Matija Cvek i Damir Urban

Nakon dvije godine ograničenja, ove je godine dodjela Porina otvorena za širu publiku

Urban, Cvek i Stublić

 Cropix

Svečana 29. dodjela nagrade Porin održava se u dvorani Gradski vrt u Osijeku, a kroz dodjelu gledatelje vodi poznati voditeljski par Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Nakon dvije godine ograničenja, ove je godine dodjela Porina otvorena za širu publiku, a ulaznice su rasprodane u rekordnom roku. Ove je godine bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju 'Novi izvođač'.

U hodniku Gradskog vrta smo prije same dodjele nagrada, na putu za šminku i frizuru, sreli i Miju Dimšić, koja je na dodjelu došla opremljena - rakijom.

- Uvijek svima govorim da ću im donijeti rakije kad dođu u Osijek, pa sada ispunjavam obećanje - smije se ova također Osječanka, koja je imala ulogu prezenterice. Priznaje da ima osobne favorite.

- Navijam za Matiju Cveka. Ovo je bila njegova godina. I kao prijatelju i kao kolegi mu želim da večeras bude njegova večer - rekla nam je Mia, koja, kaže, svaki dan radi na detaljima oko svojeg nastupa na Eurosongu.

image

Mia Dimšić

Vlado Kos/Cropix

- Dogovaramo sve, idemo polako, ali sigurno. Radimo na samoj pjesmi, ali i na vizualnom dijelu izvedbe - kaže nam Mia, koju u narednom periodu čekaju promotivne aktivnosti Eurovizije, u sklopu kojih ide u Tel Aviv, London, Amsterdam...

No, vratimo se na dodjelu Porina. Na veliku pozornicu osječke dvorane danas se prvo popeo Matija Cvek i izveo pjesmu 'Ptice', a nakon njega grupa Silente s pjesmom 'Poljubi me za kraj'.

Indira Levak i Pero Galić predstavili su nominirane za najbolji album rock glazbe - Mayales (Domovina), Zdenka Kovačiček (Konstatacija jedne mačke), Urban&4 (Lipanj, srpanj, kolovoz) . Nagradu Parin je dobio Urban&4 za album 'Lipanj, srpanj, kolovoz.

"Počeli smo u alternativnoj kategoriji, sad smo u rock, a nadam se da ćemo za nekoliko godina doći i u pop", našalio se Damir Urban.

image

Indira Levak

Vlado Kos/Cropix
image

Milica i Damir Urban

Vlado Kos/Cropix

Nakon njih je na pozornicu stala Tina Vukov koja je otpjevala pjesmu "Svemu dođe kraj". Nakon nje, pjesmu "Daleko od raja" izveo je pjevač Saša Lozar.

Sljedeća je kategorija najboljeg albuma alternativne glazbe - Maja Posavec (Bye Bye Saturn), Ivanka & Mrle (Ja sam ona koja nisam), Porto Morto (Portopop). Porina je dobio album grupe Porto Morto.

image

Porto Morto

Vlado Kos/Cropix

Sljedeće su na pozornici nastupile glazbene umjetnice Katarina Krpan i Katarina Kutnar.

Kategoriju najboljeg jazz albuma najavili su Areta Ćurković i Miroslav Čabraja, a u njoj su nominirani: Zvjezdan Ružić i Jazz Orkestar HRT-a (Giant's Freedom), Zvonimir Šestak Groove Assembly (In the pocket) i Šimun Matišić Quintet (Tribute to B.P.). Zvonimir Šestak Groove Assembly (In the pocket) i Šimun Matišić Quintet (Tribute to B.P.) dobitnici su Porina za najbolje jazz albume.

Nakon njih na pozornici su nastupili Blanka Došen i Berde Band s pjesmom 'Ima dana'. Pridružio im se i Stanko Šarić koji je izveo 'Ljubio sam crno oko'. Ovo posebno glazbeno iznenađenje završio je Šima Jovanovac s pjesmom 'Lijepa Janja'.

Nakon njih, Porina za životno djelo prezentirao je Branko Uvodić. Dobitnica je pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama Vera Svoboda koja je nagradu posvetila suprugu i gradu Osijeku.

Sljedeći se na pozornicu popeo Filip Rudan i otpjevao pjesmu 'He's not the one', a nakon njega je nastupio Eric s pjesmom 'Not gonna let go'. Glazbenica Nela je nakon njih publiku počastila pjesmom 'Problem'.

Donna Vekić i Goran Bošković predstavili su nominirane u kategoriji najboljeg albuma pop glazbe: Matija Cvek (Izbirljivo i slučajno), Saša Lozar (San), Tina Vukov (Što me čini sretnom). Porina za najbolji album pop glazbe dobio je Matija Cvek.

image

Matija Cvek

Vlado Kos/Cropix

Sljedeća je na pozornici nastupila Ivana Vrdoljak Vanna, koja je izvela svoj hit 'Pjesma o tebi'.

U kategoriji novog izvođača godine nominirani su: Eric, Filip Rudan i Nela. Porina za novog izvođača godine osvojio je Filip Rudan.

Nakon njih na pozornici je nastupila Daria Hodnik.

Sljedeća je bila kategorija najboljeg albuma klasične glazbe koju su najavili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, a Porina je osvojio Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings.

Sljedeći nastup u kojem su publika i gledatelji pred malim ekranima mogli uživati bio je nastup Šimuna Matešića i Zvonimira Šestaka. Nakon njih su na pozornicu došli Mayales i Ivana Starčević. Tina Vukov ponovno je nastupila, a ovog je puta izvela pjesmu 'Mi nismo sami'. Ana Opačak izvela je pjesmu 'Sjećam se prvog poljupca'. Ivanka Mazurkijević otpjevala je 'Zamisli život u ritmu muzike za ples'.

image

Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle

Vlado Kos/Cropix

Hrvojka Begović predstavila je drugog Porina za životno djelo. Njega je osvojio jedan od naših najznačajnijih rock autora Jura Stublić.

image

Jura Stublić

Vlado Kos/Cropix

Aki Rahimovski dobio je posthumno Porin za životno djelo, a Matija Cvek i Vanna izveli su pjesmu Parnog valjka 'Stranice dnevnika'. Gibonni je izveo pjesmu 'Lutka za bal'.

U kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe nominirane su: Dunja Ercegović - Bad Daughter (Favourite Game), Daria Hodnik (Bolji dan) i Vanna (Pjesma o tebi), a Porina je osvojila Bad Daughter.

image

Dunja Ercegović

Vlado Kos/Cropix

U kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe nominirani su: Damir Urban (Susjed), Gibonni (Ko si, da si) i Matija Cvek (Ptice). Pobjednik je Matija Cvek.

Nakon toga na pozornici je nastupio Urban&4.

Neno Belan otkrio je tko je nominiran u kategoriji album godine, a to su: 2 Cellos (Dedicated), Mayales (Domovina), Matija Dedić (Ladies), Bad Daughter (Let me Panic) i Urban&4 (Lipanj, srpanj, kolovoz). Porina za album godine osvojio je Urban&4.

Nakon toga je Gibonni izveo pjesmu 'Lažu fotografije'. Zatim se publici obratila naša ovogodišnja predstavnica na Eurosongu, Mia Dimšić.

U kategoriji pjesma godine nominirani su: Petar Grašo ('Jel' ti reka k'o), Gibonni ('Lažu fotografije'), Silente ('Poljubi me za kraj'), Matija Cvek ('Ptice') te Urban&4 ('Sama'). Porina za pjesmu godine osvojio je Damir Urban za pjesmu 'Sama'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:56