‘DAVOR JE BIO HEROJ‘

Težak život preminule zvijezde ‘Večere za 5‘: ‘S 18 je otišao na front, a otac mu je isto poginuo na motoru...‘

Meri i Davor imaju četvero djece, najmlađe ima 13 godina. Davor je bio ponosni djed dvoje unučadi te je bio jako posvećen obitelji

Davor Andročec u Večeri za 5 i na frontu kao mladić (na fotografiji lijevo u bijeloj uniformi)

Davor Andročec (50) iz Stare Gradiške, koji je javnosti posto poznat kao kandidat RTL-ova kulinarskog showa ‘Večera za 5 na selu‘ te je sa suprugom Meri sudjelovao u prošloj sezoni ‘Superpara‘, tragično je poginuo u prometnoj nesreći u petak poslijepodne u mjestu Kaoci u Bosni i Hercegovini. Tada je zamijećen po predanosti, kao i mladenačkom duhu, a manje je poznato da se radi o iznimnom ratniku, o kojemu brojni suborci imaju samo riječi hvale.

image

Davor Andročec sa suborcima

/Privatna Arhiva

Davorov prijatelj Milenko Bilić shrvan je strašnom viješću, ali nam je s puno ljubavi ispričao o njegovom životnom putu. Obojicu su isto godište i na početku rata su se kao 18-godišnjaci priključili obrani domovine.

Davor je tada živio u domu u Osijeku. Djetinjstvo mu je bilo teško. Otac mu je nevjerojatnom igrom sudbine također poginuo na motociklu kad je imao samo šest mjeseci.

Spletom okolnosti njegova majka je otišla dalje svojim životom i preudala se, a brigu o njemu i starijem bratu preuzela je baka pokojnog oca, kojoj je bio neizmjerno zahvalan.

Davor je u ratu prošao ratišta od istoka do juga Hrvatske, a bio je i u Bosni i Hercegovini.

image

Davor Andročec

/Privatna Arhiva

"Bio je neopisivo hrabar, ali pametno hrabar. Bio je promišljen u svakom koraku koji je radio. Za njega nije postojalo nemoguće, samo neću, a to nije bila riječ koju je ikada govorio", priča Milenko i dodaje da iako su bili mladi kad su se upoznali, Davor je već i tada zbog teških životnih okolnosti bio ozbiljniji od svojih vršnjaka.

"Izrastao je u pravog čovjeka, ljudinu", naglašava Milenko.

Bljesak je Davoru svakako bio najteža akcija u kojoj je bio. Naime, njegova majka i očuh pravoslavac su ostali živjeti na okupiranom području i očuh je u akciji poginuo. Majku je Davor kasnije tražio po centrima za izbjeglice, ali ju nije našao. Kasnije je doznao da je ona otišla u Srbiju gdje je umrla prije nekoliko godina.

Prije sedam godina se Milenkov i Davorov životni put opet isprepleo kad su radili u istoj firmi kao vozači na relaciji Hrvatska - Njemačka i ostale zapadnoeuropske zemlje.

image

Davor Andročec s 18 je kao dobrovoljac otišao u Domovinski rat

/Privatna Arhiva

Prijatelju posebno teško pada što je Davor poginuo na motoru iako je bio izuzetno oprezan vozač.

"Nikada nije imao nijednu štetu na vozilu. Volio je voziti i uživao je u vožnji. Dok bih ja volio dati gas, a on je bio suprotnost. Kad god bi vozio po gradu, znao sam da nećemo ni razgovarati, samo je gledao cestu, znakove, pješake, bicikliste. Tek na autoputu bi se opustio. A bio je jako komunikativan, duša od čovjeka."

image

Davor Andročec na ratištu

/Privatna Arhiva

On i supruga Meri su bili strastveni bajkeri.

"Ljubav prema motociklima pojavila se još od tinejdžerskih dana u mom rodnom Splitu. Čak i moje zamišljeno vjenčanje sam planirala na motociklu u starkama uz defile motora po gradu. Nisam ni sanjala da na drugom dijelu Hrvatske postoji dječak koji isto tako voli motocikle od svoje 13. godine. Sudbina nas je spojila, nažalost, vihor rata ne dozvoljava da si ispunimo mladenačke snove, ali nikad nije kasno", ispričala je u showu Superpar Meri, s kojom je bio u braku 30 godina.

image

Davor u emisiji ‘Večera za 5‘

Rtl/screenshot/

On je volio ići i na pecanje. Živio je na samoj rijeci Savi i imao je čamac.

"Ponekad me iživcira taj ribolov, izbaci me iz takta i onda odem u streljanu, bavim se streljaštvom od četvrtog razreda osnovne škole. Ponekad budem živčan i nervozan, ali to je sekundarno - eksplodiram kao atomska bomba pet sekundi pa samo razmišljam o nečem pozitivnom i vratim se u normalu", pričao je.

Supružnici su govorili da je tajna njihove dugovječne ljubavi u razgovoru.

image

Davor u emisiji ‘Večera za 5‘

Rtl/screenshot/

Njihova ljubavna priča je krenula poput Romea i Julije, ispričao je tada Davor, na balkonu njegove sobe u osječkom domu.

"Vratio sam se s vikend-dopusta od kuće i ponio sa sobom gusti sok od koprive koji je spremila moja baka, pozvao sam moju Dalmatinku i pitao je želi li probati taj sok. Postavila je pitanje hoće li je žariti jezik jer je to kopriva i to sam iskoristio da dođe, proba i uvjeri se da ta kopriva neće ništa, ali sam zato ja bio taj koji je žario."

image

Davor u emisiji ‘Večera za 5‘

Rtl/screenshot/

Davor je otišao u vojsku, a njegova voljena Meri, koja je zatrudnjela, ga je vjerno čekala. Nakon njegova povratka vjenčali su se i na isti dan dobili prvo dijete.

"Samo dva sata nakon vjenčanja ja odlazim u rodilište tako da smo u samo nekoliko sati postali supružnici i roditelji naše prve djevojčice. Naš sretan datum je 24. lipanj, koji danas slavimo, i to troduplo", ispričala je.

Meri i Davor imaju četvero djece, najmlađe ima 13 godina. Davor je uvijek naglašavao kako je ponosni djed dvoje unučadi te je bio jako posvećen svojoj obitelji. Nažalost, sada će oni morati dalje bez njega, ali uspomene im nitko neće moći oduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:37