URŠULA TOLJ

‘Talijani su pobijedili jer su pisali pjesmu za sebe, a ne za Eurosong. Tako moramo i mi!‘

Šefica naše eurovizijske delegacije otkriva što je ono najvažnije što je naučila na svojem prvom natjecanju za Pjesmu Eurovizije
Uršula Tolj
 CROPIX

Uršula Tolj, HRT-ova urednica, voditeljica projekta Dora i šefica naše eurovizijske delegacije, nakon povratka s Eurosonga samo za Jutarnji list otkriva što je ono najvažnije što je naučila na svojem prvom natjecanju za Pjesmu Eurovizije, kakvu poruku ima za domaće skladatelje kada se radi o Dori te kako su članovi našeg tima podnijeli činjenicu da se Albina Grčić i "Tick-Tock" nisu plasirali u finale iako su u "svojem" polufinalu imali dovoljno glasova, i publike i žirija.

Po čemu ćete pamtiti prvi Eurosong na kojem ste bili kao šefica našeg eurovizijskog tima?

- Prije svega, po brojnim pozitivnim reakcijama, kako iz Hrvatske tako i od sudionika Eurosonga. Protekla dva tjedna bili smo ispunjeni pozitivnom energijom, i to ne samo mi koji smo bili u Rotterdamu nego, čini mi se, cijela naša zemlja. Sretna sam jer se u Hrvatskoj ponovo pojavio velik interes za Eurosong. Osobno sam presretna i zbog pohvala što sam ih dobila za emisiju 'Ususret Eurosongu', koja se emitirala u subotu uoči natjecanja. Godinama sam, naime, željela da se umjesto arhivskih isječaka uoči Eurosonga napravi emisija sa živim sudionicima, ljudima koji će govoriti o aktualnim pjesmama s natjecanja, modi... Mislim da je to jedini pravi način zagrijavanja za Eurosong.

Koliko ste zadovoljni našim plasmanom?

- Naravno da bih bila sretnija, kao i svi mi, da smo uspjeli proći u finale. No, nakon svega, sada znamo da su nas u tome spriječile samo nijanse te možda rezultati nekih lobiranja, dogovaranja... Pitate me jesam li nakon svega zadovoljna. Jesam! Jer svi mi možemo biti samo ponosni na naš nastup, na našu predstavnicu Albinu, njezinu profesionalnost i način na koji je ona to sa svoje samo 22 godine, na samom početku svoje glazbene karijere, napravila.

Što je najvažnije što ste naučili na Eurosongu?

- Mnogo toga, a nadam se da ćemo neke stvari koje sam prošlih dana u Rotterdamu zapisala u budućnosti primijeniti i na našoj Dori. Konkretno, radi se o nekim televizijsko-tehničkim detaljima poput, na primjer, onog koji se odnosi na način rada pri pregledavanju snimaka s proba, sve kako bi se u televizijskom prijenosu poslije napravio još bolji spektakl.

Je li točno da ste uoči eurovizijskog finala točno predvidjeli kojih će se deset zemalja najbolje plasirati?

- Jesam! Čak sam točno prognozirala i prvu, drugu i treću poziciju. Inače, što se najbolje plasiranih tiče, zanimljivo mi je to što među prve tri nema pjesme na engleskom jeziku.

Kako vam se sviđaju pobjednici, talijanski bend Måneskin?

- Čula sam teoriju da su i Talijani i Finci na Eurosongu izvodili žestoki rock and roll, ali su Talijani pobijedili jer imaju zgodnijeg pjevača. Damiano David je zgodan (smijeh), ali mislim da je sa svojim bendom pobijedio jer je uz stvarno dobru pjesmu pokazao i autentičnost, karizmu. To je rock-bend čiji članovi sviraju zajedno od svoje 16., 17. godine, znaju što žele i vjeruju u to. I tu svoju vjeru uspjeli su prenijeti do publike, prvo na Sanremu, a potom i na Eurosongu. Måneskin je pjesmu 'Zitti e buoni' pritom radio za sebe, a ne namjenski, za Eurosong. To, jasno, ne znači da je to jedini ispravan put do eurovizijskog uspjeha, ali meni je taj put zanimljiv.

Tko je bio vaš favorit na Eurosongu?

- Italija.

Tonči Huljić je u emisiji 'Nedjeljom u 2' rekao da nije siguran bi li prve tri najbolje plasirane pjesme s Eurosonga, dakle, talijanska, francuska i švicarska skladba, uopće prošle na Dori. Kako to komentirate?

- Nitko to sa sigurnošću ne može znati. Za Doru 2021., istina, nismo na natječaj dobili ni jednu rockersku pjesmu, no 2019. godine u Opatiji se natjecala rock-metal grupa Manntra iz Umaga s pjesmom 'In the shadows', koja je osvojila četvrto mjesto. Šansonu na Dori, istina, nismo imali na natječaju, no što se tiče neke izvanserijske balade poput švicarske 'Tout l'univers', podsjetila bih da smo ove godine na Dori imali Filipa Rudana s baladom 'Blind'.

Vratimo se još malo tek završenom Eurosongu, na kojem su u nedjelju rano ujutro objavljeni rezultati polufinala, pa se doznalo da je Albini finale izmaknulo za samo pet bodova. Kako ste se osjećali kada ste crno na bijelo doznali da je Hrvatska u polufinalu prikupila dovoljan broj glasova, i publike i žirija, no da nas je zbrojem tih bodova 'za dlaku' pretekao 'krilati' Norvežanin?

- Iskreno, otpočetka, od prošlog utorka, osjećali smo da nam je malo falilo, da je presudila neke nijansa. Ja sam i prije objave službenih rezultata bila uvjerena da je ona jedanaesta od deset, čak sam se pribojavala da nam je za ulazak u finale nedostajao samo jedan bod.

Kako nakon svega glasi vaša poruka autorima koji će se natjecati na Dori 2022.?

- Voljela bih da, ako im se dogodi pjesma koja je posebna, izvanserijska, tu skladbu čuvaju za Doru. Voljela bih i da kad rade pjesmu za Doru, odnosno Eurosong, da ne misle pritom samo na to kako bi 'trebala' izgledati pjesma za Eurosong, nego da uz to misle i na sebe, na svoj autorski izraz, na svoju originalnost. Poručila bih im da si daju oduška, da pokažu sve ono što kao autori imaju u sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:55