BARBARA NOLA

U novoj seriji glumim rospiju i nadam se da će mi nešto od lika ući u karakter

 
 CROPIX

Televizijska, filmska i kazališna glumica Barbara Nola (50) dobila je ulogu u novoj seriji Nove TV “Na granici”, koja se počela snimati ovo ljeto. Seriju Nova TV najavljuje kao dramski serijal s elementima humora, a osmislili su je autori Mirna Miličić, Vlado Bulić i Goran Rukavina pod redateljskom palicom Josipa Žuvana, Stanislava Tomića, Ivana Miladinova i Danijela Kušana. Dramska serija u središtu radnje ima mladu, tek diplomiranu ekonomisticu koja se vraća iz Zagreba u svoje rodno selo kako bi od bake naslijedila biznis švercanja dobara iz BiH u Hrvatsku. Glavnu ulogu bake mafijašice igra Nina Erak, a Barbara Nola u seriji tumači lik Gordane Štiglić.

Obitelj u seriji

- Scenarij je za ovu seriju fantastičan. Uživam čitati nove epizode, jer se stvarno super zabavljam dok čitam.

Taman sam proljetos mislila da bih strahovito rado glumila u nekoj humorističnoj seriji, da se zabavljam dok snimam i, kao u self-help literaturi, to sam i prizvala. Nadam se da ćemo napraviti super seriju koju će gledatelji voljeti i koja će ih nasmijavati. Tu ima elemenata komedije situacije, komedije karaktera i, rekla bih, društvene satire. To je baš onako punokrvan humor, što je meni jako važno jer je teško glumiti u nečemu što je zamišljeno da bude duhovito, a nije. U tim te situacijama, onako, uvijek bude malo sram dok glumiš - kaže o novom projektu Barbara Nola koja je iznimno zadovoljna likom kojeg su joj dodijelili.

Podgora, 070818.
Glumica Barbara Nola, zvijezda TV serije Na granici koja se ovog ljeta snima u produkciji NoveTV, pozira u mjestu Podgora gdje ljetuje u pauzi snimanja.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- Gordana Štiglić jedna je tako zabavna i šašava rospijica da je obožavam. Cijele dane lakira nokte i tjera muža i sina da budu glavni u selu i u švercu, ali bojim se da joj ti planovi malo padaju u vodu. Baš sam rekla svojima da se zapravo odmaram u njezinoj koži i kako se nadam da će mi nešto od tog lika ući u karakter he-he. Ali mislim da moji bližnji nisu baš bili oduševljeni tom mojom izjavom - smije se Barbara Nola koja hvali i glumačku postavu.

- Ima nas svih generacija i zasad svi uživamo na setu. Moja su obitelj Žarko Radić, kojeg obožavam kao glumca otkad znam za sebe, i Asim Ugljen, kojeg obožavam otkad je prvi put ušao u birc Gavelle; u tom smo se trenutku odmah međusobno prepoznali kao veseli luđaci. Meni je s njima takav gušt glumiti i razvijati odnose naših likova, a najljepše je kad shvatiš da si nikad nećete dosaditi, nego baš naprotiv. Jedino što se moramo dobro koncentrirati da se ne cerimo privatno u kadru - opisuje kolege glumica koja ima već pristojno iskustvo rada u telenovelama, igrala je u serijama “Sve će biti dobro”, “Dolina sunca”, “Pod sretnom zvijezdom”, “Larin izbor”, “Vatre ivanjske”…

Obitelj na moru

- Kako nekoliko godina nisam snimala ovu formu, mislila sam da će mi biti teško opet se priviknuti na taj tempo, ali to nije bio slučaj. U međuvremenu sam se dobro odmorila i već jako zaželjela snimanja jer obožavam biti na setu. Meni odgovaraju ove forme gdje se moraš brzo snaći i stalno učiti nove scene jer onda nemam vremena za neurotično razmišljanje jesam li nešto dobro napravila ili sam trebala više ili možda ipak manje. Osim toga, nikad još nisam snimala seriju s toliko humora pa me i ta činjenica dodatno motivira.

Puno sam radila u kazalištu zadnjih godina pa mi odgovara promjena. Jedna od dobrih stvari kad si glumac kod nas je to da imamo prilike raditi sve: kazalište, televiziju, film i radio. Mislim da je to odlično za razvoj svakog glumca jer stalno učiš nešto novo i ne opuštaš se - kaže glumica koja trenutačno ljetuje u Dalmaciji s obitelji.

- Odmaram se na moru okružena hrpom rodbine svih generacija u veseloj buci i galami. Tu su i prijatelji koji dolaze i odlaze. Lukas kuha, ja radim kolače, svi metu i peru suđe. Kupam se i pazim da ne pocrnim zbog serije, da ne budem bijela u jednoj sceni, crna u drugoj. Obožavam malu djecu voditi na plažu i divljati po luftićima. Ljeti se volim puno baviti fizičkim aktivnostima, vježbati, trčati, plivati i navečer dugo u noć raspredati o životu, umjetnosti, politici i jesenskim nebuloznim planovima koji se nikad ne ostvare (kao, ići ću na vozački, engleski i tako...) - nastavlja Barbara Nola koja na odmoru pokušava nadoknaditi sve što inače ne stigne pročitati jer kad radi novu ulogu, teško joj je čitati knjige.

Podgora, 070818.
Glumica Barbara Nola, zvijezda TV serije Na granici koja se ovog ljeta snima u produkciji NoveTV, pozira u mjestu Podgora gdje ljetuje u pauzi snimanja.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- Kad stvaram ulogu, kao da mi, osim vlastitog života i stvaranja još jednog paralelnog, smeta taj neki treći svijet romana. Tako da sad, eto, na miru uživam u “Jarčevom slavlju” Marija Vargasa Llose i “Gradu Božjem” E. L. Doctorowa.

U Gavelli trenutačno igra u predstavama “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”, koja je nedavno gostovala u Lisabonu, “Sjećanje šume”, “Srce veće od ruku”, a na repertoaru joj je još i “Umišljeni bolesnik”.

- Uf, kako nam je bilo divno u Lisabonu s “Ponovnim ujedinjenjem dviju Koreja”. To je fantastičan grad. Tako je šarmantno opušten, a opet prelijep, hrana je odlična, kazališta divna, ljudi ljubazni, ma divota. A kad me pitate za predstave u kojima najviše osjećam kreativno zadovoljstvo, teško mi se odlučiti jer su neke bolje kao cjeline, a u nekima su mi inspirativnije uloge. Možda se najviše emotivno trošim igrajući “Srce veće od ruku” jer smo blizu publike i predstava je nabijena tenzijama i velikim ljubavima.

Ali koji je užitak glumiti “Srce veće od ruku”! Kad igram “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”, osjećam se kao da proživljavam cijeli jedan život i svu njegovu bol i ljepotu. Magellijeva me predstava hrani i obogaćuje; taj je komad baš vatromet sreće. Naravno da se u toj predstavi moram politi vodom s odjećom na sebi i tako se mokra tući s partnerom, svirati violinu, harmoniku i klavir i još svašta ludo i divno raditi, ali to i je najljepše u Magellijevim predstavama. Jednostavno te gurne do vlastitih rubova - opisuje iskustva iz Gavelle.

Sin Jakov

Kome se najviše veseli u ansamblu Gavelle?

- Gotovo su svi moji najbolji prijatelji (naglašavam gotovo, da se drugi ne uvrijede) u tom ansamblu. Sve i da me podvrgnete srednjovjekovnom mučenju, ne bih mogla odlučiti kome se najviše veselim. Obožavam tu divnu, ludu, veselu i čangrizavu ekipu, tako da mi uvijek nedostaju. Baš me Zik (Ranko Zidarić) danas nazvao i cijelo vrijeme govorio na telefon glumeći lik neke stare gospođe. Vilica mi se ukočila od smijeha - spominje anegdotu s kolegom.

Podgora, 070818.
Glumica Barbara Nola, zvijezda TV serije Na granici koja se ovog ljeta snima u produkciji NoveTV, pozira u mjestu Podgora gdje ljetuje u pauzi snimanja.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Jakov, sin Barbare i Lukasa Nole već je asistirao ocu na seriji “Čuvar dvorca”. Koliko se estetski režiserski pogled Jakova razlikuje od estetskog pogleda Lukasa?

- Prerano je i bilo bi pretenciozno govoriti o Jakovljevu stilu. On je student koji piše, asistira, volontira, znači peče zanat. Ja mislim da to točno tako treba biti i ponosna sam stara majka - govori glumica. Seriju “Na granici” snimat će dugo u zimu, u studijima Nove TV i na nizu lokacija u okolici Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:40