OPROŠTAJ OD TV IKONE

Tko je bio Bago kada se ugase reflektori: ‘Ispričat ću vam što je jednom uradio za nas u pola jedan u noći...‘

Donosimo priču o uglednom televizijskom novinaru čija je smrt šokirala prijatelje, kolege i cjelokupnu javnost

Mislav Bago od 2009. godine radio je na Novoj TV
 

 Biljana Gaurina/Cropix

Sa službenih putovanja vraćao se noseći plišane igračke za djecu svojih redakcijskih kolega, na posao je znao dolaziti noseći kolače koje je njegova baka ispekla za ekipu, volio je glazbu, pogotovo pjesme Zlatana Stipišića Gibonnija... pričaju prijatelji Mislava Bage, novinara koji novinarstvo nije radio nego živio, a koji nas je napustio u svojoj 49. godini, nekoliko tjedana prije svog rođendana koji je trebao slaviti 13. rujna.

- Mislav Bago ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas - kazala je njegova šefica Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV, čiji su se novinari, voditelji i urednici prošlog tjedna na televizijskom ekranu sa suzama u očima oprostili od preminulog kolege, kojeg su s punim pravom smatrali dobrim duhom redakcije.

image

Ksenija Kardum

Davor Pongracic/Cropix

Jer, Mislav Bago, za prijatelje Mimi, Bagić ili Bager, privatno je bio duhovit čovjek, veliki zabavljač i pokretač mnogih zabava i tuluma. Volio je druženja s kolegama nakon obavljenog posla, a bio je i poznati vicmaher, čega su se njegovi kolege s Nove TV prisjetili u Dnevniku te televizije.

- Uvijek je bio glavni zabavljač u redakciji i bacao je glavne fore, najglasniji, a znaš kako je s humorom - uvijek je malo zločest, uvijek je na nečiji račun. To je stvarno kod njega bilo nevjerojatno, ja ne znam da je zbog njegovih fora ikad ikome bilo neugodno - rekao je reporter i urednik Sporta Stipe Sladoljev.

Saša Kopljar ispričao je kako je svoje radno mjesto u redakciji Dnevnika Nove TV Mislav Bago zvao garsonijera. U toj garsonijeri održavali su se “kolegiji” prije službenog kolegija, a za sve kolege koji su sjedili blizu njega bio je to veseli kutak. Jer u tom njegovu kutku uvijek je bilo veselo, a kako je među prvima dolazio na posao, uz šale bi pozdravljao kolege koji su na radno mjesto stizali nakon njega.

image

Mislav Bago

Darko Tomas/Cropix

Veselo u redakciji

- Znao bi preko cijele redakcije viknuti: ‘Gdje ste, generacijo? Zar starci prvi moraju dolaziti na posao?’ - govori Ana-Marija Vuković, urednica redakcije Sporta na Novoj TV.

- On i ja smo bili Duo Lipa, tako nas je zvao i sad me ostavio i ostala je samo - Lipa. Mimac moj, volim te i tvoj Mrčibas, znat ćeš što je to - kaže reporterka Nove TV Sabina Tandara Knezović, koja je s Bagom često u tandemu pratila izbore na domaćoj političkoj sceni.

- Mislav nam je svaki dan govorio čega je dan danas. Znam da je u kolovozu bio Dan lubenica, Dan mačaka, pa vjerujem da je Mislav danas tu, da bi nam rekao dan čega je danas - kazao je realizator Davor Bojić. Kolege velikog novinara koji je za novinarstvo živio 24 sata na dan prisjetili su se i kako je jedan od zadnjih terenskih zadataka s kojeg je Bago izvještavao bilo otvorenje Pelješkog mosta. Vraćali su se s terena kasno noću, gladni, a pred Zagreb su stigli poslije ponoći.

- U pola jedan u noći organizirao je, samo on zna kako, četrdeset kiflica i ćevape za cijelu ekipu - rekao je glavni producent Antonio Blašković. Koliko je Bago bio popularan i kod publike, svjedoče riječi njegova prijatelja Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

- Mi smo često znali izlaziti zajedno, a gdje god bi se on pojavio nastala bi prava beatlemanija. Ludi su trčali za njim, tražili autograme, slikali se - i staro i mlado. No nikada niti jednu osobu nije podcjenjivao, uvijek se ponašao normalno - ispričao je Zovko, koji je otkrio kako je svog prijatelja nagovarao da napiše knjigu.

- Bio sam siguran da bi to bio pravi bestseler, jer on je znao apsolutno sve o našoj političkoj sceni - uvjeren je bio Zovko.

image

Hrvoje Zovko

Davor Pongracic/Cropix

Bagina prijateljica Maja Sever, koja je 18. kolovoza trebala skupa s njim i njihovom ekipom slaviti svoj rođendan, taj dan neće pamtiti po dobru. Trebala je to, rekla je, biti fešta, na kojoj je, naravno, trebao biti i njen Mimi, njen mlađi brat, jer ona je tako doživljavala Mislava Bagu, s kojim se večer uoči njegove smrti dopisivala kasno u noć. No umjesto čestitki i lijepih želja prošlog četvrtka probudila se u suzama zbog odlaska prijatelja, s čime se nikako ne može pomiriti. Kako kaže, cijelo vrijeme nada se da će joj njezin frend iz kvarta poslati poruku u kojoj će pisati da se samo zafrkavao.

Kućna druženja

- U toj poruci pisat će da smo papci koji su nasjeli na foru, a onda ćemo se kao i uvijek predvečer naći u kvartovskoj birtiji na limunskoj i radleru - kazala je Maja Sever, koja je s pokojnim novinarom tulumarila, slavila rođendane, Božić... Predsjednica Europske federacije novinara i poznata novinarka prijateljstvo s Bagom započela je davnih 90-ih, prvih dana kad su oboje došli na HRT. Otad su kućni prijatelji, njezine kćeri odrastale su uz Bagu, pa ne čudi da su doma imale lutku Štrumpfa koju su zvale Bago. Uz to, za jedan rođendan on im je na dar donio figuru snjegovića koji svira i pleše čim se netko pomakne u sobi, a Maja u šali kaže da ga je zbog tog “glasnog” poklona skoro istukla.

- Mimi je bio istinski profesionalac, ali nije živio samo za posao. Imao je obitelj, prijatelje, privatnu sreću, normalan život dobrog dečka iz Velike Gorice. Brinuo je o nećakinjama, i baki čija ga je smrt jako pogodila, a živio je i za naše piće nakon posla. Ta naša okupljanja u šali smo zvali kolegijima. Na tim druženjima u našem kvartu analizirali bismo dnevne događaje, uz puno smijeha i opake ironije. Ma s njim je uvijek bila zafrkancija, puno smijeha... Smijali bismo se i njegovim doživljajima s Malom - priča Maja Sever o Baginu psiću kojeg je on udomio iako su ga svi od toga odgovarali.

- Ukazivali su mu na to što znači imati psa, koja je to briga i odgovornost. Govorili su mu da je stalno na poslu, da puno radi, i to bez radnog vremena, i da se neće moći brinuti o psiću. No, ja sam mu dala podršku, uvjeravala ga da su druga vremena, da Malu može voditi sa sobom na posao. A Mala je to ime dobila jer je bila minijaturna, veličine dlana kada ju je donio doma - prisjeća se Maja Sever, od koje doznajemo da je Mala smještena kod šogorice preminulog novinara.

Sam Bago o sebi privatno nije volio previše govoriti. Smatrao je da nema potrebe za time, da on nije nikakva zvijezda, nego novinar koji u medijima treba biti isključivo i jedino zbog svog posla. Ipak, kolegama je otkrio kako su mu najveći kritičari tata, baka i prijatelji, priznao da najviše voli pričati “crne” viceve, rekao kako na ženama prvo primjećuje oči, a na muškarcima glas. Na pitanje što bi da može volio promijeniti na sebi na svoj je zafrkantski način svojedobno odgovorio da bi si volio ugraditi ekstenzije, a i rekao je da nokte grize zato što ne pije. Premda je slovio za velikog partijanera, isticao je kako mu je najdraži izlazak s društvom u kvartovski kafić...

image

Andrija Jarak, Ivana Petrović i Mislav Bago

Biljana Gaurina/Cropix

Rođen u Zagrebu

Mislav Bago rođen je u Zagrebu 13. rujna 1973. Njegov otac podrijetlom je iz Hercegovine, a majka mu je Zagrepčanka. Imao je mlađeg brata Zvonimira.

- Tata je podrijetlom iz Hercegovine, gdje su sve obitelji mnogočlane, a nas baš i nema mnogo: tata, brat, šurjakinja, dvije nećakinje, baka, stric i strina. Nismo brojni, ali smo vrlo skladna obitelj. A pokojna mama, baka i prabaka su Zagrepčanke. Što sam onda ja - integralni Hrvat? - ispričao je jednom za novine Bago koji je osnovnu školu završio u Velikoj Gorici, gdje je živio s roditeljima, a preselio se u Zagreb živjeti s bakom za vrijeme pohađanja Gornjogradske gimnazije.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na jedno novinarsko davno pitanje o tome koji mu je predmet u školi najbolje išao odgovorio je u šali da je to bilo markiranje, a odmah je iskoristio i priliku da pohvali svog mlađeg brata koji je umalo ostvario obiteljske snove o sportskom uspjehu.

- Nije da me kao klinca nije zanimao sport, no moj je tata tako želio da se bavim nogometom, a ja sam prema nametnutom oduvijek imao odbojan stav, da sam i taj sport nekako samo odgurnuo od sebe. Moj mlađi brat Zvonimir ostvario je očev san, ali je u jednom trenutku stao, pa ja tako danas nisam brat poznatog nogometaša - ispričao je novinarima Bago koji se, što se sporta tiče, više posvetio trčanju i vježbanju u teretani.

U rijetkim medijskim istupima u kojima bi nešto malo rekao o privatnom životu rado je isticao svoju veliku povezanost s bakom, koja je preminula krajem 2021. godine, a od nje se unuk oprostio i putem društvenih mreža.

- Zbogom, bakica, i hvala ti na svemu. Tvoj Mimi - napisao je tada na svom Facebooku profilu veliki novinar koji je obožavao politiku, povijesne knjige, Gibonnijeve pjesme, igranje picigina, a u opisu svog službenog Facebook profila napisao je: - A što sad, kad te nema tu, nisi bitan, kad si tu, opet nisi bitan i luzer si i što onda?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:36