VELIKI RAZGOVOR

‘U ranim ljetima festivala pjevači nisu izigravali nedostižne zvijezde. Spavali su po kućama‘

Zahvaljujući mojem barba Ediju, kod nas su doma tako spavali Vice Vukov, Arsen Dedić, Gabi Novak..
Doris Dragović

Teško je i opisati što je nekad za moj rodni grad značio Splitski festival, koji će 11. i 12. srpnja proslaviti svoj šezdeseti rođendan. Na njega sam odlazila još kao djevojčica, no tada, naravno, nisam pjevala, nego sam bila u funkciji lijevog smetala. Imala sam sreće da je na festivalu bio angažiran moj pokojni barba Edi, koji me obožavao.

Zvao me Miki, svuda bi me sa sobom vodio, pa sam ja, zahvaljujući upravo Ediju Radosavljeviću, koji je bio šef tada čuvenog orkestra Edija Radosavljevića, imala prilike kao djevojčica zaviriti iza kulisa Prokurativa. I, iskreno, nisam znala je li mi napetije ono što se događalo na pozornici ili iza nje - prisjeća se Doris Dragović, koja pamti kako su se danima prije samog festivala šile haljine, radile frizure... Nisu tada samo pjevačice dolazile na Prokurative u svojem najboljem izdanju, činile su to i dame iz publike.

Barba Edi

- Sve je onda nekako bilo normalnije. Pjevači nisu izigravali neke nedostižne zvijezde. Nije bilo nikakvih zvjezdanih mušica ni nerealnih zahtjeva, a nerijetko su oni koji su na festival dolazili u Split spavali u kućama domaćina festivala. Zahvaljujući mojem barba Ediju, kod nas su doma tako spavali Vice Vukov, Arsen Dedić, Gabi Novak... Naravno, bila sam ja svjesna da kod nas spavaju velike zvijezde, ali meni je tada kao curici najveća zvijezda bio moj barba Edi - govori Doris, koja će i sama zapjevati na retrospektivnoj večeri 60. Splitskog festivala, odajući tako počast smotri koja je iznjedrila mnoge istinske zvijezde, kakva je i sama Doris.

- Na retrospektivnoj večeri u povodu 60. rođendana Splitskog festivala nastupit će Ibrica Jusić, Zorica Kondža, Alen Nižetić, Mladen Grdović, Ivana Kovač, Đorđi Peruzović, Mia Dimšić, Tedi Spalato, Doris Dragović, Marko Tolja, Neno Belan i Zorana, Kićo Slabinac, Goran Karan, Petar Dragojević, TBF, Marko Kutlić i Nela, Matija Cvek, Antonija Dora Pleško, Alen Đuras, klapa Cambi...

Ne želim još reći tko će koju pjesmu pjevati, ali ako baš inzistirate, otkrit ću vam da će Alen Nižetić otpjevati Mišinu ‘Ja ne mogu drugo da je ljubim’, koju je izveo i lani na retrospektivnoj večeri posvećenoj Miši Kovaču. Upravo na tu pjesmu Mišo se podigao sa svog stolca u publici i uz skandiranje publike raširio ruke. Mišina kći Ivana otpjevat će tatin hit ‘Noćas ćemo zemlji ko materi reći’. Belan će izvesti svoje hitove ‘Dugo toplo ljeto’ i ‘Beat na moru’, Kićo će otpjevati svoj ‘Cvijet čežnje’, a Grdović će, naravno, izvesti pjesmu ‘Dalmatinac’ - kaže direktor festivala Tomislav Mrduljaš.

Mjere i organizacija

Je li u trenutku dok korona još drži svoj ritam bilo teško organizirati festival i dovesti sve ove zvijezde u Split?

- Bilo je, hajdemo to tako reći, zahtjevno. Ali, sve se može kada se to hoće, a mi smo svakako htjeli napraviti feštu kakva će se dugo, dugo pamtiti. Splitski festival koji je lansirao više od dvije tisuće pjesama i mnoge velike hitove kao što su ‘Nima Splita do Splita’, ‘Moj galebe’, ‘Picaferaj’, ‘Skalinada’ i ‘Ne diraj moju ljubav’, nije zaslužio ništa manje od toga - kaže Mrduljaš, koji dodaje da će na spektakularnoj pozornici uz pjevače biti i festivalski orkestar od tridesetak ljudi, kao i četiri prateća vokala.

- U skladu s epidemiološkim mjerama propisanim zbog korone, svi će oni biti udaljeni jedni od drugih kako to propisuju mjere. Dakle, na najmanje metar i pol razmaka. Ove godine nema tribina, odlučili smo staviti okrugle stolove sa stolcima. Ukupno ćemo moći primiti do 500 gledatelja, i to smo organizirali tako da se poštuje razmak. Nadam se da ćemo na ovaj način, pjesmom, obilježiti i kakav-takav početak turističke sezone - govori Mrduljaš.

Naravno, uz retrospektivnu večer, Splitski festival imat će i večer novih skladbi, na kojoj će, kao i obično, zapjevati neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku da osjete čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera.

Duško Ćurlić

Prokurativama se vraćaju prošlogodišnji pobjednici Goran Karan i Tedi Spalato, ali ovaj put svaki sa svojom pjesmom. Zajedno će zapjevati u duetu Neno Belan i Zorana Kačić Čatipović, vjerni Prokurativama ostaju Tomislav Bralić i klapa Intrade, Hari Rončević, Giuliano, Mladen Grdović, Ibrica Jusić, Lorena Bućan, Marin Jurić Čivro, Tenori Dalmacije, klape Praska i Rišpet, Alen Nižetić. Nakon prošlogodišnjeg dueta i uspješnice s Mijom Dimšić, na Prokurative nam se ove godine vraća i Marko Tolja s vlastitom pjesmom. Publici će se novom skladbom predstaviti i Jole, Ivo Perkušić i The Frajle, a debitiraju mlade pjevačice Filomena i Adriana…

Da bi sve bilo u obljetničkom znaku, Festival će i petnaesti put voditi Duško Ćurlić, čovjek koji i sam ima doma jednog festivalskog “galeba”. Nije ga osvojio za pjevanje (premda je Duško pokazao da zna pjevati u duetu s klapom Rišpet), nego za dugogodišnje vođenje festivala. Njemu će se pridružiti Mirna Maras i Doris Pinčić, a festival će dvadeset i peti put u životu režirati neumorni Zoran Nikolić.

Legendarna pjevačica prisjeća se kako je kao djevojčica zalazila za kulise Prokurativa, a direktor festivalaTomislav Mrduljaš najavljuje rođendansku retrospektivnu večer s Jusićem, Kondžom, Grdovićem, Peruzovićem, Slabincem, klapom Cambi, Doris te novim nadama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:01