POSLJEDICE POTRESA

U SRUŠENOM DOMU GLUMAČKOG PARA Anja Šovagović i Dragan Despot: 'U 10 sekundi sve je nestalo, sve nagrade, uloge, čitav naš život. Morali smo odseliti'

Alpinisti koji su prvih dana skinuli dijelove dimnjaka spriječili su još veću katastrofu
 Neja Markičević / CROPIX

- Statičar nam je rekao da će se, dođe li do novog potresa, ovaj dio stubišta u potpunosti srušiti, a dio gdje je stan trebao bi ostati čitav, ali u zraku. Zato sad treba uzeti stvari, dok se još možemo uspeti stepenicama – govori nam glumac Dragan Despot, pokazujući na stubište svoje zgrade, smještene duboko u unutarnjem dvorištu jedne donjogradske ulice, zbog čega je pristup vatrogasnim vozilima ondje onemogućen.

To će znatno otežati proces sanacije zgrada, s čijih krovova prijeteći vise dimnjaci, nakošeni i vezani, onako “za prvu ruku”, dok se ne vidi što i kako dalje. Akciju su proveli HGSS-ovci u prvim danima nakon potresa i otad je situacija nepromijenjena.

Zagreb, 080420.
Dom i zgrada u kojoj zive glumci Dragan Despot i Anja Sovagovic Despot tesko su osteceni u potresu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Nalazimo se na ulaznim vratima stana Despot-Šovagović na četvrtom katu zgrade, a stubište doista izgleda kao da će se urušiti zapuše li jači sjeverac. Strop je prošaran mnogim procjepima, veliki stubišni prozor u potpunosti je izbijen iz zgrade, a na nekim se mjestima kroz rupe i procjepe nastale od potresa može vidjeti i dvorište zgrade. Na dijelovima zidova otpadale su i čitave cigle, koje su sami stanari vraćali u zidove poput lego kockica.

S obzirom na lokaciju zgrade, skučenost prostora i razinu štete, proces saniranja štete ovdje izgleda kao vrlo kompleksan, gotovo nemoguć pothvat. Tko će ga i kada provesti, zasad nije poznato, a Despot pojašnjava kako s predstavnikom stanara tek moraju pronaći tvrtku koja bi s time mogla ući ukoštac. Čeka se i na donošenje Zakona o sanaciji. Svi stanari su iseljeni zbog opasnosti, ostala je samo jedna obitelj u prizemlju koja nije imala gdje otići.

Deus ex machina

- Uložili smo u ovaj stan sve svoje filmove, nagrade, uloge. Čitav život je u našem domu, a sve je otišlo u 10 sekundi. Kazališnim rječnikom, dogodio nam se deus ex machina, svemirska sila protiv koje ne možeš ništa. Ti možeš reagirati na koronavirus, ostati doma, ali protiv elementa kao što je potres ne možeš ništa.

U potresu si mali, nemoćan – govori Despot, dodajući ironično kako je sintagma “ostani doma” za njega sada floskula, jer on i njegovi svojeg doma više nemaju. I nisu Despoti jedini, njihovu sudbinu dijele mnogi stanari Donjeg grada čije su stanove i zgrade statičari procijenili neuporabljivim. Riječ je o stotinama obitelji; samo iz zgrade Despotovih iseljeno je nakon potresa njih jedanaest.

Zagreb, 080420.
Dom i zgrada u kojoj zive glumci Dragan Despot i Anja Sovagovic Despot tesko su osteceni u potresu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

- To su dijelovi dimnjaka koje su alpinisti skinuli kako ne bi došlo dalje do urušavanja – pokazuje Dragan Despot na hrpu cigli i šute koji su kroz prozor kupaonice bili živim lancem prebačeni u njegov stan. Alpinisti su ovdje odradili važan posao i spriječili naknadne katastrofe, no dovoljan je kratak pogled na dimnjak koji se vidi kroz prozor kupaonice kako bi se shvatilo da ovdje još ima gomila posla. Dimnjak valja sigurno skinuti s krova, bez dizalica i specijaliziranih vozila, a nije jedini na zgradi koji prijeti da će se srušiti svaki čas.

- Ovaj prostor smo upravo renovirali, završili smo radove prije dva mjeseca. I tavanski prostor koji smo legalizirali ostao je i najbolje sačuvan, jer je nov. Potres nas je doslovno izbacio iz kreveta. Tek kasnije sam shvatio da sam razrezao stopala na komadiće stakla koji su bili posvuda, dok smo trčali u prizemlje zgrade – komentira glumac koji se sa suprugom Anjom Šovagović-Despot i djecom Anom i Josipom nakon razornog potresa preselio u stan prijatelja, Jerka i Đanke Rošin.

Zagreb, 080420.
Dom i zgrada u kojoj zive glumci Dragan Despot i Anja Sovagovic Despot tesko su osteceni u potresu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Sudbina mnogih

- Svi smo ostali prisebni. Odjenuli se, uzeli dezinfekcijska sredstva i stavili maske na lice te smo odmah nakon potresa izašli van. Kasnije smo se na poziv naših divnih prijatelja privremeno preselili u njihov stan. I u ovoj tragediji, kao i u ostalim, na vidjelo dolaze veliki dobri ljudi. I danas, kada se sjetim potresa, prolazi me jeza – komentira Despot, dodajući kako se nakon svega osjeća kao da “vrijeme pored njega prolazi, a on stoji u mjestu”.

- Nemam koncentracije. U ovom času ne mogu razmišljati o glumi. Počeli smo raditi i na novoj predstavi, ali više ne mogu iz nemira raditi. Ranije sam mogao, nemir me je mogao inspirirati. Ne mogu si pogledati niti svoju ulogu na televiziji. S te strane, život mi je u potpunosti stao. Imam koncentracije jedino za brigu o osnovnim stvarima, opskrba i priprema hrane - nastavlja glumac pa progovara i o tome kako je ranije često znao razmišljati o mogućem zagrebačkom potresu, koji se odavno očekuje.

Zagreb, 080420.
Dom i zgrada u kojoj zive glumci Dragan Despot i Anja Sovagovic Despot tesko su osteceni u potresu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

- Kada sam stigao u Zagreb s 20 godina razmišljao sam što mi jedino može poremetiti sreću i planove u životu. Znajući za razorni zagrebački potres u 19. stoljeću, odmah sam pomislio na to. Čitav svoj život, potres mi je na neki način ostao opsesija, taj svemirski element od kojeg čovjek ne može pobjeći – navodi nacionalni prvak HNK Zagreb, kojega upravo imamo priliku gledati u trećoj sezoni Matanićevih “Novina”.

Despotu nakon potresa nije do glume, pa ne razgovaramo mnogo o tome. Glumac ističe kako njihov slučaj nije jedini te kako su mnogi u istoj situaciji kao i oni. Ne želi da ga se žali, ali želi da javnost zna o razmjeru štete od potresa koju su pretrpjeli mnogi stanari Donjeg grada, čija je sudbina i dalje neizvjesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:07