SANJA DOLEŽAL

TRI BOŽIĆNA RECEPTA JEDNE OD OMILJENIH TV VODITELJICA I PJEVAČICA 'Božić se nekada slavio skromnije, danas je sve nekako glasnije, previše nakićeno'

Sva tradicionalna jela koja ju je mama naučila pripremati, kuha iz glave, a kad isprobava nešto novo, drži se recepta. Za Badnjak uobičajeno radi bakalar, hobotnicu na salatu i ribu, a za Božić puricu, mlince, pašticadu i njoke.
 Biljana Blivajs / CROPIX

Bakalar na bijelo, čokoladna salama, vanili kiflice i još mnogo finesa zamirisat će u domu Sanje Doležal i tijekom ovih božićnih blagdana. Popularna pjevačica i voditeljica rubrike “Kuhanje je IN” IN magazina Nove TV predstojećim blagdanima veseli se poput djevojčice, a posebna radost joj je što će Božić provesti u društvu svog sina Luke i kćeri Lee.

Koje su Sanjine prve asocijacije na Božić?

- Svakako radost, obitelj, toplina... Zajedništvo i dobrota koja nas sve povezuje. Ozračje iščekivanja Isusova rođenja svake godine ponovno u meni probudi dijete - govori Sanja koja priznaje da su se proslave božićnih blagdana u njezinoj mladosti razlikovale od ovih današnjih.

Počela od riže

- Moram priznati da se Božić tada nije baš slavio u istoj mjeri kao danas. Sve je bilo puno skromnije, uz miris kolača, tišinu i spokoj. Danas je sve nekako glasnije, svjetlije, možda i previše nakićeno za iščekivanje dolaska na svijet Spasitelja u skromnoj i siromašnoj štalici. Danas je sve, samo ne skromno i siromašno - kaže pjevačica i televizijska voditeljica koja je ljubav prema kuhanju naslijedila od mame i bake.

Prvo jelo koje je Sanja napravila bila je riža. Ne znajući da griješi, skuhala je cijeli kilogram. No, to je danas tek anegdota, a iza nje je već tridesetak godina kuhanja. Sanja se u kuhinji služi receptima, ali i svojim iskustvom i osjećajem. Sva tradicionalna jela koja ju je mama naučila pripremati, kuha iz glave, a kad isprobava nešto novo, onda se drži recepta.

Sveta Lucija

Koje je blagdanske recepte preuzela od mame i bake?

- Moja mama radi najbolje vanili kiflice na svijetu. Tu je, naravno, za Božić tradicionalno bila i ostala purica s mlincima i obilje sitnih kolačića. Baka je također pekla kolače, njena orahnjača i danas mi zamiriši u sjećanju - prisjeća se Sanja kojoj su mamine kiflice i čokoladna salama najdraži kolači.

- Kod nas je uvijek obiteljski objed, posebno nedjeljom i blagdanima, bio mjesto okupljanja. Uvijek se dobro jelo i družilo. Vjerojatno je to prešlo i na mene. Kad sam počela živjeti sa svojim suprugom, krenula sam i s pripremom blagdanskih jela, uvijek prema maminim receptima. Ne sjećam se koje sam božićno jelo prvo napravila, ali s godinama sam se izvještila pa radim sve: za Badnjak bakalar, hobotnicu na salatu i ribu, a za Božić puricu, mlince, pašticadu i njoke - otkriva Sanja kojoj je na Božić obavezan i odlazak na polnoćku.

- Najljepše su mi bile polnoćke s djecom, kad su bili jako mali i spavali u kolicima - raznježeno priča Sanja koja, poput mnogih, priželjkuje bijeli Božić.

- Kad sam bila mala, bijeli odnosno snježni Božić bio je pravilo. Često se dogodilo da padne toliko snijega da je Zagreb zaista izgledao kao Božićna bajka - kaže pjevačica koja voli i božićne pjesme.

Koje su joj najdraže?

- Sve tradicionalne pjesme koje pjevamo u našim crkvama. Imaju posebnu čar i toplinu - ističe Sanja koja uskoro kreće u nabavu jele.

Hoće li njezin bor biti umjetan ili pravi?

- Godinama smo kupovali pravu, veliku jelu, ali posljednjih godina ipak kitim umjetnu. Nastojim pridonijeti očuvanju naših šuma. Kitim je tradicionalno crvenim kuglicama, licitarima i nekim obiteljskim naslijeđenim nakitom - kaže Sanja koja je već posadila i božićnu pšenicu.

- Na Svetu Luciju, imendan moje kćeri, obavezno sadim pšenicu. Ne uspije mi uvijek maestralno, ali veselim se vidjeti kako raste - govori pjevačica i televizijska voditeljica koja će na svom stolu za Badnjak ove godine imati bakalar na nekoliko načina, hobotnicu i riblju juhu te ribu pečenu u pećnici.

- Božić mi je nezamisliv bez purice, mlinaca, domaće kokošje juhe, pašticade i domaćih njoka. Uz to i mnogo finih kolača koji onda potraju i do Nove godine - kaže Sanja koja se prije nekoliko godina preselila u obiteljsku vikendicu na Mrežnici.

Hoće li tamo dočekati i Božić?

- Kako sam ja u obitelji zadužena za organizaciju božićnih okupljanja, okupit ćemo se svi u Zagrebu. Što se moje kućice na Mrežnici tiče, tamo mi je stvarno prekrasno. Teško mi je kazati u koje godišnje doba mi je priroda tamo najljepša. Na Mrežnici je i sada predivno, priroda se polagano sprema na zimski počinak i rijeka kao da sporije teče. Čini mi se da je zima, kada zavlada tišina i zabijeli snijeg, još ljepša nego ljeto - govori Sanja, koja će blagdane provesti sa svojim najdražima, sinom Lukom i kćeri Leom, koja živi u inozemstvu.

- Lea uskoro dolazi na praznike i posljednja dva tjedna u prosincu bit ćemo svi zajedno. Jedva čekam. Toplina doma, lampice na boru i djeca uz mene... Ništa drugo mi ne treba ovoga Božića - kaže Sanja Doležal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:59