UMJETNIČKA OBITELJ

TATA I SIN GOBAC 'Moj Vili prvo je htio biti filozof, ali ga to nije usrećilo. Sad je diplomirao glumu i frontmen je benda Donkey Hot. Ponosan sam!'

 
Davor i Vili Gobac
 Ronald Gorsic / CROPIX

Da je Davor Gobac veliki glumac, odavno smo znali. Nema koncerta kultne hrvatske rokerske grupe Psihomodo pop koji nije obilježen nekim njegovim performansom. Nekada je, sjećamo se, glavna stvar bila sasvim se obnažiti pred publikom, ali i osim toga Gobac nas je uvijek zabavljao svojim prepoznatljivim skečevima.

Manje je poznato da mu je i supruga Deana život posvetila sceni, kao vrhunska balerina koja je dio karijere odradila i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Čini se, stoga, da su umjetnički geni ipak učinili svoje. Obitelj Gobac dobila je, primjećujemo, ozbiljnu umjetničku konkurenciju. Njihov 26-godišnji sin Vili upravo je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je prije pet godina, doznajemo, upisao od prve, što nije mala stvar.

zagreb 040407
davor i vili gobac
foto bruno konjevic
-studio-
Bruno Konjevic / arhiva CROPIX
Vili i Davor Gobac

'Život u kazalištu'

Prošlog petka Vili i njegov glumački partner Matej Đurđević na sceni ADU postavili su svoj diplomski ispit, predstavu “Život u kazalištu” temeljenu na tekstu američkog redatelja, dramatskog pisca, scenarista i esejista Davida Mameta. Viđeno je to dramsko djelo, moglo ga se vidjeti u zagrebačkom ITD-u prije nekoliko godina. No mladi glumački tandem Vili Gobac i Matej Đurđević odlučili su ga posve promijeniti kako bi zadivili svojeg profesora, važnog hrvatskog redatelja Krešu Dolenčića koji na Akademiji predaje kolegij Gluma, ali i kako bi publici ponudili novo viđenje poznatog teksta. Javna je tajna da te Krešo Dolenčić na glumačke ispite ne poziva ako nema što predstaviti, a ovog je puta to itekako imao.

Zagreb, 220520.
Akademija dramskih umjetnosti.
Studentski ispit Vilija Gobca i Mateja Durdjevica kod Krese Dolencica.
Na fotografiji: Vili Gobac i Matej Durdjevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vili Gobac i Matej Đurđević

- Radili smo na ovom projektu najmanje pola godine. Napravili smo vlastiti prijevod teksta i dramaturgiju. Bio je to dug posao. Nadam se da smo vas uspjeli zabaviti - govori nam nasmijani Vili nakon predstave. Uzgred rečeno, Vilijev se ispit odvio pod strogim epidemiološkim mjerama koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pa smo tako morali mjeriti temperaturu, upisivati osobne podatke i nositi maske. Vrijedilo je. Gledalište se na mahove treslo od smijeha, a mladi su diplomanti dali sve od sebe da satirom, sarkazmom i skečevima publici osvježe tmuran zagrebački dan.

Vili se na Akademiju upisao prije pet godina. Predstoji mu pisanje diplomskog rada, ali može se reći da je uskoro diplomirani mladi glumac. Otac Davor Gobac beskrajno je ponosan. Nakon što je završila izvedba, otišli smo u kafić u Frankopanskoj ulici, gdje nam je rekao koliko je sretan što sin slijedi svoje snove.

- Najprije je upisao filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali to ga nije uveseljavalo. Zatim je krenuo na Akademiju. Neka radi što god ga veseli, ja ću ga uvijek podržavati - otkriva nam frontmen Psihomodo popa.

Mladi Gobac kroz smijeh nam, pak, otkriva što ga je nagnalo na glumu.

- Nakon gimnazije, izgleda da nisam imao dobre ocjene pa sam morao u glumce - smije se. Ne vjerujemo mu, dakako. Poput oca, rođeni je zabavljač koji sipa šale iz rukava.

- A sigurno je u glumi i puno love, baš kao i u novinarstvu - podbada nas.

Zagreb, 220520.
Akademija dramskih umjetnosti.
Studentski ispit Vilija Gobca i Mateja Durdjevica kod Krese Dolencica.
Na fotografiji: Vili Gobac i Matej Durdjevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vili Gobac i Matej Đurđević

U svojoj ispitnoj predstavi Vili (Goran) i Matej (Robi) bave se životima mladih glumaca koji pokušavaju utrti svoj put na glumačkoj sceni. Mnogo je tu prepirki, neslaganja, teških situacija koje su poznate samo onima koji svoj kruh žele ostvariti na sceni.

- Matej i ja dugo smo prijatelji. Tekst smo odlučili prilagoditi tako da bude prikaz brojnih situacija kroz koje smo i sami prošli. To su brojne audicije, nesuglasice među kolegama, različite životne scene. Komisija se još nije izrazila, tako da ne znam kakve su nam ocjene, ali mislim da smo napravili dobar posao, prezadovoljan sam. Volio bih kada bismo s ovom predstavom mogli krenuti na gostovanja. Mislim da bi je ljudi trebali pogledati - govori nam nakon izvedbe Vili Gobac.

Ramonesi i Pistolsi

Slično razmišlja i njegov dvije godine mlađi glumački partner Matej Đurđević.

- Postojao je prijevod ovog teksta na hrvatski, ali Vili i ja odlučili smo ga sami prevesti. Kao kad prevodite vic, neke stvari koje su u SAD-u smiješne, ovdje nisu, tako smo i mi radili kako bismo ovu komediju prilagodili našoj publici i našim situacijama koje su se događale. Iskreno, da sada gledate Mametovu verziju i nas, rekli biste da se radi o potpuno drukčijim predstavama, da vam ne kažemo, ne biste znali da je riječ o tom predlošku - kaže mladi glumac. S Vilijem je dugo prijatelj, druže se i zezaju, pa kaže da su dobar tandem.

Zagreb, 220520.
Akademija dramskih umjetnosti.
Studentski ispit Vilija Gobca i Mateja Durdjevica kod Krese Dolencica.
Na fotografiji: Vili Gobac i Matej Durdjevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vili Gobac i Matej Đurđević

- On ima 202 centimetra i crnokos je, a ja sam plav i nizak. Savršen smo par - smije se Đurđević te ozbiljnije dodaje kako su baš te različitosti ono što ih čine zanimljivima.

Osim glume, Vili je odlučio karijeru izgrađivati i kroz glazbu. Još kao 13-godišnjak pjevao je u grupi Segmenta. Glazba je Vilijeva prva ljubav, a oduvijek je, poput oca, naginjao malo žešćem ritmu, pa je još u osnovnoj školi slušao Ramonese, Sex Pistolse, Iggy Pop, The Clash, Metallicu...

Tako baš ovih dana izlazi prvi glazbeni spot njegove grupe Donkey Hot. Ime skladbe još nam ne otkriva, kaže da to treba ostati iznenađenje. Veseli se tom, za bend povijesnom događaju. Je li Vili onda glumac ili glazbenik?

zagreb 010407
davor i vili gobac
foto bruno konjevic
-studio-
Bruno Konjevic / arhiva CROPIX
Vili i Davor Gobac

- Volio bih da oboje profunkcionira. Sada kad sam diplomirao imam vremena i za jedno i drugo. Glazbu sam neko vrijeme zapostavio radi Akademije, ali sada sam u situaciji da se mogu baviti i glumom i glazbom - kaže.

Otkriva nam kako su roditelji uvijek podržavali njegove izbore. Što god je htio biti, imao je podršku. Davali su mu tako zeleno svjetlo i kada je upisao filozofiju, kada je počeo bubnjati pa osnovao bend, ali i kada je upisao zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:10