‘NIKOGA NEĆU MOLITI‘

Tužna ispovijest Duška Lokina: ‘Kakve veze zimske gume imaju s koronom? Neraskidive!‘

Istina je, kaže pjevač, da financijski nije u stanju kupiti četiri nove zimske gume stoga nije mogao doći na pogreb Kiće Slabinca
 Neja Markicevic/Cropix

Neka moje četiri nove zimske gume budu simbol propasti hrvatskih glazbenika! Neka se zbog njih naši političari koji se vozikaju u skupim limuzinama na naš račun zamisle i zapitaju do kojeg su dna doveli narod. Neka, dok njihovi šoferi koje mi plaćamo paze na situaciju na cesti, promisle o svojim potezima i odlukama - predlaže Duško Lokin koji je interes medija na sebe svrnuo nakon što je novinarima rekao kako na posljednji ispraćaj svog velikog prijatelja i poslovnog partnera Krunoslava Kiće Slabinca nije mogao doći jer ovog trenutka financijski nije u stanju kupiti četiri nove zimske gume.

image
Danijel Soldo/Cropix

- Ta moja izjava je, uvjetno rečeno, izvučena iz konteksta. No, apsolutno stoji i da sam ja to rekao, ali stoji i to da ovo nije bilo jedino što sam rekao dok sam novinarima objašnjavao zbog čega iz Zadra nisam došao na zagrebački Mirogoj ispratiti Kiću kojeg sam poznavao od početka 70-ih godina i naše zajedničke turneje po Njemačkoj. Nas dvojica bili smo dugogodišnji prijatelji, posljednjih petnaestak godina ja sam bio Kićin menadžer za nastupe u Kanadi i Australiji, a posljednju turneju u Australiji organizirao sam mu lani. Srce mi se paralo kad sam čuo da ga više nema, ali ja stvarno nisam mogao doći u Zagreb na njegov ispraćaj - kaže Lokin i objašnjava zašto nije rekao posljednje zbogom Kići Slabincu.

image
boris beribak/Cropix

- Nije tajna da sam ja u lipnju proslavio 77. rođendan. Ja sportski živim, pazim na prehranu, nemam nekih poroka, ali nisam ni luđak koji će se praviti da ima 27 godina pa će onda hrliti na događanja na kojima se očekuje 200 ili 300 ljudi za koje ne znam s kim su proteklih dana bili u kontaktu i mogu li me zaraziti koronom. A, ne! Nastojim se čuvati i ne izlagati rizicima - ističe Lokin kojeg smo pitali kakve veze zimske gume imaju s koronom.

image
Neja Markicevic/Cropix

- Neraskidive! Ja, naime, u garaži u Zagrebu imam četiri nove zimske gume. Tamo stoje od prošlog lockdowna, a u Zadru mi ne trebaju. Zbog korone, epidemioloških mjera i nedostatka posla u Zagrebu nisam bio od proljeća pa moje nove zimske gume, skupa s cijelim planetom, leže u garaži i čekaju neka nova vremena. Veza između korone i guma je čvrsta da čvršća ne može biti jer ja zbog toga što nemam posla - a nemam ga zbog korone - stvarno nisam u situaciji priuštiti si luksuz da kupujem nove četiri gume kako bih došao do Zagreba i tamo se, možda, zarazio koronom - objašnjava glazbenik koji ističe kako ne želi da itko njegov stav protumači kao kuknjavu.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Ja nikoga ništa ne molim. Ne žicam. Ne naričem. Ja samo kažem kako stvari stoje. A ne stoje uopće. Posljednji koncert imao sam 15. studenoga 2019. godine u Dubravi kod Šibenika. Ne treba, mislim, imati mnogo mašte da se shvati kako je to kad si posljednju plaću dobio prije nešto više od godinu dana. To opet ne znači da ja sad jadikujem ili prosim. Ne! Ja i supruga preživljavamo. Uredno plaćamo vodu, struju i ostale komunalije. Nikome nisam dužan ni lipe, a pomoć od Hrvatske glazbene unije ili Hrvatskog društva skladatelja nisam proljetos niti tražio jer bi me bilo sram da sam tako postupio. Ali, s druge strane, u ovoj situaciji s koronom, za koju ni dragi Bog ne zna koliko će potrajati, u vrijeme dok moja obitelj i ja živimo od ušteđevine, stvarno bi bilo hirovito i luđački da novac prospem na kupnju još jednih zimskih guma - ističe Lokin kojeg smo pitali i koliku mu je materijalnu štetu nanijela korona.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Nisu to sad neki iznosi od kojih će ikoga boljeti glava. Početkom 2020. godine imao sam osam dogovorenih koncerata koji su se trebali održati tijekom ljeta. Uz to, u listopadu sam s Mladenom Grdovićem trebao ići na turneju u Kanadu, a u ovo vrijeme trebao sam pjevati na turneji po Australiji. U pripreme obje te turneje uložio sam svoj novac i svjestan sam da je to trošak koji mi se nikad neće vratiti. Ali, tako je kako je. Korona je pokorila sve poslove, ali su političari našli načine da se gotovo svi sektori koliko-toliko upogone. Iznimka je jedino glazba. Mi smo ostavljeni na cjedilu, mi smo oni likovi iz basne o cvrčku i mravu, za nas nema mjera, propisa, načina ni imalo dobre volje. I ne vjerujem da će se tu išta promijeniti - zaključuje Duško Lokin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2023 22:09