HIT BALADA

Tajči: ‘Olivia Newton-John mojom pjesmom osvaja vrhove top-lista. Rasplakala se kad ju je čula‘

‘Olivia se rasplakala kad ju je čula i zbog nje se, unatoč bolesti, vratila iz pjevačke mirovine‘
 Ivo Subic

Tatjana Cameron Tajči (50) koautorica je novog hita "Window in the Wall" Olivije Newton-John (72) i njezine kćeri Chloe Rose Lattanzi (35). Skladbu je Tajči prepustila poznatoj glazbenici i glumici, premda se prema prvotnom planu s upravo tom pjesmom namjeravala natjecati na Dori, odnosno Eurosongu, na kojem je 1990. godine briljirala s pjesmom "Hajde da ludujemo" i osvojila visoko sedmo mjesto.

S druge strane, zvijezda kultnog "Briljantina", u čijoj je interpretaciji pjesma došla na vrhove američkih top-ljestvica, samo je zbog "Window in the Wall" ponovo aktivirala svoju glazbenu karijeru. Drugačije, kaže Olivia Newton-John, jednostavno nije mogla.

- Pjesmu mi je poslao rođak kojem sam rekla da više ne namjeravam snimati nove pjesme. No, on mi je rekao da je ipak poslušam, uvjeravajući me da je nešto posebno. Bila sam skeptična: mnogo puta u životu čula sam slične riječi, ali sada mi je drago priznati da je bio u pravu - jer kad sam prvi put preslušala pjesmu, počela sam plakati od ganuća. Toliko me dirnula! Svi moji planovi o glazbenoj karijeri u mirovanju istog su trena pali u vodu i ja sam zbog skladbe 'Window in the Wall' odlučila napraviti iznimku i snimiti novu pjesmu.

Na vrhu iTunesa

A onda sam - ponovo slušajući tu divnu pjesmu čiji stihovi govore o tome kako u ovim teškim vremenima moramo razumjeti jedni druge i suosjećati s drugima - shvatila da se ona naprosto mora otpjevati u duetu i odmah sam potom 'čula' moju Chloe kako pjeva sa mnom - ispričala je za američke medije Olivia Newton-John, kojoj je "Window in the Wall" druga suradnja s kćeri, jer su prvi put duet, "You Have to Believe", snimile 2015. godine.

Videospot za "Window in the Wall" snimljen je tijekom prosinca u kalifornijskom domu Olivije Newton-John, uz rijeku pokraj koje njezin suprug uzgaja ljekoviti kanabis koji Oliviji pomaže u borbi protiv raka, bolesti od koje je prije četiri godine preminuo suprug Tatjane Cameron Tajči.

- Zahvalna sam što sam postala mali dio nove pjesme velike glazbenice koja je sada krenula diljem svijeta, uključujući i moju rodnu Hrvatsku. Pjesma 'Window in the Wall' idealna je za ovo teško vrijeme u kojem se svi nalazimo. Stihovi govore o malim radostima, neodustajanju, spoznaji dobrih stvari, pronalaženju prozora kroz koji gledamo u pozitivnom smjeru - govori Tajči, koautorica singla koji je u rekordnom roku dospio na vrh ljestvice iTunes All Music Video te na 12. mjesto američkog Pop chartsa. No, što ju je inspiriralo da napiše "Window in the Wall"? Kada se i kako dogodila pjesma?

- Pjesma je nastala prije nekoliko godina u mojoj 'glazbenoj sobi' - tako zovem prostoriju u kojoj imam klavir, instrumente, par fotelja i policu za note i koja je posvećena muziciranju. Poznati glazbenici iz Nashvillea i moji prijatelji Tom Paden, kojeg sam upoznala jer su moji i njegovi sinovi pohađali istu školu, te Eddie Kilgallon predložili su mi da napišemo pjesmu s kojom bih se ja ponovo pojavila na Eurosongu - otkriva Tajči.

- Tom je imao ideju da pjesma bude o zidu koji nas dijeli; mislim da je njegova inspiracija bila Berlinski zid. Ja sam se u to vrijeme baš puno bavila tematikom odnosa između ljudi, sukobima u razmišljanjima i ideologijama... Zanimalo me kako se možemo približiti onima koji nas ili napadaju ili od kojih se mi neprestano branimo. Jer, s tim se susrećemo posvuda, tih sukoba može biti i među ljudima koji se ne slažu u političkim uvjerenjima, ali to se događa i između supružnika koji su zaboravili kako se ponovo približiti jedan drugome - objašnjava glazbenica, koju pitamo za koji je točno dio pjesme "Window in the Wall" ona zaslužna.

image
Tajči je na Eurosongu nastupila 1990. godine, a za 30. obljetnicu planirala se prijaviti na Doru. Pjesma za tu priliku došla je do Olivije kojoj se toliko svidjela da ju je odlučila otpjevati sa svojom kćeri
Josip Bistrović/Cropix

Svaki redak, svaka nota

- Pjesmu smo pisali zajedno. Svaki redak, svaku notu. To je odličan proces - kad nema ega, nego samo kreativnost i zajednički cilj da stvorimo lijepu pjesmu s pozitivnom porukom - priča Tajči, koja se te, 2016. godine ipak nije pojavila na Dori. Kako otkriva, s Padenom i Kilgallonom je željela raditi na pjesmi sve dok ne budu apsolutno zadovoljni rezultatom, a takav rad ne trpi rokove natječaja.

-Te godine, kada smo počeli raditi na 'Window in the Wall' zakasnili smo na natječaj za Doru. Potom se moj muž razbolio - prisjeća se Tajči, čiji je suprug Matthew Shane Cameron preminuo u studenom 2017. nakon višemjesečne borbe s karcinomom. Tajči i njihovi sinovi Dante, Blais i Evan do zadnjeg su trena bili uz njega, no unatoč hrabroj borbi i velikoj podršci svoje obitelji, Matthew nije uspio pobijediti nepušački rak pluća, koji mu je, nažalost, bio dijagnosticiran u četvrtom stadiju. Tajči nakon njegova odlaska, ispričala nam je prije nekoliko mjeseci za Studio, nije znala kako preživjeti tugu.

- Kad mi je bilo teško, plakala sam, ali trudila sam se da ne pothranjujem tugu dodatnim mislima o uspomenama ili o budućnosti koju smo izgubili. Oslanjala sam se na druge, grlila djecu, ali i trudila se da njima ne otežavam svojom boli... Srce me je stalno podsjećalo da će Matthew zauvijek biti dio nas i voditi nas kroz život sa svim onim što nam je dao. Čak i kad se budemo ponovno smijali - a njemu bilo najvažnije da upravo to opstane nakon njegova odlaska.

Imala sam dane u kojima nisam mogla disati od tuge. Sama prisutnost ljubavi kojom sam bila okružena pomogla mi je da polako otpustim tugu - rekla je Tajči, koja je glavu iznad vode uspijevala držati i zahvaljujući svojem glazbenom radu, između ostalog i onom na pjesmi "Window in the Wall".

Radi na autobiografiji

- Na Doru i Eurosong u tim trenucima nisam pomišljala, a sama pjesma je naposljetku ispala tako dobro da smo zaključili kako bi bilo bolje da ju ponudimo nekoj stvarno velikoj zvijezdi, ali ne bilo kome. Htjeli smo da je otpjeva netko tko će je u potpunosti razumjeti. Odlučili smo da nećemo brzati, a kako su Tom i Eddie nashvilleski veterani što se tiče pisanja pjesama, nisam sumnjala da će naći savršenog umjetnika - govori Tajči, koautorica novog hita svjetski poznate glazbenice i glumice. Tajči, međutim, još nije imala prilike upoznati Oliviju Newton-John, a malo je falilo da njih dvije počnu surađivati prije nekoliko godina.

- Poznajem njezina basista Matta McKenzieja, koji me je, nakon jednog koncerta što smo ga zajedno radili, pitao jesam li zainteresirana da me stavi na listu back vokala za Olivijine nastupe, pošto se, kako je rekao, moja boja glasa, kao i energija kojom zračim, slažu s njezinima. Inače, tko god je radio s Olivijom ističe da je ona jedna od najdivnijih osoba iz svijeta show businessa - ističe Tajči, koja je prije mjesec dana objavila knjigu i album "(Ne)slomljena", koji se mogu nabaviti u prodavaonicama Croatia Recordsa.

Album sadrži američke standarde uz koje je odrasla na hrvatskim ljetnim terasama, a knjiga otkriva kako je glazba njezina pokojnog oca Stanka Matejaša autoricu vodila kroz teške životne periode. Uz to, napravila je i audioverziju knjige s pjesmama za novu aplikaciju Book&Zvook. Nakon ove knjige i pjesme za Oliviju Newton-John, Tajči, koja od 1992. godine živi u SAD-u, gdje se bavi glazbom, pisanjem i life coachingom, nastavlja rad na pripremi svojih memoara u kojima će ispričati storiju o svojoj karijeri kao najveće tinejdžerske zvijezde na ovim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:42