RIANA U AVANTURI ŽIVOTA

TV VODITELJICA I PUSTOLOVKA OTIŠLA NA NEZABORAVNO PUTOVANJE Dva mjeseca sama u Južnoj Americi: 'Želim dokazati da žena može sama hodati po svijetu'

 
 privatni arhiv

Počinje avantura života. Tim riječima opisuje nam svoj sljedeći pothvat Riana Petanjek, putopiskinja koju javnost poznaje i kao voditeljicu uspješne TV emisije CoolTurist. Ona će sljedeća dva mjeseca provesti sama u Južnoj Americi, a obići će kontinent od Brazila, Urugvaja, Čilea i Paragvaja, sve do Argentine, Urugvaja, Bolivije i Perua.

Većini bi se “noge odsjekle” od straha na samu pomisao žene koja sama putuje nekim od najopasnijih predjela na svijetu, no Riana ima dovoljno iskustva da zna kako se izvući i iz najneugodnijih situacija.

Prije nešto više godina ova je avanturistica tako potpuno sama, na motociklu Harley Davidson, prošla kultnu američku cestu Route 66, iz čega je nastala i knjiga 'Slane banane'. Koliko god avantura bila zahtjevna, ona koja dolazi mnogo je opasnija.

privatni arhiv

- Priznajem, pomalo me hvata strah. Uvijek ga osjećam prije odlaska na velika putovanja. Čula sam mnogo ružnih priča o predjelima u koje idem. Ali, moj avanturistički duh ne dopušta mi da sada odustanem - govori nam Riana.

Auto klub i Jutarnji

Putovanje je oduvijek bilo dio njena karaktera. Osim najslavnije američke ceste, u svojim je putešestvijama opisala Kambodžu, Tajland, Šri Lanku i Indiju. U potonjoj je zemlji naučila što je skromnost, vidjela je najstrašnije siromaštvo, no shvatila je i da joj neposrednost u kontaktu s lokalnim stanovništvom može najbolje pomoći na putovanju.

- Za mene je ovo mali odmor od CoolTurista koji autorski potpisujem, ali neću biti besposlena. Za Auto klub i portal Jutarnji.hr redovito ću pisati reportaže i snimati sve ono što mi se učini zanimljivim. Želja mi je upoznati stanovnike zemalja u koje odlazim, razgovarati s njima, čuti njihove priče. Želim vidjeti kako izgleda provod u Južnoj Americi, pokazati kako žive, čemu se raduju i nadaju - otkriva nam Riana koja kaže da u svemu što radi želi dokazati da ne postoje granice. Mnogi bi protrnuli već i na samu pomisao da atraktivna plavuša posve sama odlazi u veoma opasan dio svijeta, no za Rianu je to “mačji kašalj”.

Zagreb, 020120.
Riana Petanjek krece na put dug 2 mjeseca po Juznoj Americi od kuda ce raditi putopise.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Riana Petanjek

Svojim pothvatom namjerava dokazati da se na put može otisnuti svatko, bez obzira na spol i rod, a ključni su elementi srčanost, hrabrost i otvoreni um.

- Želim dokazati da ovakvu avanturu može poduzeti i žena. Dovoljno sam hrabra i vjerujem da će me na putovanju pratiti sreća - kaže nam simpatična Riana.

Prošavši Rutu 66 na Harleyju, Riana je stekla golemo iskustvo u robinzonskom putovanju. Ruta je to koja vodi od Chicaga preko Missourija, Kansasa, Oklahome, Teksasa, New Mexica i Arizone te završava u kalifornijskoj Santa Monici. Riana je tih gotovo 4000 kilometara prevalila u dva tjedna, spavajući u sumnjivim motelima, hraneći se u zalogajnicama i dokumentirajući svaki korak. O avanturama koje je prošla napisala je knjigu “Slane banane”, a o svemu i izvještavala preko svoje stranice rianatravelmaker.com.

privatni arhiv

Iako o njoj često govorimo kao o bajkerici, Riana je mnogo više, a na dugo željena putovanja otisnula se nakon što je završila čak tri studija. U Zagrebu je, na Fakultetu političkih znanosti, diplomirala novinarstvo. Na Fakultetu strojarstva u Mariboru završila je studij dizajna, a u američkom San Franciscu dovršila je studij režije i videoprodukcije, što je znanje koje će joj sada itekako biti od koristi. Radila je “stotinu” poslova. Bila je turistički vodič i pratitelj, novinar, dizajner, instruktor kajaka, bicikliranja, stjuardesa, babysitter, dogsitter, pisac, putopisac i fotograf, a sada i autor dokumentaraca.

privatni arhiv

Jednostavnije, Riana je apsolutno neumorna osoba.

Želja za avanturama, putovanjima (pa i nedaćama koje uz sve to dolaze) oduvijek je u njoj vrlo jaka, pa možda baš zato od svih svojih poslova najviše voli novinarstvo. Riana je “terenac”, novinar koji ne voli sjediti u redakciji nego istražuje, upoznaje nove ljude i sluša njihove priče. Njezinu hrabrost i sklonost avanturama okolina je često kritizirala, pokušavajući je odgovoriti od novih putovanja. Bilo je tako i kad se motorom zaputila na najslavniju američku cestu, a mnogi joj i sada govore da “nije normalna” jer sama ide u vrlo opasne zemlje.

Grupa bajkera

- S obzirom na to da vam o putovanjima najradije govore oni koji se nikad nisu odvojili od roditeljskog doma, onda vam svašta počinje padati na pamet. Najviše me bilo strah u početku, kad je putovanje tek počinjalo. Prva dva dana strahovala sam od svega i sama sebi govorila da sam luda zbog toga što to radim. Sjećam se da sam jednom mislila, evo, gotova sam. Na motorima mi je prilazila skupina bajkera i već sam počinjala u glavi stvarati scenarije što bi se sve moglo dogoditi. No, ispostavilo se da je to skupina turista iz Češke, simpatični obiteljski ljudi koji su se putem zaustavili kako bi kupili suvenire za svoju djecu - kroz smijeh se Riana prisjeća svoje američke avanture, dodajući da veliki dio predrasuda o bajkerima i njihovu stilu života proizlazi iz toga što mnogi za njih znaju samo iz američkih filmova, gdje ih prikazuju uglavnom kao pijane nasilnike.

privatni arhiv

Rianina putovanja uvijek imaju i aktivističku komponentu. Kao što ovom avanturom želi pokazati da se i žena može sama otisnuti na tako opasan put, tako je rušila i predrasude o “pijanim nasilnim bajkerima”. Tako je prije nekoliko godina organizirala privatnu turu kroz Hrvatsku za dvije kanadske motociklistice koje su u savezu The Litas.

privatni arhiv

Riječ je o najvećem svjetskom udruženju žena bajkerica, krovnoj organizaciji koja okuplja sve ljubiteljice snažnih motocikala i motorističkih druženja.A čim se sretno vrati s drugog kontinenta, Riana nastavlja sa svojim projektom CoollTurist. U ožujku kreće snimanje nove sezone emisije u sklopu koje Riana i njezin tim obilaze najljepše destinacije i gledateljima donose najzanimljivije priče iz tih krajeva.

privatni arhiv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 16:24