ANTONIJA MATKOVIĆ ŠERIĆ

‘Uživam u porodiljnom i povratku na scenu, a kad se vratim na posao, obnova Zagreba bit će veliki izazov‘

Mlađa kći Ava nedavno je navršila sedam mjeseci pa su supružnici zaključili kako je kucnuo čas da se Tonka vrati pred publiku

Antonija Matković Šerić i Aljoša Šerić

 Filip Gržinić

Pjevačica grupe Pavel Antonija Matković Šerić, ili jednostavnije Tonka, u velikom se stilu vratila na scenu na nedavnom koncertu na zagrebačkom Tuškancu. Naime, njezina mlađa kći Ava, koju je dobila u sretnom i skladnom braku s frontmenom Pavela Aljošom Šerićem, nedavno je navršila sedam mjeseci pa su supružnici zaključili kako je kucnuo čas da se Tonka vrati pred publiku, a pritom vrijedno rade i na novim materijalima te svojim fanovima Tonka najavljuje brojna iznenađenja. A dok roditelji nastupaju i snimaju, kao pomoć u čuvanju malene Ave i njihove starije kćerkice, šestogodišnje Lune, uskaču zasad bake i djedovi.

- Sedam mjeseci je prošlo od poroda, a ja sam realno prije godinu dana nekako počela govoriti ljudima da više neću moći biti na koncertima jer mi to tadašnja trudnoća, ali ni beba nisu dopuštale. No kad su se počele planirati gaže i koncerti i kad se pojavila informacija da bismo mogli svirati na Tuškancu, odmah sam pogledala Aljošu i pitala ga: ‘Možemo li mi to nekako izvesti?‘. On me nagovarao da pjevam, a naši baka, dida, nono i nona su nam uskočili u pomoć i omogućili mi da zapjevam s bendom, da budem ponovno na pozornici i odradim probe kako treba - priča Tonka.

Vanda Winter

Na njezinu povratničkom koncertu nije ju omela ni jaka kiša, kao ni publiku koja je Tuškanac ispunila do zadnjeg mjesta.

- Jako sam zahvalna na tom iskustvu jer je bilo prekrasno. No bilo je i jako stresno jer je uoči koncerta trebalo obaviti nekoliko proba, a taman mi je malena imala upalu uha. Sve se namjestilo nekako u krivi trenutak, kako to obično biva u životu - znat će roditelji o čemu pričam - ali ipak smo uspjeli dogurati do kraja. Kad smo došli na Tuškanac, počela je kiša, ali na svu sreću nije uspjela zastrašiti našu publiku, već je ispunila gledalište. Mislili smo da će biti 100, 200 ljudi, ali ne. Došli su svi i zapjevali s nama. Bilo je to predivno i nezaboravno iskustvo. Bio je to povratak u velikom stilu, popraćen munjama i gromovima. Ništa me nije moglo zaustaviti - naglašava Tonka.

Dodaje da će sljedeći nastupi s bendom i ozbiljniji rad na novim pjesmama uslijediti na jesen, kad se Šerići vrate sa zasluženog ljetovanja. Dotad će, kaže, marljivo raditi na tome da ugovore datume koncerata. Posljednjih mjeseci Tonku je u bendu uspješno zamjenjivala glumica i pjevačica Vanda Winter.

- Mislim da smo baš našim intervjuom najavili i predstavili našoj publici moju zamjenu. Jako smo sretni jer nam je Vanda pomogla i pristala na našu molbu. Nije to lako - ja nju shvaćam kao profesionalku i izvođačicu - ući u dobro uigran bend. No ona je očito imala dovoljno samopouzdanja da to napravi. Briljantno pjeva i prekrasna je kao osoba. U svakoj prilici joj pokušavamo iskazati zahvalu jer nismo htjeli da bend prestane sa svirkama i to se pokazalo ispravnom odlukom. Prije nekoliko dana imali smo i zajedničku svirku na radiju, bilo je jako lijepo. Svi se jako dobro slažemo i dobra energija vlada dok smo na pozornici, a mislim da je to i Vanda imala s bendom, što je jako važno za live svirku, koncerte i publiku koja osjeti svaku promjenu, pa kako ne bi i promjenu glavne pjevačice.

Mislim da je Vanda baš zbog toga napravila sjajan posao jer je uspjela nadomjestiti mene i nikome u tom trenu, vjerujem, nisam falila. To je sjajna stvar. Mogli smo isto tako zamrznuti bend i stati na pola godine ili godinu, a taman nam je bio izašao album, dobili smo Porine i šteta bi bila da se nije zasvirala naša pjesma na određenim mjestima. Bilo je nekoliko sjajnih koncerata - kaže pjevačica.

image

Pavel

Goran Berovic

A za to je vrijeme Tonka imala priliku potpuno se posvetiti kćerkicama.

- Preponosna sam majka, zaista. Kad sam rodila djevojčicu Avu i došla kući s njom, s Aljošom sam pogledala u nju i Lunu i pomislila: Bože, kako sam sretna i blagoslovljena na sve moguće načine da imam dvije prekrasne, zdrave curice. Prelijepo je imati bebicu u kući, uživamo u njoj, u njenom prvom osmijehu i smijehu, prvim gugutanjima. Sad lagano počinje sjediti, papa kašice, prekrasno je sve to iznova proživljavati. Malo sam, moram priznati, zaboravila, iako će Luna u rujnu navršiti tek šest godina. No to sve tako brzo proleti i sretna sam da mogu ponovno proživljavati te prekrasne trenutke s Avom - napominje.

Pjesma za kćer

Sestrice se, kaže, prekrasno slažu. U početku je Luna bila malo ljubomorna na Avu, no sad je mami od velike pomoći.

- Luna mi pomaže i zabavlja Avu kad ja ne stignem, kad moram očistiti stan, obaviti nešto. Tad ona uskoči pa joj pridržava dudicu, dodaje igračkice. Jako se lijepo slažu i Ava često jako znatiželjno promatra sve Lunine grimase. Luna je voli nasmijavati, a mi u tome uživamo jer onda Ava proizvodi preslatke zvukove i divi se svojoj starijoj seki - s puno nježnosti priča Tonka. Od prvog susreta ona i njezin Aljoša su skladan i uigrani tim, pa iznimka nisu ni u roditeljskom smislu.

- Aljoša je stvarno divan otac i sretna sam jer imam supruga koji će pomoći i biti ravnopravan sa mnom u svemu, pa tako i u očinskoj ulozi, da će preuzeti veliki dio na sebe i to mi stvarno puno znači. Preslatko mi je gledati kako se igra s kćerkicama, kako ih zabavlja, iako mu nekad prigovaram kad Lunu jako baca u zrak i glupira se s njom. Kad se njih dvoje zezaju, to nalikuje na zabavni adrenalinski park, a ne na slobodno vrijeme provedeno na kauču. Meni se ponekad diže kosa na glavi i samo sa strane vičem: ‘Nemoj! Čekaj! Pazi joj na ruku! Pazi joj na glavu!‘. No Luna uživa u tome, njoj je to genijalno, a moje riječi samo ignoriraju u tim trenucima - otkriva Tonka.

Teško se, doduše, može izdvojiti koji trenutak samo za njih dvoje, ali doći će i to vrijeme.

- Ne uspijevamo još odvojiti nekoliko sati za sebe u danu da bismo, na primjer, pogledali neki film ili dobru seriju, ali otišli smo u kino i pogledali Toma Cruisea u ‘Mavericku‘. Ulovili smo nekoliko sati mira, a curice su bile kod bake i dide. No to nam nije ni važno, sretni smo i ovako. Mi to sve smatramo zajedničkim i kvalitetno provedenim vremenom. Na jesen Luna nastavlja s vrtićem, ja krećem s poslom, pa će biti kao i dosad jer smo uvijek funkcionirali na sto frontova. Malenu će za početak čuvati baka, a poslije će i ona u vrtić. Slobodno vrijeme ćemo posvećivati glazbi i novim snimkama. Dapače, i prije samog odlaska na more smo dva, tri sata snimali nove pjesme za Pavel, koje su prekrasne. Bebu sam držala u ergobaby nosiljci, Luna je bila pored nas i uspjeli smo snimiti dvije pjesme. Snalazimo se. Dosad je bilo uspješno, pa mislim da će biti i dalje. Imamo jako zanimljivih pjesama u pripremi, imamo još jednu genijalnu suradnju na koju smo ponosni, a prezentirat ćemo je odmah nakon Nove godine, čemu se jako veselimo. Jako lijepe stvari pripremamo i za jesen i za 2023. godinu - najavljuje.

image

Antonija Matković Šerić

Goran Berovic

Malena Luna već ima svoju pjesmu, a tata Aljoša mogao bi uskoro napisati i stihove posvećene Avi.

- To treba pitati autora, ja u njegovo ime ne mogu govoriti. Mislim da još nije napisao pjesmu za Avu, što ne znači da neće, ali na albumu ‘Ennui‘ postoji ‘Lunina pjesma‘. Sve nove pjesme imaju taj retro štih, prepoznatljivi pavelovski zvuk, čak su malo i moderne i mislim da idemo u dobrom smjeru, zanimljivom, uzbudljivom i drugačijem nego dosad - smatra pjevačica.

Tonka se još nije odvažila na to da i sama napiše pjesmu, no želja postoji.

- Često sudjelujem kad Aljoša piše, što se tiče pomaganja, prigovora u melodijama. Znam mu reći što mi fali u pjesmi, pa on to izmijeni, popravi i napravi da bude onako kako sam ja zamislila. No voljela bih jednom napisati pjesmu skupa s Aljošom, definitivno. Vidjet ćemo. Trenutačno nemam dovoljno vremena da se tome posvetim, možda kad djeca narastu - priželjkuje.

Završiti na kruzeru

Nakon uspješnog solo projekta, Tonka razmišlja o tome da se iznova okuša u samostalnim vodama.

- O tome isto maštamo, ali tek za koju godinu. Mislimo još jednom zakucati s Pavelom i da Pavel nije dao svoj maksimum. Moramo još neke stvari ispričati, još neke pjesme otpjevati, a onda zašto ne i koji solo album za mene. Voljela bih to, jako. Zasad smo sve napravili prema nekim mojim tihim željama. Čak je i suradnja s Novim fosilima ispala sjajna. Idući duet u sklopu Pavela će isto biti jako dobar, sretni smo jer je taj izvođač prihvatio s nama pjevati. Dakle, radi se o muškarcu, neću dalje otkrivati. Malo-pomalo čekiramo kućice - govori.

Uz glazbu, Tonka radi i kao restauratorica u zagrebačkom Zavodu za zaštitu spomenika, gdje je nakon povratka s porodiljnog čeka itekako puno posla.

- Trenutačno sam na porodiljnom pa pokušavam ne razmišljati previše o tome. Lovim svaki trenutak ovog mira i slobode da se koncentriram na dijete, na bebu, na ove lijepe stvari. Kad se u studenome vratim na posao, razmišljat ću o svemu što me čeka. Naravno, veliki je izazov obnova Zagreba i konzervatorska je struka sad pod povećalom. Nije nam lako, ali mislim da Gradski zavod za zaštitu spomenika u kojem ja radim uspješno odolijeva svim izazovima i tako i treba biti jer imamo novog gradonačelnika i sigurna sam da još puno dobroga možemo napraviti - sigurna je Tonka.

image

Pavel

Goran Berovic

Obitelj Šerić već godinama ljetuje u Marini kraj Trogira, gdje upravo uživaju u svim čarima ljetnog odmora.

- S Aljošinom rodbinom odmaramo u vikendici njegovih roditelja i ostale obitelji. Otići ćemo i do Kučina, koje su moje rodno mjesto. Ići ćemo kod prijatelja, kod Dečakovih na Krk, pa ćemo malo do našeg trubača Mađora u Makarsku. Sve ćemo obuhvatiti s obzirom an to da smo rijetko dolje, jednom godišnje - otkriva nam pjevačica. Pitamo se koja je tajna tako skladnog odnosa dvoje glazbenika i njihova sretnog braka.

- Puno je tu kompromisa, a i nismo svadljivi po prirodi, tako da svaki put kad se imamo priliku dobro posvađati - a neki drugi par bi to i uspio - mi nekako prijeđemo preko manjih problemčića. Deset godina smo zajedno, to više nije mala stvar - smije se Tonka.

Za kraj je otkrila što priželjkuje u budućnosti na poslovnom, ali i privatnom planu.

- U ove zadnje dvije godine nismo se privatno ostvarivali, nismo putovali, korona nas je sve zadesila, kao i sve građane Zagreba i Hrvatske, tako da samo želimo mir i da ljudi budu sretni i zdravi. A sebi želimo u idućoj godini, ili barem u idućih pet, da završimo na nekom kruzeru s ljetnim koktelom u ruci. Što se Pavela tiče, voljeli bismo naručiti neku vitrinu da nam stanu Porini, da ih dobijemo još puno, kao i drugih nagrada, da ljudi prepoznaju naš rad, da nam publika dolazi na koncerte i da nas kritika hvali - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:27