NA SETU U DUBROVNIKU

Uz stroge mjere holivudska ekipa s 200 ljudi snima SF film: ‘Ovo je perspektivna lokacija‘

Izolirane sobe, brižno isprogramirani kontakti, posebna sigurnosna odijela... Film o apokalipsi snima se uz stroga pravila
 Privatna arhiva

Izolirane sobe, odnosno “sigurnosni mjehuri”, brižno isprogramirani kontakti, posebna sigurnosna odijela.

Tako, otprilike, izgleda snimanje filma u eri “nove normalnosti”, pa i na setu koji u određenim trenucima bilježi i više od 200 ljudi, zbog čega se ključnim pokazuju pretprodukcijske pripreme strogih sigurnosnih protokola, kako se tijekom snimanja tko ne bi zarazio covidom te tako spriječio daljnji rad na skupom setu, a takav je upravo onaj u Dubrovniku, gdje se snima nastavak filma “The Islander”, koji je ista ekipa i na istoj lokaciji snimala prije dvije godine. Prvi nastavak filma, međutim, još nije prikazan, a čini se da će ih produkcija na filmsko tržište izbaciti “u paketu”.

image
Privatna arhiva

Ekipa je na snimanju strogo podijeljena po odjelima: kostimografi, ekipa za vizualne efekte, kamermani, režiseri, ostalo kreativno osoblje, glumci i statisti - svi zasebno pripremaju svoje segmente unutar pripadajuće izolirane jedinice, a interakcija između jedinica se svodi na svega nekoliko kontakata, pri čemu su, osim maski, za sve sudionike obavezna i posebna sigurnosna odijela, pojasnili su nam iz produkcije filma “The Islander II”.

I dok cijeli svijet i dalje zbraja posljedice lockdowna koje nam je donijela situacija s koronavirusom, filmski setovi se polako bude i filmovi se snimaju. Uz mjere, doduše, kako “nova normalnost” i nalaže. Otežan rad pod mjerama, međutim, ne smeta holivudsko-hrvatskoj produkciji filma spomenutog filma, koji produkcija naziva “milenijskom poslasticom u žanru znanstvene fantastike”.

image
Privatna arhiva

Fiktivni grad Argos

- Svojevrsna je ironija što smo prije dvije godine započeli snimanje prvog dijela apokaliptične priče ‘The Islander’, jer smo se nedavno našli u momentu obilježenom jednom drugom vrstom društvene apokalipse, odnosno neizvjesnosti. Ona je, za razliku od našeg filma, stvarna. Izvanredni uvjeti snimanja na setu izazvani covidom-19 daju cijelom projektu poseban karakter - izjavio je Neb Chupin, producent filma čija je radnja smještena u postapokaliptičnom svijetu te priča o odnosu čovjeka i izumiruće prirode.

image
Privatna arhiva

U film je uključen niz istaknutih imena iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske i Srbije poput Jamesa Cosma (Braveheart), Caroline Goodall (Schindler’s List), Gorana Bogdana, Sergeja Trifunovića i Slavka Sobina.

Dubrovnik je u filmu pomoću specijalnih efekata i tehnologije pretvoren u fiktivni grad Argos, gdje glavnu riječ vodi David Sudd (Star Trek: Beyond, Hobbit, X-men i Harry Potter), stručnjak za geomapping i stvaranje vizualnog svijeta u postprodukciji. Na odabiru lokacije radio je Tomislav Tepšić, koji je bio zadužen za lokaciju i organizaciju snimanja u projektima “Igre prijestolja” i “Ratovi zvijezda”, također snimanih u Dubrovniku.

image
Slavko Sobin
Sasa Buric/Cropix

Vizije budućnosti

- Zbog pozitivnih iskustava prethodnih produkcija u Dubrovniku, kao što su ‘Igre prijestolja’, ‘Ratovi zvijezda’ i ‘Robin Hood’, Hrvatska i Dubrovnik su se ucrtali na mapi perspektivnih filmskih lokacija. U ovim trenucima međunarodna filmska industrija s velikim zanimanjem prati naš projekt. Na neki način predstavljamo svojevrsnu enigmu u pozitivnom smislu. Radi proboja covida-19 u filmske ekipe ovih su dana zaustavljene brojne svjetske produkcije, poput ‘Batmana’ i ‘Matrixa’. Filmska zajednica je željna i gladna pozitivnih priča - komentira producent Chupin.

image
Privatna arhiva

Dodaje “da je Hrvatska iznimno popularna i omiljena u holivudskim krugovima, a američka zajednica posebno cijeni to što je Hrvatska bila jedna od dostupnijih zemalja EU američkim državljanima tijekom 2020. godine zahvaljujući relaksiranijim uvjetima putovanja”. Na setu je sedam američkih državljana, a u svakom trenutku na umu su im antikorona mjere.

image
Goran Bogdan
Damjan Tadic/Cropix

Inače, priča prvog nastavka filma, govorile su najave, simbolizira ogledalo sadašnjeg društva i žestoka je kritika sustava koji zapostavlja ekološke probleme i kroz geopolitičke manipulacije gradi zidove među ljudima.

- S druge strane, to je priča o posebnom djetetu koje ima vizije budućnosti i pokušava pobijediti svoje unutarnje strahove s kojima se bori vozeći ekstremne utrke na moru. Snažni su i obiteljski odnosi koji pokreću radnju, a treba dodati i to da je na vlasti totalitaran režim koji eksploatira malo preostale zemlje i otoka te skriva istinu o misterioznoj apokalipsi - svojedobno su izjavili Zoran Lisinac i Domagoj Mažuran, redatelji filma “The Islander”.

image
Privatna arhiva

Unosan posao

Inače, na filmskoj produkciji je uz filmske djelatnike angažirano i preko 150 statista iz Hrvatske, ostvareno je oko 1000 noćenja, dok se lokalna potrošnja od projekta procjenjuje na 8 milijuna kuna.

Iz hotelske kuće Royal Hotels & Resort komentiraju da im je iznimno drago što ih je produkcija prepoznala kao pouzdane partnere.

image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:00