POVRATAK 'MILIJUNAŠA'

TARIK FILIPOVIĆ 'Sjećam se kad mi je susjed rekao da u Hrvatsku uskoro dolazi taj jedan kviz. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću ga baš ja voditi'

 Neja Markicevic / CROPIX

Uoči puta u Toronto gdje će izvesti hit monodramu "Ćiro", Tarik Filipović u posljednjim je pripremama na Hrvatskoj radioteleviziji za najgledaniji televizijski kviz - "Tko želi biti milijunaš?", a koji se, nakon gotovo čitavog desetljeća, u četvrtak 19. rujna vraća na HTV 1.

Filipović je uoči povratka Milijunaša rekao da su mu taj kviz i Potjera najdraži. "I 'Milijunaš' i 'Potjera' su mi najdraži kvizovi, od ukupno njih četiri - koliko sam ih imao prilike voditi… A kada sam trebao odlučiti vraćam li se u 'Milijunaša' - ne znam, osjećao sam se pomalo kao trener - s puno igrača koji treba složiti momčad... No, izabrao sam 'staru' ljubav, znate, čovjek se i u poslu zaželi promjene. A i nekako mi je bilo nezamislivo gledati 'Milijunaša' s drugom osobom u toj stolici…"

Filipović je rekao da nije ni sanjao o voditeljskoj karijeri te da je presudio poziv Maje Jurković i Laze Goluže. "Otišao sam na audiciju za ‘Milijunaša’ i prošao… Zanimljivo, jedan moj susjed, koji je igrom slučaja živio i u Americi, pokazivao mi je fotografije - par mjeseci prije te audicije - i govorio o američkoj verziji 'Who wants to be a millionaire' i rekao mi kako taj kviz dolazi u Hrvatsku. 'To je rođeno za tebe!', govorio mi je… ma nije mi bilo na kraj pameti", rekao je.

"No, kad su me pozvali na audiciju, odmah sam mu se pohvalio - na što je on odgovorio: "Rekao sam ti - imao sam osjećaj, znam da ćeš proći...' I eto prošao sam, i nekako se u životu sve čudno, ali na kraju ipak posloži."

Filipović drži da tajna "Milijunaša" leži u jednostavnosti. "I ta formula ne pali samo kod nas, već u čitavom svijetu. Voditelji su ti koji ga čine posebnijim, no recept je: jednostavno, a savršeno."

Glumac kaže da mu je njegovo glumačko obrazovanje pomoglo u uspješnom vođenju emisije, čak i kada je mislio da zna odgovor, a ispostavilo se da nije imao pojma.

"To je glumačko - pokeraški trening, ha, ha… Ponekad, kada nisam siguran u odgovor, mi je lakše, onda i ja samo 'blejim' u čovjeka i mislim si 'možda je C, možda A…', ali kada znam odgovor - eh onda moram ostati hladan… No, bilo je svega - čak sam bio uvjeren da znam točan odgovor, pa me natjecatelji iznenade svojim znanjem…", rekao je iskusni voditelj.

Filipović je rekao i da bi se prijavio na "Milijunaša" da nije glumac i voditelj, ali dodaje da više ne gaji iluzije da puno zna. "Dok nisam upoznao lovce u 'Potjeri', mislio sam da jako puno znam. Sada znam da to nije za mene…", dodao je.

Voditelj je uoči povratka emisije rekao da će se "Milijunaš" emitirati iz novog studija koji je "savršeniji" nego što je to bio prije.

U sedam sezona koje su prikazivane od 2002. do 2010. te bilježile rekordnu gledanost – samo je jedna osoba postala ‘milijunašem’ točnije ‘milijunašicom’ – Mira Bičanić koja je 2003. odgovorila točno na svih 15 pitanja. Prema mišljenju tvrtke Celador, tadašnja hrvatska verzija HRT-ova kviza koju predvodi Tarik Filipović među najboljima je od 120 inačica kviza diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 17:28