POPULARNI SHOW

‘Večera za 5 na selu’: Gledanija od predsjednika Milanovića i Doris Pinčić

Svaku ‘Večeru za 5 na selu’ u prosjeku prati oko 400 tisuća gledatelja u ukupnoj populaciji
 Tomislav Krišto/Cropix

Da je RTL-ova ‘Večera za 5 na selu’ gledateljima jedan od uvjerljivo najdražih televizijskih formata, dokazalo se i prošlog tjedna kad su naše televizije svojoj publici u jednoj večeri ponudile niz poslastica. Podsjetimo, Nova TV te je večeri ‘servirala’ utakmicu Francuska - Hrvatska, RTL show ‘Superpar’ u kojem su gostovali bivši supružnici Doris Pinčić i Boris Rogoznica, a HTV intervju s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. I dok su se svi pitali hoće li Milanović biti gledaniji od televizijske voditeljice i njezina bivšeg muža, ispostavilo se da je ‘Večera za 5 na selu’ bila gledanija od oboje.

- Show ‘Večera za 5 na selu’ jedan je od najdugovječnijih TV formata na RTL-u, stoga i ne čudi da je ujedno jedan od gledateljima najdražih, ali i najgledanijih u Hrvatskoj. Ljudi su se naviknuli na koncept emisije koji je zabavan, a iz kojeg mogu naučiti nešto novo.

image
Danijel Bartolić/Cropix

Zbog toga se možemo pohvaliti i dobrom gledanošću, a svaku ‘Večeru za 5 na selu’ u prosjeku prati oko 400 tisuća gledatelja u ukupnoj populaciji. Zanimljivo je istaknuti kako je show jednako popularan među mlađom, kao i starijom populacijom, što je sigurno rezultat raznovrsnog sadržaja u kojem svaki gledatelj može pronaći nešto za sebe - ističe producentica emisije Marija-Jelena Zen, koja vjeruje da u tom showu baš svatko može naći nešto što ga zanima.

image
Marija-Jelena Zen

Ljudi na snimanju

- Neki emisiju gledaju zbog otkrivanja novih recepata ili usavršavanja starih, drugi pak da vide kako natjecatelji uređuju svoje stolove, vrtove, kuhinje, što uzgajaju i slično, a treći pak vole pogledati koliko su ljudi iskreni jedni prema drugima i hoće li biti kakvih sitnih svađa ili onog klasičnog: jedno ti kažem u lice, a drugo iza leđa - kroz osmijeh govori producentica, koju pitamo koliko ljudi radi u televizijskoj ekipi ove emisije.

image
Danijel Bartolić/Cropix

- Na samom snimanju je uvijek između osam i deset ljudi, ovisi o snimanju. A iza kulisa radi još do petnaestak ljudi, ovisi o tome kakvi su nam rokovi montaže i koliko materijala imamo za obradu. Koliko je teško raditi ovu emisiju u vrijeme korone? Kao i život sam po sebi, tako je postalo kompliciranije ili drugačije i raditi. Poštujemo sve epidemiološke mjere koje uključuju nošenje zaštitnih maski, fizičku distancu i korištenje dezinfekcijskih sredstava češće nego inače.

Svi smo dužni izmjeriti temperaturu prije dolaska na snimanje, a po dolasku na snimanje naši asistenti produkcije još jednom svima izmjere temperaturu, podijele dezinficijense za ruke, čiste zaštitne maske, rukavice i navlake za obuću. Samo je natjecateljima dopušteno da ne nose maske pred kamerama. Imamo tu sreću da nas je vrijeme poslužilo, kao i sam produkcijski plan pa smo veći broj epizoda snimili vani, na otvorenom, na čistom zraku - ističe Marija-Jelena Zen, od koje doznajemo da prijave za show još traju.

image
Goran Šebelić/Cropix

- Dosad imamo više od 2000 prijava, tako da često sačuvamo neke prijave za iduću sezonu. Postupak je takav da kandidati nakon prijave prolaze detaljne direktne razgovore s produkcijskim timom. No uvijek je važno da su kandidati veliki zaljubljenici u hranu, da vole kuhati, ali i kušati razna jela. Uz to, dobro je da budu što prirodniji, da se dobro snalaze pred kamerama i pred ostatkom ekipe - kaže naša sugovornica koju pitamo koje će se sve regije prikazati u ovoj sezoni popularnog showa.

- U svakoj sezoni trudimo se pokriti cijelu Hrvatsku i prikazati kako se kuha u pojedinoj regiji naše zemlje. Dvanaesta sezona ‘Večere za 5 na selu’, koja se prikazuje od početka rujna na RTL-u, dosad je pokrila područje oko Šibenika, Splita, Čabra, Pule, Rijeke, Varaždina i Slavonskog Broda, a idući tjedan gledamo kandidate s otoka Krka. No tu ne stajemo, kuhamo dalje! A kamo još idemo u ovoj sezoni - to vam ne mogu otkriti, morate nas gledati - kaže šefica ekipe za koju mnogi misle da se tijekom snimanja lijepo pogosti.

image
Goran Šebelić/Cropix

Ekipa rijetko kuša

- Vjerovali ili ne, ekipa često i ne kuša jela koja natjecatelji spremaju jer je večera rezervirana za ostale kandidate, no domaćin uvijek ljubazno ugosti cijeli produkcijski tim te ih počasti s nekim zalogajčićem. Što mi je najbolje od onog što sam kušala? Stvarno je teško reći, bilo je puno toga finog, a mnogo ovisi i o ukusu. Mene u posljednje vrijeme oduševljavaju sirove torte, kojih ima sve više u ‘Večeri’ ili jednostavna predjela, tipa domaće grožđe u kombinaciji s domaćim autohtonim sirevima.

image
Goran Šebelić/Cropix

Odlično je što većinom snimamo na selu pa su nam doista dostupne kvalitetne, domaće, ekološki uzgojene namirnice - govori producentica ‘Večere za 5 na selu’ čiji je najstariji kandidat dvanaeste sezone Milka Đurković (77), koju smo upoznali u slavonskom tjednu. Ona je Dalmatinka iz Omiša koja godinama živi u Slavonskom Brodu, a njeni specijaliteti zvali su se Zelena juha (juha od raštike i krumpira) i soparnik, Dalmatinska gozba (dalmatinska pašticada s njokima) i Tradicijsko i slatko (rožata).

- Najmlađa kandidatkinja dvanaeste sezone zasad je Mirjam Lazzarich (19) iz Rijeke, ujedno i najmlađa vegetarijanka koju smo snimali. Nju ste mogli pogledati tijekom ovog tjedna kada se predstavljaju Riječani, a tako doznati što su Rolice iznenađenja, Povrtni užitak i Frozen delicija - kaže Marija-Jelena Zen, koju pitamo može li nakon tolikih sezona showa reći jede li se bolje na selu ili u gradu i koja je najveća razlika između seoske i gradske kuhinje.

image
Danijel Bartolić/Cropix

- Smatram da su u Hrvatskoj granice između sela i grada tanke. Svi smo vrlo usko povezani ili rodbinskim ili prijateljskim vezama. Ono što je na selu svakako bolje, a samim tim i zdravije, to su domaće namirnice, a najslađe su one koje rastu u susjedovu vrtu pa mu ‘mazneš’ koju smokvu ili rajčicu. Tako da bih rekla da je meni svakako draža hrana koja se priprema na selu. Pogotovo u posljednje vrijeme, kad se počelo odmicati od one klasične ‘meso-krumpir-kupus-kruh’ prehrane i sve se više gravitira nekim zdravijim i povrtnim varijantama - govori producentica showa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:17