K. KLEMENČIĆ NOVINC

‘Vakula je moj navijač u TV emisiji ‘Zvijezde pjevaju‘, a muža sam upoznala u zboru‘

‘Volim pjevati i uživam u glazbi. Ona je od mojih najmanjih dana neizostavni dio mog života‘
Kristina Klemenčić Novinc i Vlado Kalember
 Dario Njavro za HRT

Kristina Klemenčić Novinc prva je naša meteorologinja koja sudjeluje u televizijsko-pjevačkom natjecanju. Kada je dobila ponudu za nastup u HTV-ovu showu 'Zvijezde pjevaju', nije previše dvojila, jer njezin život nisu samo munje, gromovi, oblaci i sunce, nego je to oduvijek i glazba. Uostalom, i supruga je upoznala zahvaljujući pjesmi, a veliku podršku dobila je i od svog mentora Zorana Vakule, bivšeg 'plesača sa zvijezdama', koji je Kristinu kao novo lice vremenske prognoze na HRT-u publici predstavio prije dvije i pol godine.

Što vam je prvo prošlo kroz glavu kada su vas pozvali u show 'Zvijezde pjevaju'?

- Bila sam ushićena! To mi je super show! Puno sam ga pratila, pogotovo kad sam bila mlađa...

Pa, koliko sada imate godina?

- Puno (smijeh). 39. To iznenadi većinu ljudi, kažu mi da im puno mlađe izgledam.

Koja su vaša dosadašnja pjevačka iskustva? Jeste li već imali javnih pjevačkih nastupa?

- Volim pjevati i uživam u glazbi. Ona je od mojih najmanjih dana neizostavni dio mog života. Pjevala sam godinama u akademskom zboru 'Ivan Goran Kovačić', a neko vrijeme sam pohađala i školu Solo pjevanja. No, solističkih javnih pjevačkih nastupa dosad nisam imala.

Što vam je nezaboravni natjecatelj iz showa 'Ples sa zvijezdama', Zoran Vakula, rekao kada je čuo da ulazite u 'Zvijezde pjevaju'?

- Jako mu se dopala ta pozivnica. Skroz me podržao, prvo usmeno, potom i na svom blogu u našem Meteo kutku. Zoran je moj veliki navijač, kao i kolege prognostičari koji baš žestoko navijaju za mog mentora Vladu Kalembera i mene.

Što su vaši doma rekli nakon prve emisije u kojoj ste pustili glas na televiziji?

- Bili su oduševljeni! Suprug Lovro ništa nije kritizirao, a mogao je, jer on stvarno ima smisla za glazbu. Nas dvoje upoznali smo se upravo u Zboru 'Ivan Goran Kovačić'. Ima izoštreno uho u glazbenom smislu, ništa mu ne promakne. Suprug i mama su moji veliki navijači, ali i veliki glazbeni kritičari. Što se moje troipolgodišnje kćeri Aurore tiče, ona se baš razveselila kada me je vidjela na televiziji s mikrofonom u ruci, bez prognostičke karte u pozadini. Rekla je: 'Mama, prekrasno si pjevala!'

Kakvu glazbu doma slušate?

- Sve! Nemam nekih određenih žanrova kojima dajem prednost, a da mi sve drugo ne valja. Ipak, nekako najčešće slušam rock and roll, nešto manje tu je i pop glazba. Volim glazbu koja te pokreće, a muziku uvijek slušam kad trčim i tako se dvostruko rekreiram. Volim jače ritmove, adrenalinski sam tip.

image
Dario Njavro za HRT

Da možete sami birati, koju biste si pjesmu odabrali da je izvedete u 'Zvijezde pjevaju'?

- Složila sam se s Vladom da u prvoj emisiji izvedemo 'Sve još miriše na nju' Parnog valjka. No, kad su počele probe, uvidjeli smo da mi ta pjesma nije najbolje legla, pa sam Vladi predložila da umjesto te pjesme izvedemo 'Ti si mi u krvi'. Nije se složio, rekao mi je, onako blago kako to on zna, kako postoje pjevači koji tako dobro otpjevaju svoje pjesme, da bi bilo kakav pokušaj da se otpjeva nešto slično njima odmah bio osuđen na popriličan neuspjeh.

Tako da se moja želja da na televiziji otpjevam skladbu Zdravka Čolića nije ostvarila, kao i ona da u showu Vlado i ja otpjevamo 'I can't live' Mariah Carey, jer za tu pjesmu, nažalost, nismo dobili autorska prava za izvođenje.

Je li vas uoči prvog nastupa bilo strah komentara i ocjena žirija?

- Pomalo. Ali, meni je sve ovo bilo novo: i pjevanje, i pjevački mikrofoni, i natjecanje, pa tako, naravno, i žiri. Ne znam sad je li prava riječ strah, prije bih rekla da je to trema i iščekivanje što će Jurica, Marko, Danijela i Remi reći. Dakle, nije da mi se koljena odsijeku, ali daleko od toga da mi je svejedno čuti što imaju za kazati o mom pjevanju.

Vratimo se vašoj uobičajenoj ulozi. Uz Tomislavu Hojsak i Petru Mikuš Jurković, postali ste HTV-ovo meteo-lice u lipnju 2018. godine. Odakle ljubav prema meteorologiji?

- Oduvijek su me privlačile prirodne znanosti. Od malena sam 'znala' da ću studirati fiziku, ali sam tek uoči dolaska na fakultet shvatila da je meteorologija ono pravo za mene.

Što vas u meteorologiji najviše privlači?

- Tema mog diplomskog rada bili su uragani, koji me najviše fasciniraju. Općenito, te ekstremne vremenske pojave su mi najinteresantnije, jer one najviše utječu na ljudske živote.

Uragani, barem zasad, neće u ove naše krajeve?

- Ne, ali imamo mediteranske uragane, medicane, poput ovog što je nedavno bio u Grčkoj. Odnio je, nažalost, neke živote, nanio i veliku štetu. Vjetar je nosio krovove, čupao drveće, rušio mostove i paralizirao promet. Poplave su prouzročile bujice i odrone, mnoge su prometnice bile poplavljene... Takvih sustava ima na Sredozemlju, premda oni nisu česti kao uragani na oceanima, jer je bazen mora tu puno manji nego na oceanima.

Koliko vam je posao prognostičarke izazovan?

- Posao meteorologa prognostičara svakodnevno je uzbudljiv i nepredvidljiv i bez radija i televizije, a s ovim je situacija postala još izazovnija. Slijedi mi još puno rada i svakodnevno nastojim opravdati ukazano mi povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:23