VIRALNI IZAZOV

Ujedinile se Kardashianke, Severina, Veljača, Izabel Kovačić: ‘Žene, ne dajmo da nas farbaju!‘

Saznali smo kakvu vrstu izazova žene prihvaćaju u ovom tajanstvenom novom trendu na Instagramu i zašto on uključuje crno-bijeli selfie
 Instagram

Jeste li zamijetili da žene iz cijelog svijeta na Instagramu objavljuju svoje crno-bijele selfije uz hešteg #challengeaccepted u opisu, odnosno 'izazov prihvaćen'?

Nedavno su, prije parlamentarnih izbora, žene objavljivale na društvenim mrežama svoje trudničke fotografije uz hešteg #trudneiljepe, aludirajući na izjavu Nine Raspudića koji se požalio kako su mediji objavljivali slike njegove supruge u 8. mjesecu trudnoće na kojima je “debela i okrugla”, a onda su, pak, objavljivale fotografije na kojima pokazuju srednji prst odgovarajući Miroslavu Škori na njegovu izjavu da bi se silovane žene, koje su tijekom silovanja zatrudnjele, trebale posavjetovati s obitelji o tome što učiniti.

Zanimalo nas je što je sada potaknulo žene da se aktiviraju, stoga smo saznali smo kakvu vrstu izazova žene prihvaćaju u ovom tajanstvenom novom trendu na Instagramu i zašto on uključuje crno-bijeli selfie.

Aktivistica i scenaristica Jelena Veljača, glumica Bojana Gregurić Vejzović, poduzetnica Izabel Kovačić, glumica Ana Maras Harmander, Severina, sportska novinarka i urednica Mirna Zidarić, Ljupka Gojić Mikić, Iva Radić, Helena Šopar, Vlatka Pokos, Nevena Rendeli... Bezbroj žena uključilo se u novi izazov pa tako, primjerice i sestre Kardashian-Jenner.

- Žene, ne dajmo da nas farbaju... - poručuje Severina koja se također uključila u ovaj izazov.

Imamo sve detalje ovog najnovijeg trenda koji je zatrpao društvene mreže ovog vikenda.

I, ne, nije isprazan, iako će mnogi to pomisliti s obzirom na to da je dosada u karanteni rezultirala poplavom 'izazova' - od modnog #pillowdressdhallenge (izazov vezanja jastuka remenom kao da je haljina), preko fizički zahtjevnih #pushupchallenge (izazov izvođenja sklekova) i #bottlecapchallenge (izazov otvaranja boce visokim kickom bez da se ona sruši) do profinjenijeg #GettyMuseumChallenge (izazov rekreiranja poznatih umjetničkih djela sa stvarima koje imate kod kuće).

Celebritiji, influencer, bake, djeca... Svi su poludjeli za izazovima na društvenim mrežama.

No, baš kao što brzo postanu viralni, brzo svima i dosade pa za par dana nestanu s 'feeda'.

Sada je, pak, potreba za pozitivnošću u ovim ekstremnim vremenima potaknula žene da na Instagram vrate stari izazov iz 2016. godine nazvan Crno-bijeli izazov.

- Moram priznati da su mi izazovi na mrežama presmiješni ,ne zamjerite na mojem cinizmu, ali kako ste sve pisale uvažavamo se valjda kakve god da jesmo!!! Ili?? Uživo znamo tko je i koliko uz nas, i to je najvažnije! Hvala svim dragim ženama koje su mi poslale ovaj izazov i sjetile me se, znate koje ste, neću vas nabrajati, no opet divno koliko vas je bilo, od nekih uistinu iznenađenje, nadam se da niste samo ganjale broj 50 - napisala je glumica Bojana Gregurić Vejzović uključivši se u izazov s crno-bijelom fotografijom svoje majke, također glumice Božidarke Frajt.

Izvorno je fokus ovog izazova bilo podizanje svijesti o raku, odnosno onkološkim bolestima, ali čini se da se sudionici izazova ovih dana zalažu za osnaživanje žena.

Uz 'prihvaćanje izazova' žene mahom koriste heštegove poput #womenlifteachother, #empoweringwomen, #womensupportingwomen i #whorunstheworld.

- Da nam je znati... koliko snage ima u nama ženama - napisala je Jelena Veljača na svom profilu.

Radi se o pokretu moći.

View this post on Instagram

challenge accepted @ivanadelta ?

A post shared by Izabel Kovačić (@izabelandrijanic) on

Poanta je učiniti Instagram sigurnim i pozitivnim prostorom za one kojima je to trenutno najpotrebnije, te potaknuti žene da se cijene međusobno i podržavaju. Jer, iako to uzrečice tvrde, žene ne žele biti vuk jedna drugoj.

Kada vas netko izazove, objavite svoj crno-bijeli selfie i uz navedene heštegove u opisu na Instagramu tagirate osobe koje su vas izazvale, a potom u inboksu, privatno, pozovete još 50 žena da se priključe izazovu.

No, odakle sada odjednom potreba za isticanjem međusobnog osnaživanja među ženama?

Vjeruje se da je ovaj izazov povezan s newyorškom političarkom i aktivisticom, članicom Kongresa Alexandriom Ocasio-Cortez (30), na društvenim mrežama poznatom kao AOC.

Prošlog se tjedna odvila gnjusna prepirka između njujorške demokratske predstavnice Ocasio-Cortez te floridskog republikanskog predstavnika Teda Yoho (65). Prema USA Today, Yoho se suočio s Ocasio-Cortez Na stepenicama Kapitola nazivajući je 'j****** k****'.

Iako se Yoho navodno ispričao, mnogi, uključujući i samu Ocasio-Cortez, smatrali su njegovu ispriku neiskrenom. Stoga je Ocasio-Cortez u Kongresu vratila kolegi strastvenim govorom, zalažući se za sebe i za žene diljem svijeta.

- Ako muškarac ima kći, vjerujem da ga to ne čini moralno dobrim. Imati suprugu ne znači biti dobar čovjek – započela je Ocasio-Cortez.

- Postupanje s ljudima na dostojanstven način i s poštovanjem čini pristojnog čovjeka. A kad pristojni čovjek zabrlja, kao što smo svi to ponekad učinim, on se potrudi i ispriča se, ne da sačuva svoj obraz i ne da osvoji glasove birača. Iskreno se ispriča kako bi popravio i priznao da je nanio štetu, kako bismo svi mogli krenuti dalje – samo je dio njenog govora.

Nakon svog obraćanja dobila je podršku i simpatije žena u SAD-u i širom svijeta koje su stale uz nju, ali i jedna uz drugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:04