‘Rođena vu Krapini‘

Umrla Višnja Korbar, poznata pjevačica kajkavskih popevki. Uspoređivali su ju s Milvom

Njen talent prepoznao je i vlasnik pariške Olympije Bruno Coquatrix, koji joj je htio pomoći u inozemnoj karijeri

Višnja Korbar

 Neja Markicevic/cropix

Cijenjena hrvatska pjevačica Višnja Korbar preminula je jučer u 81. godini života. Mogla je pjevati šlagere, šansone, slavonsku, krapinsku te dalmatinsku pjesmu i jazz, rekao je Prohaska, no prije svega je se veže uz festival u Krapini.

Korbar, koju su uspoređivali s talijanskom pjevačkom divom Milvom, rođenaje u Krapini, a pjevati je počela u srednjoj školi. 1960. godine pobijedila je na "Prvom pljesku". Njen je nastup privukao pozornost glazbenika te je već naredne godine počela snimati prve pjesme za Radio Zagreb. "San ljetne noći", skladba Marija Bogliunija, bila je prva njena snimka za navedeni radio.

Uskoro je uslijedio njen nastup u Opatiji, nakon kojeg je svojim glasom oplemenila brojne festivale diljem Jugoslavije, poput Zagreba, Splita, Beogradskog proleća, piše HGU.

1963. godine s ansamblom Tomice Simovića snima EP ploču za RTB SA jazz repertoarom Gershwina, Swana, Kerna i Arlena. Njene ploče izdavali su Jugoton, PGP RTB, Diskos, RTV Ljubljana te nakladnička kuća Orfej.

Njen talent prepoznao je i vlasnik pariške Olympije Bruno Coquatrix, koji joj je htio pomoći u inozemnoj karijeri, no Korbar je odabrala drugačiji put te je karijeru nastavila u Hrvatskoj.

Pjevala je skladbe Alfija Kabilja, Krešimira Hercega, Ljube Kuntarića, Vilibalda Čakleca, Ivice Stamaća, Zvonka Špišića, a svakako će ostati zapamćena njena izvedba evergreena "Zbog jedne melodije davne" autora Miljenka Prohaske izvedene na Opatiji '70.

Najveći je trag ostavila na Krapinskom festivalu na kojem je nastupala od njegovog početka. Pamte se njezini evergreeni, "Rođena vu Krapini","Najveselije popevke". "Šala bila, šala bu", "Pri Veseloj Zagorki", "Tancaj, tancaj", "Kak vragu na rep stati"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:41