OMILJENI ‘ŽAPCI‘

Trofejni zagrebački vaterpolisti snimili kalendar i otkrili kako je izgledala prošlost sporta

Karlo Stipanić po mnogima je najbolji vratar u povijesti hrvatskog vaterpola. Za Mladost je počeo braniti 1959. godine
Ivan Marcelić i Karlo Stipanić
 Mladost/PR fotografija

Dolaskom nove 2021. omiljeni zagrebački Žapci svakog će mjeseca podsjetiti na najveće uspjehe kluba te nas upoznati s velikim legendama ali i aktualnim igračima. Zavirit ćemo u svijet nekih od najtrofejnijih hrvatskih sportaša.

Legendarnog vratara Mladosti Karla Stipanića i aktualnog čuvara mreže Žabaca Ivana Marcelića razdvajaju desetljeća ali ih povezuje ljubav prema vaterpolu i zagrebačkom klubu. Dva vratara družila su se na snimanju novog kalendara Mladosti koji spaja prošlost i budućnost zagrebačkog vaterpola, a dva Žapca razmijenili su iskustva i usporedili poziciju vratara nekad i sad.

- U početku sam igrao vaterpolo u polju ali me trener Amšel ubrzo stavio na gol i tako je počela moja vratarska karijera. Inženjer sam medicinske radiologije po struci ali je vaterpolo ostao moja prva ljubav desetljećima. Branio sam i sa 60 godina u švicarskom Bisoneu, a preklani sam još bio registriran u VK Crikvenica i branio preko ljeta – osvrnuo se Karlo Stipanić, rođen 1941. godine u Crikvenici.

Karlo Stipanić po mnogima je najbolji vratar u povijesti hrvatskog vaterpola. Za Mladost je počeo braniti 1959. godine, a do 1973. osvojio je četiri naslova prvaka Jugoslavije te četiri prvaka Europe. I danas Stipanić prati uspjehe i rezultate voljenog kluba:

- Dobra je trenutna generacija Žabaca, rado ih pratim. Kada su bili u Syracusi u Ligi prvaka svakodnevno sam se čuo s trenerom Zoranom Bajićem, s kojim sam i inače često u kontaktu – ističe Stipanić te je usporedio vaterpolo iz svojeg vremena s današnjim.

- Prije se igralo drugačije, rekao bih nekako življe. Manje se igrala zona, a više kontre tako da je golman više dolazio do izražaja. Ali uloga golmana i dalje je iznimno važna jer zapravo napad počinje od njega. Ovo je posebna pozicija koja, uz izvrsne reflekse, zahtijeva dobar pregled igre i osjećaj za taktiku. Veseli me što sve to vidim i kod Marcelića - zaključuje.

Bio je poznat kao specijalist za četverce, a svojim je obranama znao toliko obeshrabriti protivničke napadače da su odustajali od pucanja na gol. Ne čudi što je Stipanić 1967. i 1968. proglašen za najboljeg vaterpolskog vratara svijeta, a njegovo naslijeđe itekako je poznato Ivanu Marceliću.

- Karlo Stipanić bio je prvi golman Mladosti koji je utro put nama koji smo došli poslije njega. Svojim fenomenalnim rezultatima, uz mnogobrojne titule u bivšoj državi, od olimpijskog zlata i srebra, on je zaista čovjek koji nam je bio prvi uzor. Njemu smo se divili i on nam je pokazao put kojim bismo trebali ići da bismo došli do uspješnih rezultata – izjavio je na snimanju kalendara Ivan Marcelić koji je i sam sa Žapcima u posljednje dvije godine osvojio čak tri trofeja.

Novi kalendar Mladosti na svojim stranicama podsjeća na sjajnu povijest zagrebačkog vaterpola te najavljuje nove uspjehe u godinama koje dolaze. Zvijezde kalendara su klupske legende i trenutna generacija Mladosti, a zanimljivi podaci na svakoj stranici podsjetit će zašto Mladost nosi titulu najboljeg vaterpolskog kluba u 20. stoljeću. Za taj epitet svoj je obol uvelike dao Karlo Stipanić, a za buduće rezultate pobrinut će se Ivan Marcelić i neki novi Žapci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:36