LANA S. JE ‘SLOBODNA‘

Talentirana glazbenica ružne je trenutke u svom životu pretvorila u nešto lijepo i dijeli ih s drugima

Lana svira flautu, klavir i saksofon, bila je članica Zabranjenog pušenja, a u novoj pjesmi otkriva kako se nosi s teškim trenutcima

Lana Škrgatić

Kantautorica, saksofonistica, pjevačica, flautistica, profesorica i klavijaturistica. Sve su ovo uloge koje ima Lana Škrgatić iz Zagreba koja nastupa pod umjetničkim imenom LANA S. Glazbom se bavi praktički cijeli život i ona joj je velika ljubav. Od prvog nastupa s Trešnjevačkim Mališanima, preko toga da je bila članica Zabranjenog pušenja pa sve do najnovije pjesme koju je snimila s Matijom Dedićem pod nazivom „Slobodna“ prošla je zaista velik put popraćen brojnim lijepim, ali i tužnim uspomenama.

Studirala je u inozemstvu, balansirala između raznih instrumenata, nastupala gotovo svugdje po svijetu, ali na kraju se vratila u Hrvatsku i postala profesorica te se posvetila stvaranju vlastitih pjesama. Pisala je i sklada cijeli svoj život, ali Sejo iz Zabranjenog pušenja potaknuo ju je da se ozbiljnije prihvati tog aspekta posla.

„Imala sam nekoliko trenutaka kroz karijeru kada sam pomislila, ok ako mi se više ništa u životu nakon ovoga ne desi to je u redu. Prvi takav trenutak je bio kada me Sejo zvao da budem dio benda svirajući saksofon, a ostali su bili neki veliki nastupi poput Exit festivala ili nastupi u Areni s Željkom Bebekom i Doris Dragović“, podijelila je Lana koja se prisjeća da joj je prvi nastup ikad bio solo u pjesmi Bubamara, ali ne onoj koju svi znaju, nego malo drugačijoj.

Kako kaže velika joj je želja da se nastavi razvijati i napredovati na autorskom i kantautorskom polju. Izdala je već jedan album, priprema drugi, a njezina su dijela odraz njezine duše i svjedočanstva situacija koje je i sama proživjela.

„Kad je krenuo covid imala sam ogromnu potrebu da neke stvari napišem na papir i izbacim to iz sebe te krenem snimati pjesme. Većinom prvo stvorim neku frazu ili melodiju na klaviru te se onda time vodim. Nekad mi prvo dođe tekst, tako je bilo kad sam radila na autobiografskim pjesmama koje su malo sjetnije i tužnije pa je sve, kod stvaranja, brzo izlazilo iz mene“, podijelila je Lana koja nadodaje da zatim sve šalje producentu s kojim dalje radi dok ne dođu do finalnog proizvoda s kojim su oboje zadovoljni.

U životu je kako kaže pretrpjela neke gubitke poput smrt njezina oca te nekoliko spontanih pobačaja. U nošenju s tom tugom glazba joj puno pomaže, a pisanje pjesama ju na neki način oslobađa.

„Na prvom albumu ima jedna pjesma, zove se „Savjet odozgo“ i ona je inspirirana mojim ocem, prvi sam put tada napisala nešto na hrvatskom i baš sam bila ponosna. Kada se desi neka tako teška situacija kao što je gubitak ili nekakav prekid to često izazove kreativne momente gdje se čovjek može izraziti, isto je tako i za jako sretne momente koji nam se događaju. Na primjer kada sam upoznala svog sadašnjeg supruga, tadašnjeg dečka i to sam željela preliti u neke svoje tekstove“, podijelila je svestrana glazbenica.

Kako kaže svoje je osjećaje vezane uz gubitak trudnoća pretočila u pjesmu „Slobodna“, na koju je iznimno ponosna i koja ju, kako i sam naslov kaže, oslobađa.

„Ona govori o tome kako se čovjek u nekim teškim trenutcima treba osloboditi te sijete. Nekada u takvim situacijama možemo krenuti u novom smjeru, a nekada jednostavno moramo prihvatiti što nam se događa i sve pokušati sagledati iz pozitivnog kuta. To je neko dublje značenje iza te pjesme“, podijelila je.

Priznaje kako je već duže vrijeme željela surađivati s Matijom Dedićem, a njegova joj se pratnja na klaviru učinila savršena za ovu priliku.

„Već kad sam pisala pjesmu na neki sam se način osjećala slobodnije i bolje. Presretna sam kako sve na kraju zvuči i kako je produkcijski ispalo“, opisala je glazbenica.

Kako kaže poseban element pjesme je i spot, a pošto je sam tekst intiman i progovara o Laninim gubitcima i osjećajima željela je bila dio te emocije pretočiti i u video.

„U spotu sam sama i željeli smo napraviti neku intimnu priču s tim svijetom izgubljenih snova. Cijeli mi je proces možda bio malo i čudan, ali mi se sviđa kako je na kraju sve ispalo iskreno i ogoljeno“, rekla je Lana koja ističe da je prije izlaska pjesme osjećala malu nervozu i strah jer je ipak tematika toliko intimna.

Svatko se s gubitkom i tugom nosi na različite načine, a pjevačica priznaje kako njoj najviše pomažu sport, svirke i prijatelji.

„Dragi i ja volimo negdje otputovati i bavimo se sportom, naravno amaterski. Smatram da je to jako bitna stavka za prebroditi neke teške trenutke jer kad bi čovjek samo zalegao i plakao tada bi mu sigurno bilo samo gore. Kao mala sam se bavila klizanjem, a sada volim trčati, plivati ili otići na skijanje. Krenula sam sad i u teretanu jer kad si cijeli dan u jednoj priči treba ti tih sat vremena da se malo refokusiraš“, rekla je Lana.

Kada ne trenira i sklada Lana nastupa, a prije izlaska na pozornicu tu je uvijek prisutna ona mala, pozitivna nervoza.

„Osobno nemam neke velike treme, ali kako radim u školi puno se s učenicima fokusiram na to kako da se riješe te neke nervoze i straha od javnog nastupa. Kad ja imam neki veliki nastup bitno mi je da iza pozornice imam par trenutaka za sebe da se malo opustim, upjevam ili prođem kroz neku frazu“, podijelila je pjevačica te nadodala da su joj suprug i ostatak obitelji najveća podrška.

Nedvojbeno ju podržava i tijekom nastajanje njezinog drugog albuma koji izlazi za par mjeseci. Kaže da publika može očekivati posebne pjesme te duet koji ju vrlo veseli. Zanima ju kamo će je budućnost odvesti, a ima i neke želje.

„Željela bi surađivati s Belanom, Gibonnijem ili TBF-om. Morala sam smanjiti svoje gaže s bendovima jer mi je malo teško uskladiti to i posao u školi, a vikendom su većinom nastupi pa mi je kao da radim dva posla no glazba je moja ljubav pa se ne žalim i nije mi toliko teško“, rekla je te nadodala da su joj najveće inspiracije Candy Dulfer, Chopin i Etta James.

Lana svima koji u srcu nose neku tugu, a bave se nečim kreativnim preporuča da to izbace iz sebe stvarajući jer smatra da nikako ne bi trebali bježati od onoga što im se desilo.

„U životu se većina stvari dogodi s razlogom i nastojim na to ne gledati negativno. Sve što se živeći izgubi, a čovjek je pokušao sve te ne može više ništa učiniti, treba prihvatiti i nastaviti dalje jer iz toga može proizaći i neki dobitak te nastati nešto lijepo“, završila je ova talentirana glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:06