NESPRETNO SE IZRAZIO

Tarik Filipović gosta nazvao ‘baletančićem‘, prozvao ga prvak baleta: ‘Ispričao se, ali želim ukazati na neke stvari‘

Naglasio je kako ne želi dodatno zahuktavati čitavu priču, a napomenuo je i kako mu je voditelj promptno uputio iskrenu ispriku

Tomislav Petranović i Tarik Filipović

 Mara Bratoš/HRT

Nespretna i pomalo pogrdna formulacija voditelja kviza "Tko želi biti milijunaš" Tarika Filipovića koji je jednog od gostiju nazvao "baletančićem" prilično je uznemirila istaknutog baletnog prvaka Tomislava Petranovića koji je poznatom glumcu i voditelju na Facebooku posvetio i podulji post. U naknadnom razgovoru s Petranovićem, ovaj vrhunski baletan je naglasio kako nije želio izazvati nikakav javni linč, te da se Tarik odmah ispričao i naglasio kako nije imao niti najmanju namjeru nekoga vrijeđati i omalovažavati, no isto tako Petranović smatra kako treba stati na kraj takvim insinuacijama o njegovu pozivu.

image

Tomislav Petranović

Mara Bratoš

"Poštovani Tarik Filipović, par puta su nam se putevi prekrstili i uvijek sam Vas smatrao velikim profesionalcem te duhovitom i srdačnom osobom. Tim više me neugodno iznenadila vijest da ste, vodeći ‘Tko želi biti milijunaš‘ na Moj HRT komentirali gosta upotrijebivši izraz ‘baletančić‘. Želim vjerovati da je to bio samo nespretan pokušaj šale, ali bih Vam isto tako želio, kao javnoj osobi koja ima određenu odgovornost u javnom diskursu, svratiti pozornost da takvi izrazi više ne bi trebali imati mjesto u svakodnevnoj upotrebi, ne od strane osobe kao što ste vi (akademski obrazovana, javna osoba i umjetnik štoviše), a pogotovo ne na javnoj televiziji.

Svi znamo kakav utjecaj imaju derogatorni izrazi takvog tipa na mlade ljude te je suvišno razglabati kako su riječi ponekad ‘jače od mača‘.

Zamolio bih Vas da se pokušate staviti u poziciju osobe kojoj je takav komentar upućen ili djetetu koji bi se tom profesijom željelo baviti a koje ste vi tim činom, nesvjesno (pokušali) poniziti.

Baletnom umjetnošću se bavim cijeli svoj život. Od malih nogu naslušao sam se takvih komentara i usprkos njima napravio vrlo uspješnu svjetsku karijeru. Nažalost za puno djece takvi diskriminatorni komentari su početak bullyinga, vrlo su destruktivni te nerijetko rezultiraju u doživotnim traumama.

S poštovanjem,

Tomislav Petranović

Prvak baleta bečke državne opere, prvak portugalskog nacionalnog baleta i nacionalni baletni prvak hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu", stoji u Petranovićevu postu.

Ipak, u razgovoru za Jutarnji naglasio je kako ne želi dodatno zahuktavati čitavu priču, posebno jer je s Filipovićem više puta surađivao, smatra ga dragom osobom bez predrasuda, a napomenuo je i kako mu je voditelj promptno uputio iskrenu ispriku.

- Ni u kom slučaju ne bih volio da ispadne da napadam čovjeka. Samo sam htio ukazati na takve propuste. Tarik se ispričao i nema potrebe raditi veliku famu oko toga. Ne bih mu volio raditi probleme niti da ga se linčuje na mom profilu - počeo je priču Petranović.

Kako kaže, uvrede u vezi njegova poziva i baletne umjetnosti kad su muškarci u pitanju sluša od najranijeg djetinjstva, pa čak i od strane vlastite obitelji.

- Malo mi je bilo pun kufer toga i zato je tako bila i jaka moja reakcija, ali stvarno ne bih želio od toga raditi cirkus. Naravno, smatram da takvim izjavama nije mjesto na javnoj televiziji, ali ponavljam, Tarik je izuzetno simpatičan čovjek i zato me i je neugodno iznenadila ta njegova opaska, no čovjek se ispričao i ‘ajmo zadržati nekakav konstruktivan diskurs u kojem ćemo rješavati ovakve probleme. Da se razvijamo kao društvo na nekakav normalniji način, ali ako ćemo skakati ljudima za vrat to neće ničemu dobrom odvesti. Ponavljam, Tarik se odmah ispričao, što me ugodno iznenadilo i bilo mi je drago tako da nema smisla da ova cijela priča uzme previše maha. On je simpatičan čovjek, čak smo i surađivali. No, u tom trenu kad sam čuo to, to me jako zasmetalo, pa sam reagirao. Klasični balet je posljednji bastion politički prihvatljive diskriminacije i to sam želio reći. Koliko Tarika poznajem, znam da nije tako mislio - naglašava Petranović.

Ipak, smatra kako je došlo vrijeme da se na takve stvari javno ukaže jer ima puno djece koja bi se željela baviti plesom, a to ih može odvratiti.

- Da ne pričamo o tome što prolaze roditelji plesači. Imamo hrpu djece koja plešu, čak i jednu cijelu vrtićku grupu. Takvo ponašanje opravdava komentare nekih roditelja koje djeca čuju i moraju se nositi s izjavama poput: ‘Tvoj tata je baletančić‘. Da ne pričamo o homofobiji, u to neću ni ulaziti. No, već mi je pun kufer da se moram ispričavati za svoju profesiju koja mi je priuštila apsolutno sve. Nitko ne može očekivati ništa od nikoga, to je utopija. To je jednostavno diskurs javnih osoba, pogotovo umjetnika jer svima su puna usta dociranja i političke korektnosti, a smatram da je to jednostavno neprihvatljivo - zaključio je prvak baleta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 12:51