DAN SJEĆANJA

Thompson, Gvardiol, Tončica Čeljuska, Ivana Petrović - svi šalju istu poruku: Žrtve Vukovara žive vječno u našem sjećanju

Uz riječi Siniše Glavaševića i sliku vukovarskog vodotornja mnogi su obilježili Dan sjećanja

Thompson, Tončica Čeljuska i Joško Gvardiol

 Cropix/Instagram/

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi - uz riječi Siniše Glavaševića i sliku vukovarskog vodotornja na svom Instagramu je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježila televizijska voditeljica Tončica Čeljuska.

- Navik on živi, ki zgine pošteno - Hrvatski Vukovar i Škabrnja (18.11.1991-18.11.2023) - napisala je na Instagramu sportska novinarka Mirta Šurjak.

Marko Perković Thompson na svom je Facebook profilu na ovaj tužni praznik objavio stihove svoje pjesme ‘Ratnici svjetla‘ koja počinje riječima: ‘Kada vidiš kamen na kojemu piše Da je ratnik pao i nema ga više Nemoj samo proći ko da ne postoji Tu su hrabro pali prijatelji moji...‘ - objavio je Thompson koji je svoje obožavatelje obavijestio kako je njegova ekipa iz Čavoglava na biciklima došla u Vukovar.

- Na današnji dan komemoriramo uspomenu i na naše kolege s Hrvatskog radija Vukovar. Siniša Glavašević i Branimir Polovina, legendarni novinar i tonski snimatelj Hrvatskog radija Vukovar. Ubijeni na Ovčari. Živite vječno u našem sjećanju. Svjetlilo vam svjetlo vječnoga života - napisala je na Facebooku novinarka Ivana Petrović.

Mirjana Hrga stradanja Vukovara usporedila je s današnjim užasom koji se zbiva u Gazi.

- I danas, kada se sjećamo svoje patnje, ona nema puni smisao ako nemamo osjećaj za istu patnju drugog - upozorila je Hrga.

Joško Gvardiol Dan sjećanja obilježio je na Instagramu fotografijom paljenja svijeća za Vukovar.

image

Joško Gvardiol

Screenshot Instagram/Joško Gvardiol/

Vukovar - mjesto sjećanja vukovarska bolnica. Ponosan sam što sam autor tog muzeja zajedno s mojim dragim prijateljem, nažalost pokojnim arhitektom Željkom Kovačićem - napisao je na Instagramu slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:59