IMPRESIVNE BROJKE GLEDANOSTI

'The Voice' pratilo 700 tisuća ljudi, na YouTubeu milijunski pregledi, nema zavisti i neprijateljstva

Show ima čak četiri urednika, tri producenta, redatelja i osam montažera. Uz bend, šminkere i kostimografe, tim za ovaj spektakl broji 120 ljudi

Gotovo 700.000 ljudi pratilo je polufinalnu emisiju HRT-ova showa “The Voice Hrvatska”, u kojoj su prošle subote izabrana četiri finalista - Filip Rudan, Vinko Ćemeraš, Bernarda Bobovečki i Albina Grčić.

Svjetski trendovi

Ako to nije najgledanija emisija u sve tri sezone showa, jer tu vodi prvo izdanje “Voicea”, brojke su definitivno impresivne, posebno kada se uzme u obzir broj pristiglih glasova. Naime, u samo 20 minuta, koliko je ukupno trajao izbor finalista, glasalo je čak 140.000 ljudi. Također, u trećoj sezoni ovog licencnog showa internetski dio cijele te priče naprosto je eksplodirao. Kako nam kažu na HRT-u, Facebook je pao u odnosu na prvu sezonu, što je, uostalom, u skladu sa svjetskim trendovima, a izuzetno im je narastao Instagram te broj pregleda na YouTubeu.

Iako još službenih potvrda nema, duet Albine Grčić i Filipa Rudana koji su u dvoboju su otpjevali “Lovely Lovely”, hit Billie Eilish i Khalida drži rekord u pregledima kada su u pitanju spotovi iz sve tri sezone “The Voice Hrvatska”. U samo 18 dana prikupio je čak tri milijuna pregleda. Ono što je posebno fascinantno jest da ima i 3400 komentara, i to iz svih dijelova svijeta, a pohvale Albini i Filipu idu u nebesa, do te mjere da je među njima i zaključak da je “ovo najbolja obrada te pjesme koju sam ikada čula”. Naravno ima i negativnih komentara, ali ipak prevladavaju pohvale.

- U čemu je tajna ovih rezultata? Lijepa sezona, dobra publika koja je glasala za kandidate koji su uistinu bili najbolji. Osjeti se i da nema presinga i rivalstva, kako među mentorima tako ni među kandidatima. Atmosfera nam je stvarno ona domaća, kućna, ta jednostavnost i dobra energija među uistinu svim se sudionicima showa, vjerujemo, prelila na male ekrane, a gledatelji su to prepoznali - zaključuju u produkciji “Voicea”. Koliko je ta atmosfera prijateljska, najbolje govori prošla subota kada su mentori - Massimo Savić, Ivana Vrdoljak Vanna i Ivan Dečak - iznenadili kolegu Davora Gopca koji je tih dana slavio rođendan.

Dočekali su ga nakon showa s tortom i darom - usnom harmonikom i tenisicama. No, to im je bio jedini predah jer pred nama je u subotu 22. veljače finale, u kojem će biti izabran pobjednik ili pobjednica treće sezone “Voicea”, a mi ćemo dobiti odgovor na pitanje hoće li u tom showu nakon Nine Kraljić i Ruže Janjiš tu titulu napokon preuzeti muški natjecatelj. Ekipa je već dobrano i izmorena, posebno u produkciji showa koja je “Voice” počela pripremati još prošlog proljeća, a dio njih su pokosile i gripa, viroze i upale pluća, no odgode ne može biti. Već tijekom jučerašnjeg dana bili su na terenu jer trebalo je odraditi i priloge u rodnim gradovima kandidata, dakle u okolici Zagreba i u Splitu te Slavonskom Brodu. Sve u svemu, u dva dana mora se odraditi dvanaest priča.

Vježbaju satima

- Kandidati svaki dan vježbaju barem dva, tri sata. Vanna je tu najpredanija, ona svoje nije puštala ispod četiri sata. Ali nevjerojatno koliko su svi bili uključeni u te probe, nitko ih nije propuštao, ni glazbeni producenti, ni vokalni treneri, ni sami mentori. Iznimka su bile samo poslovne obveze koje se nisu mogle odgoditi poput dogovorenih koncerata - govore nam u produkciji HRT-a, čiju osnovu čini tek 20 ljudi, onih koji su svakodnevno u realizaciji “Voicea”. Show ima četiri urednika, tri producenta, redatelja i osam montažera. No, kada se u samom finišu pridruže svi ostali bez kojih emisija ne bi izgledala tako spektakularno, poput benda, šminkera i kostimografa, dolazi se do tima od 120, pa i više ljudi.

- To je otprilike trećina onoga što Britanci imaju za svoj ‘Voice’, ali mi smo Hrvatska. Mi također imamo problem koji oni nemaju, a to je puno kompliciranije dogovaranje prava na izvođenje nekih stranih pjesama - kažu nam na HRT-u. U glavnom studiju, onom najvećem, “Anton Marti”, nastupi se prate sa 14 kamera, a u susjednom, manjem, “Zvonimiru Bajsiću”, gdje je smješten back stage, u pogonu su četiri kamere. U samom finalu glasanje će početi već nakon prvog kruga.

- Imat ćemo zajednički nastup svih kandidata, nastupit će i svatko sa svojim mentorom, ali kandidati će i otpjevati pjesmu s kojom su došli na audiciju. Naravno, tu je pjesma koju su odabrali za finale. Bilo je puno kritika zašto baš ta pjesma, no oni ju biraju sami i upravo je u tome poanta ‘Voicea’. Nitko im se ne miješa u izbor, ne nameće im žanr, određuje kako će se odjenuti. Puštamo ih da svatko ostane svoj i to je osnova svega, čar ‘Voicea’ - zaključili su u produkciji HRT-ova showa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:52