4 DAME ZA DORU

Teška vremena traže jake ženske snage. Jedina debitantica među njima je - Kolar!

Na opatijsku pozornicu Dore uspet će se Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić
Daniela Trbović, Doris Pinčić, Jelena Lešić i Barbara Kolar
 Hrt

Za nezahvalna vremena potrebne su jake snage. Naravno, ženske, pa je HRT, odlučan da na Dori pokaže najbolje od sebe, za taj spektakl angažirao čak četiri voditeljice. Na opatijsku pozornicu Dore, u kreacijama koje je za njih odabrala Nataša Svekler, uspet će se Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić. Koja je od njih debitantica na Dori, koju ćemo možda moći vidjeti dok vježba uz morsku obalu, a koja će naricati zato što im na bini društvo neće praviti muški kolege, otkrile su u razgovoru za Studio.

Ivo Robić

Koje su vam prve asocijacije kad pomislite na Opatiju?

Daniela: - Opatijo bajna, biseru ti našeg mora... odmah na prvu loptu pomislim na hit Ive Robića, pjesmu ‘Serenada Opatiji’ kojom smo i počinjali neke davne izbore Dore.

Barbara: - Dvosatna kava na terasi kafića poznatog hotela uz omiljeni strani tisak. Dan pun prvog proljetnog sunca, onog od kojeg znam da će me boljeti glava, ali ne može me manje biti briga za to. Uživancija.

Jelena: - Prohladne zimske noći, dom, obitelj, okupljanje pred malim ekranom i nestrpljivo očekivanje Dore.

Doris: - Opatija naša bajna, za mene mjesto puno uspomena, tamo sam puno toga snimala, radila, družila se... Baš je volim posjetiti, u starim normalnim vremenima znala sam do Opatije poći samo kavu popiti.

Iskustvo

Koliko Dora ste dosad radili?

Daniela: - Dala sam si truda pa sam izbrojala. Dora 2021. bit će mi sedma, a prva je bila još u prošlom stoljeću, 1994., kad Dora još nije bila Dora, nego dio Hrvatskog televizijskog festivala. Taj drugi izbor u dugom nizu vodili smo Mirko Fodor i ja.

Barbara: - Na pozornici niti jednu! Prije 20-ak godina bila sam zadužena za razgovore u backstageu, ali, evo, u ovoj nježnoj dobi debitantica sam u voditeljskoj ulozi.

Jelena: - Ovo će mi biti druga Dora. Prvu sam vodila prije dvije godine s Ivom Šulentić i Mirkom Fodorom.

Doris: - Meni je ovo druga Dora zaredom i vrlo sam zahvalna što je tako.

Čega vas je u poslovnom smislu najviše ‘strah’ po pitanju vođenja Dore, manifestacije koja je uvijek bila jako gledana?

Daniela: - Nije me strah. Ne više od vođenja bilo koje druge emisije. Dora je dobro organiziran i uhodan projekt i zadovoljstvo je biti dio tima. Ove godine možemo biti mirni, sve je u sigurnim, ženskim rukama.

Barbara: - Urednica Uršula Tolj upozorila nas je da će najzahtjevniji dio biti glasovanje koje će se obaviti po novom, švedskom načelu. Zamolila sam, ako mi nešto ne bude jasno, da mi osiguraju nekog vikingolikog da me prosvijetli. Tako da nema straha.

Jelena: - Strah me da ne počnem pjevati (smijeh), to ne bi bilo nikako dobro!

Doris: - Ne mogu reći da me je ičega strah. Na kraju krajeva, mi smo tu popratni sadržaj, a glavni su izvođači. Doru rade najbolji HRT-ovi kadrovi, proba se danima i onda nam preostaje samo guštati na pozornici.

image
Daniela Trbović, Doris Pinčić, Jelena Lešić i Barbara Kolar
Hrt

Koji su vam izvođač i pjesma s dosadašnjih Dora bili najbolja?

Daniela: - Pamtim prve predstavnike, grupu Put s pjesmom ‘Don’t Ever Cry’, koji su 1993. išli i na prednatjecanje u Ljubljanu pa tek onda u Irsku.

Barbara: - ‘Marija Magdalena’ zato što volim velike, dramatične aranžmane.

Jelena: - ‘Marija Magdalena’ i Doris Dragović.

Doris: - Teško je izdvojiti, ali možda Doris i ‘Marija Magdalena’.

Jeste li eurovizijski fan? Pratite li Eurosong, što vam se na tom festivalu sviđa, a što ne?

Daniela: - Bilo je zanimljivo i poučno vidjeti kako taj spektakl izgleda uživo. Naime, 2003. bila sam komentator u Rigi kad je Hrvatsku predstavljala Claudia Beni s pjesmom ‘Nisam više tvoja’. Vrhunska produkcija i organizacija koja ostavlja bez daha. A s kauča pratim naše i europske izbore. Zabavno je.

Barbara: - Gledam svake godine i neuspješno mantram hrvatsku pobjedu jer oduvijek maštam o voditeljskom angažmanu na Eurosongu. Pobjedničke pjesme sve manje pamtim, ali mislim da to i nije čudno jer je posljednjih godina naglasak više na spektaklu nego na notama. No, i dalje je to sve superimpresivno.

Jelena: - Svakako pogledam Eurosong kad sam u mogućnosti. Svaki koncept manifestacije kojemu je cilj ujedinjenje, radost i pozitivna energija podržavam.

Doris: - Nisam fan, ali volim pogledati.

Prva reakcija

Što ste prvo pomislili kad ste čuli da ćete Doru voditi s još tri kolegice?

Daniela: - Super! Za teška vremena jake voditeljske snage.

Barbara: - Kad sam se oporavila od iznenađenja što sam dio tog kvarteta, obuzela me čista radost.

Jelena: - Moram priznati da sam se jako iznenadila, ne zbog odabira kolegica, nego sebe (smijeh). Baš mi je drago što sam dio vesele družine, već jedva čekam da krenemo na pripreme.

Doris: - Pomislila sam - who run the world-girl! Baš sam se razveselila, Barbara i Daniela su apsolutno prva klasa voditeljica, i to godinama, uzori po svakom pitanju, i dijeliti mikrofon i pozornicu s njima je čast, a meni prilika da učim od najboljih. Jelenu također poznajem i znam koliko je vrijedna, predana i topla kao osoba tako da što drugo nego - radost.

Kako će to izgledati kad se na okupu nađu četiri žene? I koje će vam biti zajedničke teme: posao, muškarci, moda, jelo, piće, kućni ljubimci, djeca...?

Daniela: - Sve pripreme odradit ćemo u Zagrebu, a u Opatiji ćemo razgovarati samo o poslu, na distanci, s maskom.

Barbara: - Ova nesretna vremena unijela su preinake i u HRT-ovsko gostovanje na Kvarneru. Većina će nas u Opatiju doći tek u petak ujutro, tako da vjerojatno nećemo imati puno vremena za neka druženja mimo onih radnih. Iako, tema za razgovor sigurno nam ne bi nedostajalo - po dopisivanju u našoj WhatsApp grupi vidi se da koliko god različite bile, imamo puno zajedničkih interesa.

Jelena: - Već smo imale zajedničko okupljanje radi fotografiranja i sastanaka, mogu vam reći da će jedini problem biti šminka kad krenu suze od smijeha.

Doris: - Obradit ćemo sve te teme koje ste nabrojali, redom, pa u krug. Onako, tipično ženski (smijeh).

image
Doris Pinčić
Renato Branđolica/hrt

Što ćete raditi u Opatiji u rijetkim trenucima odmora?

Daniela: - Nadam se da ću stići prošetati uz more uz jednu kavu za van.

Barbara: - Ako ćemo imati slobodno, a vrijeme nam i meteorološki bude sklono, ja sam sigurno negdje na Lungo Mare - šetnja uz more i gledanje u pučinu moja su verzija duhovne obnove.

Jelena: - Dosadašnje iskustvo govori mi da trenutaka za opuštanje neće biti, ali, eto, možda ujutro prije probe padne i jedna lagana šetnja po Opatiji uz kavicu 2GO.

Doris: - Kave se baš ove godine nećemo nauživati, ali nadam se lijepom vremenu i šetnji. Kako ja volim trčati, onda uvijek iskoristim da protrčim uz more jer je to najljepši trening.

Sve četiri na Kvarner stižete iz Zagreba, grada u kojem se svakodnevno bilježe potresi. Kako sve to proživljavate?

Daniela: - Registriram svaku tutnjavu tramvaja iz daljine i svaki put se prenem, naćulim uši, pogledam u luster i u niskom sam startu za pod štok. Dakle, smirena sam i stabilna.

Barbara: - Ne bih zapravo smjela ništa govoriti jer mi dlaka s glave nije pala. No, kako sam pomalo control freak, oduvijek se grozim potresa - kao nešto nepredvidivo, za moju su vrstu definitivno noćna mora. Ipak, imam sreću što živim s prirodnim apaurinom. Naime, iako svi govore kako životinje predosjećaju da će tlo podrhtavati, moj je pas hladan kao špricer - prespavala je sve redom! Pa se nastojim ugledati u nju (smijeh).

Jelena: - Živim na sedmom katu tako da bude baš ‘lijepo’ ljuljanje, a najgori je trenutak kad čujem onaj zvuk uoči podrhtavanja, tako da sam sve donedavno spavala uz glazbu, samo da to ne čujem. Nadam se da je to sve iza nas. Samo da je zdravlja i mirnog tla.

Doris: - Hvala Bogu, tlo se u Zagrebu lagano smiruje, iako znam da, nažalost, nije tako u Sisačko-moslavačkoj županiji. Stresno je to, vrlo, ne možeš imati kontrolu nad tlom pod nogama. Što više reći, neugodno, teško, ali očito moramo naučiti živjeti s tim. Samo da ne bude opet velikih.

Nedostaje li publika

Ova Dora održat će se u ozračju epidemije. Je li koja od vas preboljela koronu, odnosno na koje se sve načine štitite da se ne zarazite?

Daniela: - Bila sam u samoizolaciji, ali nisam preboljela koronu. Zato nosim masku, držim razmak, perem ruke i uglavnom izbjegavam ljude. Prava, društvena osoba za novo normalno. I nadam se cjepivu, što prije.

Barbara: - Tu sam nesretnicu zasad, čini se, uspješno izbjegla. Pridržavam se svih propisanih epidemioloških mjera i nadam se da me moj poslovično dobar imunitet ni ovaj put neće iznevjeriti.

Jelena: - Zasad kod mene sve prolazi dobro.

Doris: - Čuvam se koliko mogu, pazim da spavam dovoljno, jedem dobro i kvalitetno i nadam se kako je to dovoljno da mi imunitet bude snažan i spreman na obranu ako me sustigne korona ili bilo što drugo. Također, veselim se cjepivu i nadam se povratku nekim stvarima koje smo voljeli, a koje nam je korona uzela.

Što ćete prvo napraviti kad koroni jednom dođe kraj?

Daniela: - Samo ću grliti i ljubiti ljude oko sebe. Pretpostavljam da ću brzo završiti sama. I otputovat ću negdje, barem do Karlovca.

Barbara: - Rekla bih, naravno - putovati. Ali, vjerojatno ću ipak prije grliti i ljubiti sve koji su mi imalo dragi. A možda i šire (smijeh).

Jelena: - Kad se sve otvori, otići ću na jedan kvalitetan ručak i dugu kavu s prijateljicom. Možda se napokon i upišem u neku teretanu ili pilates centar.

Doris: - Zagrlit ću sve prijatelje, mamu, tatu i dobro se ispjevati na nekom koncertu.

Vratimo se Dori. Koliko će vam nedostajati publika u dvorani?

Daniela: - Čovjek se brzo navikne i na lošije. Od početka sezone sam bez publike u studiju, a Dora je samo korak dalje. Ucviljene djeve u praznoj dvorani.

Barbara: - Publika je uvijek dodana vrijednost po pitanju atmosfere i sigurno će nedostajati. Ali, uvjerila sam se tijekom posljednje sezone ‘Zvijezde pjevaju’ da to nije nepremostiva prepreka. Dora je prije svega show za televizijske gledatelje i kao takva sigurno neće razočarati.

Jelena: - Imala sam već priliku voditi jedan veliki događaj na kojem je s voditeljima i organizacijom bilo ukupno 25 osoba. Ne mogu reći da publika nije nedostajala, taj uobičajeni žamor prije samog početka, pljesak kao potpora, sve to nedostaje.

Doris: - Publika će mi nedostajati jako, to je istina, njihova energija je nenadoknadiva.

Za izlazak na pozornicu odjenut će vas Nataša Svekler. No, kako biste opisali svoj privatni modni stil?

Daniela: - Udobnost prije svega. I upuštam se u modne rizike kombinirajući crno i bijelo.

Barbara: - Izuzetno podložan raspoloženju. Kaže moja najbolja frendica: ‘Kad se odjeneš tako da nitko nema materijala za prigovor, znam da nisi dobro’. Odjeća me veseli i mislim da je život prekratak za ‘kombinacije s kojima nije moguće pogriješiti’. Prošle sam godine ponešto uštedjela jer se nisam dala navući na tezu većine trgovina da u pandemiji žudimo za trenirkama i sličnom udobnom odjećom. Ja sam tip za šljokice i perje u običnu srijedu prijepodne.

Jelena: - Kada je svakodnevna moda u pitanju, što jednostavnije - to bolje!

Doris: - Volim odjeću, ali ne toliko da bih njome bila opterećena. Uvijek gledam ljude u oči, a ne u haljine i košulje. Ali, volim vidjeti da je netko čist, uredan i svoj. Što se tiče scenske odjeće, nosim ono što mi daju, završila sam glumačku akademiju i naučila sam prihvatiti svaki kostim koji mi daju.

image
Daniela Trbović, Doris Pinčić, Uršula Tolj, Jelena Lešić i Barbara Kolar
Hrt

Što mislite, hoće li vam nedostajati muški voditelj na pozornici Dore?

Daniela: - Tko??? A, da, naravno! Jecam, ridam, pustite me s mojom boli.

Barbara: - Uz beskonačnu ljubav i poštovanje prema našim dragim kolegama, doista ne vjerujem da bi uz nas četiri ijedan uspio doći do riječi.

Jelena: - Moram priznati da mi je baš drago što će biti četiri voditeljice na pozornici, to nemamo često priliku vidjeti. A da će nam naši dragi kolege nedostajati, to sigurno!

Doris: - Bilo bi lijepo sve drage kolege staviti na pozornicu, ali to je teško izvedivo tako da ćemo onda ovu žensku Doru, i inače po svemu specifičnu, nas četiri odraditi junački, kako samo žene znaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:43