UMRO OMILJENI HRT-ovac

Televizija je bila njegov život: Radio je najzahtjevnije projekte, a donijela mu je i ljubav

Preminuo je Dalibor Sokolić, jedan od najboljih hrtvatskih televizijskih redatelja kojeg se kolege sjećaju s velikom tugom
Dalibor Sokolić
 HRT

Jedan od najboljih televizijskih redatelja koje Hrvatska ima, Dalibor Sokolić, preminuo je jutros u 57. godini. Bila je to šokantna vijest za većinu, pa i one koji su znali da se bori s koronom zbog koje je i hospitaliziran, no nadali su se, potpuno ljudski, da do najgoreg ipak neće doći... A onda je jutros na Sokolićevom Facebook profilu osvanula objava:

"Naš je Dalibor jutros u 07.45 odlučio otići voziti vlakiće u neke druge dimenzije... do novog susreta... 14. 06. 1964. - 11. 02. 2021.".

Alfa i omega zabavnih programa i čovjek koji nije prošao pored vas, a da vam se ne nasmije i kaže "ajde možeš ti to" - tako opisuju Sokolića njegovi kolege i prijatelji koji su s s Dalbačem, kako su ga zvali, 30-ak godina stvarali projekte od koji su mnogi ostavili neizbrisiv trag u televizijskoj povijesti.

Hit depo i Turbo limach

Bio je jedan od pokretača Studentske televizije SKUC 1988. koja je potom prerasla u Z3 (Hit depo, Turbo limach show, Izvan struje, DJ is so hot). Tri godine poslije, Z3 postaje tadašnji Treći program HTV-a, a većina te mlade i talentirane ekipe nastavlja raditi na javnoj radioteleviziji dobivajući sve jače i veće projekte. Među njima i Sokolić koji je za HTV režirao više tisuća emisija i programa uživo. Upravo zato gotovo ih je nemoguće pobrojati. Tu je osam dodjela nagrade Porina, dvije Dore, "The Voice - Najljepši glas Hrvatske" (sezone 1-2), "Maestro" (sezone 1-2), "Tko želi biti milijunaš'" (sezone 1-8), "Hit depo" (1989. - 2002.), Papin posjet Hrvatskoj 1995. te više od 100 festivala i koncerata. Stoji i iza osam sezona licencnog hit showa "Ples sa zvijezdama" te "Zvijezde pjevaju". Odradio je i jako puno humanitarnih kampanja za HRT, od kojih će se oni srednjih godina odmah sjetiti i spota iz 1991. koji je Sokolić režirao s Dinkom Cepakom i Zoranom Pezom "Kad bi svi... " za humanitarnu kampanju HRT-a. Bio je glavni redatelj i projektima "Dajmo da čuju", "Derbi", "Hrvatska pomaže".

image
Večera povodom snimanja zadnje epizode "Milijunasa" 2006. Na fotografiji su Tarik Filipovic, Maja Jurković, Danko Volarić, Lazo Goluža i Dalibor Sokolić
Neja Markicevic/Cropix

Pored toga režirao je brojne glazbene spotove zbog čega je četiri puta osvajao Porin za videoprogram i to 1993., 1995., 2005. i 2008. godine. Postavio je za HTV i povratničkog "Milijunaša", a premda nije radio treću, posljednju sezonu "Voicea" održao je obećanje i režirao uvodni broj tog showa "Should I Stay or Should I Go", legendarni hit grupe The Clash koji su izveli mentori - Davor Gobac, Massimo, Vanna i Ivan Dečak. I premda mu je profesionalnu karijeru najviše obilježila suradnja s HTV-om, Sokolić kao freelancer surađivao je puno i s drugim televizijama.

Tako je za RTL napravio sve sezone "Život na vagi" uključujući i posljednju 2020., sva izdanja "Superpara", projekte "Anno", "RTL pomaže djeci", "Big Brother", "Izbori", "Sučeljavanje", "Top Model" "Doček rukometaša" kao i postavljanje novog studija informativnog programa 2020.

Televizija mu je donijela i ljubav, voditeljicu Suzanu Pardačer, njegovu dugogodišnju životnu partnericu.

Malo tko za jučerašnjeg dana, od njegovih kolega i prijatelja, bez ikakve patetike, uspio je suzdržati suze. Daniela Trbović upoznala je Sokolića prije 30-ak godina.

- Znam ga od svog prvog dolaska na Z3, od te 1990. u siječnju. Zajedno smo radili "Cro pop rock", "Hit depo",... bili odlična ekipa, i ljudski i profesionalno. Izvrstan redatelj, u poslu je bilo tako lako komunicirati s njim, a nas su zauvijek vezali ti naši televizijski počeci. Gledala sam kako naš Dalbač grabi velike profesionalne korake, radi vrhunske, najzahtjevnije televizijske projekte. Iza nas su i lude noći i tulumi, i ja ću Dalbača pamtiti i po tim našim davnim odlascima na biljar i piće nakon posla - ispričala je Trbović.

Goran Ugrin, legendarni HTV-ov glavni producent, danas u mirovini, Sokolića je također upoznao '90-ih, a s njim počeo intenzivno surađivati 1993. na HTV-u 3, on kao producent, Sokolić kao režiser, a Velimir Đuretić kao urednik.

-I nikad nije imao niti jednu krivu rič. Briljantan, beskrajno samozatajan, genijalac i iznad svega ogromna ljudska dobrota. Bilo je iznimno raditi s njim, beskrajno veselje. Suradnici su ga doslovno, bez ikakvog pretjerivanja obožavali. Od sekretarica, asistenata, svih, jer imao je taj jednostavan pristup ljudima i sve uvažavao. Ovo je užasna vijest. Strašno se sada borio, kao lav. Imao je dugo problema s plućima, no kada bi mu se bolest pogoršala, on je u poslu bio sve bolji i bolji. Ovo je užasna, užasna vijest - kazao je shrvan Ugrin.

Uvijek brižan

Voditelj Duško Ćurlić odradio je teško nabrojivu količinu emisija s Daliborom Sokolićem. Počeli su surađivati sredinom '90-ih, jer iako su obojica prije toga radila na Omladinskom radiju, poslije Stojedinici, Sokolić je taman otišao, kada se radijskoj ekipi pridružio Ćurlić. No posao ih je na kraju ipak spojio, pa su tako odradila prve Porine, Doru, dvije sezone "Do posljednjeg zbora", "Maestra, osam sezona "Ples sa zvijezdama" i isto toliko "Zvijezda pjevaju".

- Znao si kada je on u režiji da se ništa loše ne može dogoditi, a ako se i dogodi, on će to riješiti. Taman da se i pozornica raspala usred prijenosa uživo, mi bismo znali s njim što ćemo dalje. Znao je motivirati ljude, potaknuti ih da vjeruju u sebe, osjećao si tu njegovu ogromnu podršku imao sam strašno povjerenje imao u njega. Bio je vrlo smiren, pa čak i ako je imao neku brigu, ti to nisi mogao osjetiti. Obožavali su ga svi. Imao je respekt prema ljudima i mi prema njemu, ovo je strašan gubitak - kazao je Ćurlić.

Urednica Marija Nemčić bila je dio te izuzetno talentirane i kreativne generacije kojoj je bez sumnje i Sokolić pripadao i ističe njegov nevjerojatan talent za postavljanje projekata. A prema njezinim riječima, baš je to najviše i volio, dići nešto iz nule, bio mu je to najveći izazov.

- Dalibor je zapravo bio glavni u Zabavnom programu. Bio je alfa i omega, najjači kad je trebalo postaviti i tehnički i režijski projekt, poznavao je tehnologiju. Samo bi vrtio glavom i govorio, "teško, teško", no svi smo znali da će mu to uspjeti, da se možemo osloniti na njega. Eh, da i "Show must go on", bila mu je standardna rečenica po kojem ga svi pamte, bio je tih, nikada nije povisio glas, osim kada bi se mi raspričali u režiji, pa bi podviknuo: "Tiho, nije vam ovo kolodvor" - ispričala je Nemčić, a poznati je redatelj Ivan Miladinov za svog prijatelja kazao:

- Kolega, frend, drug, netko s kim sam od najmlađih godina u pozitivnoj kompeticiji, motivirali smo jedan drugoga da budemo što bolji i istovremeno htjeli što bolje jedan za drugoga. Majstor minuciozne pripreme, osjećaja za kadar i naročito ritam, inovator u mnogočemu što danas svi koristimo. Meni - soulmate. I ono što je danas kolega Vjeko rekao; Dalbač je uvijek brižan. Za sve nas oko sebe. Osjećam da je i sad - glasno je izgovorio na kraju Miladinov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:37