NIKOLINA ĆOSIĆ (27)

Tko je mlada reporterka koja je sinoć ukrala pažnju gledatelja Dnevnika izvještavajući o koroni?

Mlada reporterka Informativnog medijskog servisa HTV-a jučer je imala vatreno krštenje...
 Privatna arhiva

Upravo u novom, moderno uređenom prostoru Studija 12 na Prisavlju, mlada reporterka Informativnog medijskog servisa HTV-a Nikolina Ćosić imala je jučer vatreno krštenje - prvi put se javljala iz novog studija govoreći u Dnevniku o koronakrizi u svijetu.

- Drago mi je što su mi nadređeni ukazali povjerenje, nisam srećom puno dramatizirala jer sam već skupila neko iskustvo i praksu radeći na terenu. Za mene je to bio zadatak kao i svaki drugi, shvatila sam ga kao svoju obavezu - objašnjava 27-godišnja Nikolina.

Ipak, osjetila je, priznaje, malu tremu.

image
HTV/screenshot

- Taman je bilo 18.55, sve je kretalo, svi smo se skupili, čula sam režiju u uhu... E, tada je krenula trema, ali ona zdrava i rekla bih čak i poželjna u ovakvim situacijama, koja te gura da posao obaviš što bolje - govori Nikolina, inače rođena Osječanka koja na Hrvatskoj televiziji radi od svibnja prošle godine.

Je li ovaj njen nastup u virtualnom studiju, gdje je izvještavala o koroni uz pomoć videozida dijeleći ekran sa zaštitnim licem HTV-ovog Dnevnika Đuricom Dropcem, bila najava da ćemo Nikolinu Ćosić češće viđati kako se javlja iz novog HTV-ova studija?

- Iskreno, ne znam kakve planove na HRT-u imaju za mene. Znam da bi voljeli da se profiliram kao reporter i smatram da mi je to čak i teže nego javljati se iz studija. Kako god, još mnogo toga moram naučiti - objašnjava Nikolina.

image
Đurica Drobac i Nikolina Ćosić
HTV/screenshot

U malo više od godine dana javljala se s raznih terenskih zadataka, a otkrila nam je koji su joj se posebno urezali u pamćenje.

- To su krizni tereni, rekla bih. Pratim koronakrizu još od početaka, prije lockdowna, znala sam se javljati po dva tri puta u danu i sate provesti na terenu. No sjećam se tog dana u ožujku kada sam trebala cijelu hrvatsku javnost u Dnevniku obavijestiti da je od sutra na snazi lockdown, da će morati živjeti potpuno drugačijim načinom života. Sjećam se, tada je presica stožera bila pomaknuta na 18 sati i dugo je potrajala zbog te prijelomne odluke, stoga sam imala samo pet minuta do javljanja u Dnevnik i priopćavanja šokantnih vijesti. A sjećam se i potresa koji je pogodio Zagreb na moj slobodan dan, no nisam mogla biti kod kuće u takvom dramatičnom trenutku, znajući da moji kolege daju sve od sebe kako bi pokrili vijesti iz razrušenog Zagreba. Došla sam na HRT i poslali su me u Cvjetno naselje, gdje sam do kasnih večernjih sati pratila stanje i razgovarala s ljudima kojima su kuće i stanovi bili toliko porušeni da su smještaj potražili u studentskom domu - prepričava Nikolina.

Posao na terenu je nevjerojatno dinamičan i puni je adrenalinom. Nikolina obožava to što radi, ali ne odbacuje mogućnost da jednog dana uređuje i vodi Dnevnik. No, još je puno posla čeka, kaže, jer najmlađa je u redakciji.

image
HTV/screenshot

Završila je studij medijske kulture na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a svoje prve novinarske korake napravila je volontirajući na HRT Radio Osijeku u studentskoj emisiji “Brtva glave”.

- Oduvijek me zanimalo što se događa tamo negdje iza svega toga što mi vidimo na televizoru dok kod kuće sjedimo na kauču - objašnjava.

Nikolinin se karijerni put nakon studentske prakse nastavio u Osijeku na Gradskom radiju. Prve je dodire s televizijom iskusila u Zagrebu na Z1 televiziji, a potom je radila na Slavonskoj televiziji. Sada pak živi i radi u Zagrebu, gdje se, čini se, sasvim dobro snalazi.

image
Privatna arhiva

- Zbog posla sam spremila kofere i preselila se u Zagreb bez puno razmišljanja. No, Osijek je i dalje moj dom, tamo su mi obitelj, prijatelji i dečko. Svaki slobodan vikend zaputim se u Slavoniju - otkriva Ćosić.

Slavonsko porijeklo ovoj plavokosoj reporterki ne čuje se u glasu, govori vrlo pravilno, književno, onako kako i priliči HTV-ovim licima.

Zagreb je iz njene perspektive užurban grad u kojemu se uvijek nešto događa, a dan joj je sada prekratak za sve što treba i želi obaviti. Hobiji su pali na listi prioriteta. Bolje kotiraju posao, druženje s obitelji i dugogodišnjim dečkom. Ako stigne uhvatiti koji dodatni slobodni trenutak, posveti ga sportskim aktivnostima.

image
Privatna arhiva

Naime, dok je živjela u Osijeku Nikolina se bavila plesom. Počela je još u osnovnoj školi u Plesnom klubu Midal, a potom je s kolegicama preuzela vodstvo tog kluba koji se bavi cheerleadingom. Sada se više ne stigne time baviti, živi u Zagrebu i fokusirana je na karijeru, i zato zaključuje da je za svakodnevni život Osijek ugodniji grad od Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:16