'KUHAN I PEČEN'

TETOVIRANI BAJKER POSTAO OMILJENI TV CHEF Skoko je prvi Hrvat koji je dobio svoje mjesto na najprestižnijem kulinarskom kanalu 24Kitchen

 
 Danijel Bartolić / CROPIX

U ekskluzivnom društvu ponajboljih hrvatskih, ali i svjetski priznatih kuhara koji će u novom kulinarskom showu na HTV-u “Kuhan i pečen”, koji kreće početkom listopada, pomagati natjecateljima da dođu do finala, našlo se i ime Davida Skoke, na veliko zadovoljstvo posebice ženskog dijela publike.

Ovaj svestrani kulinarski vizionar, čija je obiteljska konoba Batelina u Istri već godinama jedna od najoriginalnijih, ali i najuspješnijih domaćih gastro destinacija, kad je u pitanju medijska strana kulinarskog posla može se pohvaliti da je najuspješniji hrvatski chef. Osim što je bio dijelom brojnih domaćih gastro showova, ovaj istetovirani bajker i globetrotter, prvi je Hrvat koji je dobio svoje mjesto na najprestižnijem kulinarskom kanalu 24Kitchen. A kad je “Kuhan i pečen” u pitanju, Skoko je, uz Matu Jankovića, Anitu Margić, Ivanu Bekavac, Ivana Eraka i Christiana Misiraču, zapravo mentor i pomagač jednom dijelu od čak 64 natjecatelja, dok zadnju riječ ima sudac, također iznimni hrvatski chef Tom Gretić. Koncept showa mu se, kaže, itekako svidio jer u njemu nema ulogu strogog suca ili člana žirija, već je natjecateljima, kuharima amaterima s velikom ljubavi prema kuhanju, potpora i učitelj.

- U ovom smo projektu mi kao chefovi kuhinja mentori, a u toj je ulozi čak i sudac Gretić. Želimo biti inspirativni prema natjecateljima kako bi njihove ideje i prezentacija bili odrađeni na nivou restoranskih jela jer postoji velika razlika od kuhinje u domaćinstvima od one restoranske. Mi smo tu poveznica da im pomognemo realizirati na jedan moderan restoranski način. Uglavnom, emisija nije koncipirana da kritizira nego da inspirira na kreativnost - objašnjava Skoko.

Samim natjecateljima je, tvrdi poznati chef, ugodno iznenađen.

Oduševio Bourdaina

- Zadivio me nivo znanja i hrabrosti natjecatelja u odnosu na ideje i namirnice koje su im dostupne. Bilo je mladih ljudi toliko zagriženih gastronomijom da su iznenadili sve u studiju. Uz to, pametan čovjek uvijek nauči nešto novo, pa sam i ja pokupio neke detalje od kolega, ali i natjecatelja koji će mi ubuduće dobro doći - otkriva Skoko.

David Skoko potječe iz ribarske obitelji, a upravo je ribarenje i svježa riba bila i poligon za otvaranje obiteljske konobe Batelina, čijom je ponudom svojevremeno oduševio pokojnog kulinarskog velikana Anthonyja Bourdaina, koji je u svojem prilogu o Hrvatskoj, veći dio posvetio upravo Skoki i Batelini. A obitelj Skoko bila je dijelom brojnih gastro emisija raznih svjetskih kanala kad je tema bila Istra, pa je nekako i logičan slijed bio da na koncu završi i sam u 24Kitchen. No, ovaj ambiciozni i iznimno kreativni chef na tome ne namjerava stati.

- Upravo pokušavamo ostvariti novi format na 24Kitchen. Ideja imamo i malo su bolje od dosad viđenog. Sad sve ovisi o produkciji i njihovim mogućnostima. A i ja sam trenutno zauzet gostovanjima i vlastitim restoranom - najavljuje.

Banjole, 110719
David Skoko, vlasnik i kuhar u konobi Batelina.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

Njegova Batelina tradicionalno je bila zatvorena prva tri tjedna u kolovozu jer tada je najveći problem oko dnevnog ulova na kojem bazira dnevnu ponudu. Kao i svake godine to je vrijeme proveo kampirajući s obitelji na Fratarskom otoku, a prava sezona u konobi upravo kreće.

Da nije samo virtuoz kad je kuhinja u pitanju, već i prilikom organiziranja i spajanja različitih obaveza odavno je pokazao, a najveća potpora u tome upravo mu je njegova obitelj. Kako se emisija “Kuhan i pečen” počela snimati u svibnju i tijekom čitavog lipnja, bio je pravi izazov pospojiti i odraditi sve što je trebalo, a pred njim su još dva tjedna snimanja u Zagrebu.

- Uglavnom sam svaki dan putovao gore-dolje. Nekad bih se digao rano ujutro, otišao u Zagreb, odradio snimanje, vratio se u Pulu i ravno u restoran. Jer moja su realnost i edukativni centri i brojna gostovanja, obaveze koje trenutno imam tri-četiri puta tjedno u vlastitom restoranu koji funkcionira na obiteljski način. A tu su i spretni mladi kuhari koji me odlično pokrivaju i ako se zadrže dovoljno dugo bit će bolji kuhari od mene - tvrdi Skoko.

Putovanja

Rijetke i pomno osmišljene slobodne trenutke ovaj chef sa svojom suprugom i djecom uglavnom provodi na putovanjima, a nakon nekog vremena u pogon je ponovno stavio i svoj motor BMW GS 1200.

- Bili smo sedam dana u Rimu, a onda smo se supruga i ja motorom zaputili po austrijskim Alpama. Usput smo posjetili nekoliko poznanika u Beču i malo obišli Sloveniju. Sljedeće putovanje nam je Libanon i Izrael, uz obavezan posjet Beirutu - kaže slavni chef. Iako ga se često uspoređuje s najvećim svjetskim kulinarskim zvijezdama, sebe ne smatra chefom svjetskog glasa.

- Veliki uzor vidim u ljudima koji su u stanju uzgojiti vlastitu hranu i pripremiti je za svoju obitelj. Njima se doista divim - za kraj zaključuje svestrani Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:25