TKO SU REKORDERI ZARADE

TKO SU REKORDERI ZARADE U AUTORSKIM PRAVIMA Izvješće HDS ZAMP-a otkriva koliko su milijuna dobili hrvatski skladatelji, ovo je deset najuspješnijih...

Službeno izvješće HDS ZAMP-a pokazuje da su od 127,253.033,25 kuna autori dobili 90 milijuna
 CROPIX

Više od 90 milijuna kuna zaradili su domaći i strani skladatelji zahvaljujući autorskim naknadama koje su u njihovo ime naplatili Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP u 2017. godini. Prema godišnjem službenom izvješću HDS ZAMP-a, prikupljeno je ukupno 127,253.033,25 kuna nakon što se odbiju troškovi poslovanja.

Ekipa u top 10

Kako su, pak, povećali naplatu, a smanjili te troškove, autori će primiti 2,5 posto više novca nego u 2016. godini. Najveći udio zarađenog novca naplaćen je na ime takozvanih “malih prava”, a to su emitiranja na radiju, televiziji, kafićima, klubovima..., što je činilo 90 posto ukupnog prihoda.

Iako prema pravilima HDS ZAMP ne smije otkriti tko je u prošloj godini zaradio najviše, a to ne znaju čak ni sami autori, kada je hrvatska scena u pitanju deset najuspješnijih bili su Ante Pecotić, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Miroslav Škoro, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zlatan Stipišić Gibonni te Boris Đurđević i Predrag Martinjak, koji su nova imena među 10 najuspješnijih u prošloj godini.

- Već sam zadnjih desetak godina među najuspješnijima i to mi naravno puno znači. S te strane dobivaš potvrdu da radiš dobro jer te biraju glazbeni urednici, a kako smo mi jedan od hrvatskih bendova koji najviše nastupa, to znači da trajemo i kod publike. Mislim da će i 2018. biti odlična, jer u tri mjeseca s Fiumensima ću održati više od 30 koncerata, a čeka me nastup i s kćeri Nikolinom na Šibenskoj šansoni, ovaj put s autorskom pjesmom “Ti i ja” koju upravo radim - rekao je Neno Belan.

Što se, pak, tiče stranih autora, u Hrvatskoj su se u prošloj godini najviše izvodila djela Adelma Fornaciarija Zucchera, Andrea Rieua, Davida Bowieja, Diane Eve Warren, Eda Sheerana, Georgea Michaela, Stinga, Maxa Martina, Michaela Jacksona i Paula McCartneyja.

Kedžo i Zsa Zsa

Najemitiranija domaća pjesma u 2017. bio je duet Kedže i Zsa Zse “Sve u meni se budi”, autora Ante Pecotića. Slijedi mlada senzacija Mia Dimšić s dvije pjesme “Bezimeni” i “Život nije siv”, potom Detour sa “Zaljubila sam se” i “Reno 4” Mile Kekina. I za Ninu Badrić prošla je godina bila uspješna jer su “Dani i godine” i “Vrati me” također bile među najemitiranijim pjesmama.

Upravo to je Predragu Martinjaku osiguralo ulaz u top deset najuspješnijih autora u prošloj godini, jer osim što je njihov koautor, potpisuje i Massimove hitove “1000 ljudi” i “Neka ti plove brodovi”. Među najuspješnije uvrstila se i izvedba Parnog valjka “Opet se smijem”. Inače, najemitiranija strana pjesma u prošloj godini kod nas bila je “Shape of You” Eda Sheerana.

HDS ZAMP-u prijavljeno je 243.906 pjesama koje su u prošloj godini izvedene više od osam milijuna puta.

TOP 10

1. Ante Pecotić

2. Boris Đurđević

3. Husein Hasanefendić Hus

4. Miro Buljan

5. Miroslav Škoro

6. Neno Belan

7. Predrag Martinjak

8. Tonči Huljić

9. Vjekoslava Huljić

10. Zlatan Stipišić Gibonni

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:24