VUCO JUNIOR

‘Tata je cijeli život govorio da će se ubiti ako mu ijedno dijete završi u glazbi. Prvo je krenula sestra pa ja...‘

Ma nije s prezimenom Vuco lako bilo ni na nogometnom terenu. I onda su svi znali čiji sam sin, govori nam Vilibald

Vilibald Vuco

 Igor Jesmastr/

Ni sam nisam mogao vjerovati kada sam doznao da će se nova RTL-ova serija baviti nogometašem kojem se zbog ozljede u njegovoj tridesetoj godini sruši cijeli svijet, propadnu svi planovi, jer on više ne može igrati nogomet i sad mora graditi sve ispočetka. Meni se točno to dogodilo prije dvije godine, a kada sam doznao sadržaj serije koju ću na jesen svakako pogledati, pomislio sam da me netko zafrkava, da sam nekom bio inspiracija. Naravno, šalim se, nisam ja jedini kojem se takvo što dogodilo, a za razliku od tog lika iz serije, ja vjerujem da ću se u nogomet vratiti - kaže Vilibald Vuco. Nekad perspektivni nogometaš, dok čeka povratak na ‘travu‘ vježba, piše pjesme, ali i pjeva na Splitskom festivalu. I to pjesmu ‘Udaj se za mene‘ koju mu je napisao otac, Siniša Vuco.

- Tata je cijeli život govorio da će se ubiti ako mu ijedno dijete završi u glazbi. I onda je u glazbu prvo krenula moja sestra Brigita, pa potom i ja. Kod mene to nije, barem zasad, nešto ozbiljno. Mene glazba veseli, volim pjevati i super mi je vidjeti dobru reakciju publike, poput one kakva je bila na Splitskom festivalu. A tata? Odustao je od prijetnji da će se ubiti (smijeh), sada mi je najveća podrška, moj najveći savjetnik, ali i kritičar - otkriva Vilibald, koji kaže kako do prije nekoliko godina nije mogao ni sanjati da će i on završiti u glazbi.

image

Siniša Vuco i sin Vilibald

Duje Klaric/Cropix

- Ja sam od malena bio usmjeren prema nogometu. To me zanimalo, još kao klinac od sedam godina počeo sam trenirati u ‘Dalmatincu‘. Onda sam prešao u ‘Hajduk‘, pa sam preselio u Zagreb i igrao u ‘Rudešu‘, ‘Dragovoljcu‘, a igrao sam i u slovenskom ‘Radomlju‘, kao i španjolskom ‘Alavesu‘ - govori Vilibald, smijući se dok mu pričamo kako smo skupa s njegovim tatom prije 27 godina u Splitu tulumarili zbog njegova rođenja. Ponosni otac Siniša te 1996. godine dolazak sina slavio je nekoliko dana i noći, kako u svojoj kući, tako i u ulici u kojoj je obitelj živjela, a sve znane i neznane častio je hranom i pićem. I govorio kako će njegov sin biti nogometaš, te da mu je ime dao po jednom čuvenom nogometnom geniju čijeg se prezimena, nažalost, sada više ne sjećamo.

- Da? Tako je tata tada govorio? Može biti, nisam bio prisutan - kroz smijeh kaže Vilibald i objašnjava nam da je, koliko on zna, ime dobio po svetom Vilibaldu.

image

Vilibald Vuco

Igor Jesmastr/

- Ja sam se, naime, trebao roditi 7. srpnja, a to je datum kada se po katoličkom kalendaru slavi Vilibald. Na svijet sam ipak stigao 15. srpnja, ali roditelji su se dogovorili da ostanem Vilibald - govori simpatični mladić, kojeg prijatelji najčešće zovu nadimkom Vili.

S njegovim imenom lakše je nego s prezimenom, pogotovo sada kada je pokrenuo glazbenu karijeru.

- Ma nije s prezimenom Vuco lako bilo ni na nogometnom terenu. I onda su svi znali čiji sam sin, no sada, kada sam polako ušao u glazbu shvaćam koliko sve to težinu ima. Ja svoj put ne želim graditi na osnovu mog tate kojeg ja jako volim i poštujem i s kojim sam iznimno vezan. Ja kroz život želim ići na svoj način, ali, naravno, ima uvijek onih koji će me ispod oka mjerkati i govoriti: ‘To je Vucin mali‘. Mene takvi ne zanimaju. Svjestan sam da je poznato prezime i teret i prednost, ali ja ću napraviti sve da kod mene ostane samo prednost - govori Vilibald, kojeg smo prekinuli u vježbanju. Jer, nakon operacije kuka, na koju je, veli, morao jer mu se ‘istrošio‘, on svakodnevno vježba kako bi se vratio u formu i ponovo počeo igrati nogomet na svojoj poziciji veznog igrača.

No, kad mu se sve to dogodilo, kada je shvatio i prihvatio da barem neko vrijeme neće moći igrati, bilo mu je teško.

- Sve mi je, što se kaže, palo u vodu. Trebalo je biti poprilično psihički jak da se ispliva iz svega toga. Meni je to uspjelo, volio bih se vratiti u nogomet, ali bit će što bude. Idem u životu utakmicu po utakmicu, kako bi rekli moji nogometaši. Meni je važno da ja budem zadovoljan, a glazba je nakon nogometa za mene nešto novo i također me čini zadovoljnim - govori sportaš koji je gitaru naučio svirati u doba korone.

- Zapravo sam je naučio preko YouTubea. Bio sam doma zbog korone, kao i svi drugi, uzeo sam jednu tatinu gitaru, zavukao se u svoju sobu i malo pomalo je to krenulo - priča Vilibald koji je na Splitskom festivalu početkom srpnja uz ‘Udaj se za mene‘ u duetu s Betom Sudar oduševio i uspješnicom ‘Molim te, vrati se‘, pjesmom što su je prije tridesetak godina premijerno izveli Siniša Vuco i Ivanka Luetić. Vilibald je inače na Prokurativama debitirao lani, kada je s ocem izveo hit ‘Ludo srce‘.

image

Beta Sudar i Vilibald Vuco

Jakov Prkic/Cropix

- Prije nastupa tata mi je rekao: ‘Opusti se i pivaj!‘ - otkriva Vilibald, koji kaže kako uoči festivalskih nastupa nije imao tremu nego samo pozitivno uzbuđenje, ali i velike navijačice, svoje prijateljice Miju Dimšić i Domenicu Žuvelu, s kojom je svojedobno plesao u ‘Plesu sa zvijezdama‘ Nove TV. Ima li šanse da u budućnosti snimi i neki duet s ovim pjevačicama?

- Ne znam. Ako uleti neka dobra pjesma, sve je moguće - kaže Vilibald, koji je nakon Splitskog festivala već počeo dobivati i pozive za nastupe.

- Ima nešto, ljudi me zovu. Planiram ovo ljeto održati par nastupa na kojima ću uz ‘Udaj se za mene‘ i ‘Ludo srce‘ pjevati i neke Oliverove pjesme, kao i skladbe ‘Prljavaca‘, Harija Rončevića, ‘Crvene jabuke‘. Naravno, i tatine pjesme - otkriva Vilibald kojeg pitamo kako komentira očev plan da se preseli u Venezuelu.

- Da, tata za koji tjedan planira otputovati na karipski otok Margarita kojim se sav oduševio. Što ako shvati da tamo neće moći biti bez nas, svoje obitelji? Nemam pojma. Valjda ćemo onda održati neki obiteljski sastanak i odlučiti što ćemo napraviti - zagonetno kaže Vilibald.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 20:10