MAKSIM MRVICA

VELIKA ISPOVIJEST NAŠEG PROSLAVLJENOG PIJANISTA 'Nastupam u Opera Houseu u Sydneyju, a nekad nisam imao što jesti...'

Od 18. svibnja u prodaji će biti i njegov novi album ‘New Silk Road’, inspiriran Kinom,  u kojem je, kako najavljuje, više nego dosad išao na klasičnu notu i zvuk. U  tijeku je i svjetska turneja, s velikim koncertom u prestižnom Sydney Opera Houseu, u sklopu nastupa po Australiji
 Boris Kovačev / CROPIX

Iako su njegovi počeci bili prilično teški, a put do uspjeha trnovit, naš proslavljeni pijanist Maksim Mrvica ne prestaje redati svjetske uspjehe, a posebno veliku popularnost i pravi zvjezdani status uživa na Dalekom Istoku, pa je tako nedavno bio dio najprestižnije kineske emisije “Spring Gala Show”, koju svake godine prati više od milijardu ljudi, a u pravilu je rezervirana isključivo za kineske umjetnike.

Od 18. svibnja u prodaji će biti i njegov novi album “New Silk Road”, inspiriran upravo Kinom, a u tijeku je i njegova velika svjetska turneja pod istim imenom, s najvećim brojem nastupa u Kini dosad, ali i velikim koncertom u prestižnom Sydney Opera Houseu, u sklopu turneje po Australiji. Novi album opet je inspiriran Kinom.

40 koncerata u Kini

Kako najavljuje naš glasoviti pijanist, taj je album drugačiji od prethodnih, a na njemu se uz simfonijski orkestar iz Budimpešte odmaknuo od crossovera koji je proslavio u svijetu i vratio se klasici.

- Više sam išao na tu klasičnu notu i klasičan zvuk. To je moj izlet jer volim istraživati, a i prije sam imao nekoliko kompozicija u kojima su samo klavir i orkestar. Nema produkcije, osim u ‘Game of Thrones’, gdje koristimo beat produkciju. Počinje vrlo tiho, a onda odjednom grune da sve šokira. Najradije bih upozorio publiku da se pripremi.

Ostalo je klasični klavir s klasičnim aranžmanima i orkestar koji ima ciljani aranžman da više zvuči simfonijski. No, istodobno su tu i kompozicije ‘All Of Me’, za koju smo nedavno snimili spot koji izlazi uskoro, gdje aranžman zvuči rahmanjinovski, sa šopenovskim prijelazima na klaviru. Meni je to predivno. Jako sam zadovoljan albumom. Tu je i ‘Clocks’, tema koju svi znaju. Taj motiv sam oduvijek htio uzeti, pa smo ga razradili s orkestrom. Ima milijun boja, a ustvari je pop-pjesma koja zvuči kao mala klasična simfonija - opisuje.

Svjetska turneja, u sklopu koje ima čak 40 koncerata samo u Kini, što je najveća turneja nekog glazbenika u toj zemlji do sada, uključuje i posjet Australiji, Južnoj Koreji te mnogim drugim zemljama, a Mrvica će, među ostalim, nastupiti u prestižnim dvoranama kao što su Sydney Opera House, Seoul Arts Center i Great Hall of the People u Pekingu.

Turneja “New Silk Road” počela je prije 15-ak dana koncertom u Pragu i Bratislavi, a pijanista ipak najviše veseli nekoliko koncerata tijekom ljeta u Hrvatskoj, na odabranim lokacijama, gdje se na poseban način spajaju priroda, povijest i glazba. No, oni će biti tek mali poslovni dio njegova tradicionalnog ljetnog odmora u rodnom Šibeniku i otoku Žirje. Tako je, u pratnji svojeg britanskog benda s kojim dijeli svjetske pozornice, 28. lipnja u Medulinu, 13. srpnja u Splitu, a dan kasnije na Tvrđavi svetog Mihovila u svojem Šibeniku, gdje mu je svaki nastup posebno drago iskustvo.

- Tijekom ljeta imam samo tri, četiri nastupa, a ostalo su Šibenik i Žirje. Sve sam turneje prošle godine otkazao zbog umora i iscrpljenosti, ali i rada na novom albumu, pa me zato ove godine čeka 70 koncerata. Sve se vraća - smije se Mrvica.

Mao Ce-tung

Iduće se godine ovaj iznimni glazbenik priprema osvojiti Ameriku, baš kao što je prije 15-ak godina u rekordnom roku pokorio Daleki istok, gdje danas ima status glazbenog božanstva.

Njegov glazbeni put odveo ga je na Daleki istok, koji je pokorio u rekordnom roku.

- Prvo je bio Hong Kong pa Japan, što je tada za mene bilo puno veće tržište nego Kina. Onda se to okrenulo i sad imam najviše posla u Kini, koja je ogromna. Imam gomilu koncerata i nastupa na privatnim gažama. Često me za svoje događaje angažiraju tamošnje velike kompanije, poput onih koje rade s nekretninama, ali i automobilske tvrtke - gotovo da nema marke automobila za koju nisam svirao. No, jedno od najvećih postignuća je što sam svirao u dvorani Great Hall of the People na pekinškom trgu Tiananmen.

To je, politički, vrlo važna dvorana, koja je kao njihov parlament. Tamo predsjednici drže govore. Tamo je izabran Mao Zedong i to je, povijesno, jedna od najvažnijih zgrada u Kini. Pravo je čudo kako smo uopće dobili dozvolu za tamošnji koncert. To je bilo fenomenalno. Na toj je pozornici Mao Ce-tung držao govore, ali i sadašnji predsjednik Xi Jinping, a ja sam tamo odsvirao koncert. Fenomenalno. Osjećao sam se odabranim. Bilo je ludo, osiguranje do bola, vojska je sve čuvala. To je velika čast - prepričava Maksim.

U međuvremenu je nastupio u iznimno popularnom kineskom “Spring Gala Showu”, gdje ga je pratilo više od milijardu gledatelja, što s pravom smatra jednim od vrhunaca karijere.

- To je bilo nevjerojatno. Stvar je u tome što je to show više rezerviran za Kineze i sve njihovo i stranom je glazbeniku u njega jako teško upasti. Ja sam tek treći strani glazbenik u tom najprestižnijem showu u Kini, koji prenosi 150 do 200 tamošnjih televizijskih postaja.

Svi emitiraju samo to, niti jedan drugi program, a sve radiopostaje prenose show uživo. To traje pet sati i svaka obitelj u Kini i u svijetu u tom trenu gleda taj show. Zato je toliko teško doći do toga. Usporedbe radi, finale Super Bowla gleda 100 milijuna ljudi, a ovdje se radi o milijardi. Recimo, deset sekundi reklame stoji nekoliko milijuna dolara - objašnjava.

Sa slavom dolaze i obožavateljice, od kojih Mrvicu, doslovce, čuva vojska.

- Poslije potpisivanja albuma ili koncerta budu pravi neredi. Nekoliko je puta bilo baš nezgodno. Svi su navalili na mene i gurali me sa stolom i stolicom, pa su me tjelohranitelji jedva izvukli. Sad imamo kordon vojske, koji pušta jednog po jednog. U Kolumbiji sam, pak, imao tjelohranitelje jer su tamo česte otmice, kao i u Indoneziji, gdje se nisam nigdje mogao maknuti bez tjelesnih čuvara - priča pijanist.

Život u Parizu

Iako trenutno uživa u svim blagodatima koje uspjeh donosi, bilo je vremena, prisjeća se, kad nije imao što jesti. Prekretnica u karijeri bio je susret s glasovitim svjetskim producentom Melom Bushom, s kojim ga je upoznao Tonči Huljić.

- Posebno je teško bilo za vrijeme rata. Bože sačuvaj, prava depresija. No, nikada nisam razmišljao o odustajanju. Ugovor sam potpisao sa 27 godina, a dotad sam jedva preživljavao od glazbe. Mama mi je znala govoriti: ‘Sinko, ima li to smisla’. Tonči Huljić me onda upoznao s Melom Bushom. On je godinama tražio pijanista i kad me vidio i čuo, u roku od nekoliko mjeseci, život mi se iz korijena promijenio.

Tada sam živio u Parizu s bivšom suprugom Anom i dnevni nam je budžet bio deset eura. Često se sjetim tih vremena. Uspjeh cijeniš više kad si do njega došao težim putem. Netko tko je rođen bogat, ne zna za ovo. Drugačiji je osjećaj početi od nule - naglašava Mrvica.

Hong Kong

Rođeni Dalmatinac na Dalekom se istoku vrlo brzo prilagodio običajima i mentalitetu.

- Kina i Japan su najoprečnije i najrazličitije zemlje koje poznajem, potpuno drukčiji mentalitet. Jako volim Hong Kong i taj spoj Istoka i Zapada koja se tamo najbolje manifestira i u kulturi i u mentalitetu. Kina je puno zatvorenija za zapadnjačku kulturu, a Japan još više. U Japanu me fascinirala njihova plemenitost, organiziranost i radišnost. Posebno zato što sam Dalmatinac. Tamo nema ni minute kašnjenja.

Buđenje je u 8.27, u autu smo u 8.37, u zgradu ulazimo u 8.46, cijeli je dan savršeno isplaniran, ali ako slučajno, spletom okolnosti, zakasniš, potpuno se pogube. Cijela ta kula se ruši. No, sve se riješi jer oni gotovo nikada ne griješe. Njima je nepojmljivo da je nama Dalmatincima vrijeme rastezljivo i da kažemo da je do nekog mjesta sat, dva vožnje.

Mi nismo vremenski striktni. Moja japanska agentica bila je na koncertu u Šibeniku, pa sam je pozvao k sebi na Žirje, gdje sam bio s obitelji. Kad je odlazila, rasplakala se i rekla da nikad nije vidjela nešto toliko lijepo i opušteno i tako ležerne odnose - objašnjava Mrvica.

Unatoč neupitnom statusu zvijezde, Mrvica nema nikakvih posebnih zahtjeva na nastupima, ali ima ustaljene rituale.

- Nemam ekstremnih zahtjeva, ali nakon koncerta moj me menadžer Antonio čeka s čašom šampanjca i cigaretom. Prije koncerta čitav dan i noć ne pijem niti ne pušim. Moram biti potpuno čiste glave i odmoran. Također, to vrijeme provedem u meditaciji i miru - otkriva Mrvica.

Vremena za turističke obilaske nikada nema dovoljno, ali uživa u odlascima u prirodu.

- Svaki drugi dan radimo, pa na slobodan dan odem u prirodu, da se malo maknem od ljudi. No, u većini tih gradova sam bio i koncerti su naporni, pa se ponekad u slobodno vrijeme opuštam u bazenu. Obično se bend i ja odmaramo u hotelskom apartmanu ili odemo u neki klub. Često i prespavamo cijeli dan - kaže pijanist.

Dizajneri koje voli

Privatno voli slušati klasiku, ali veliki je ljubitelj elektronske glazbe, pogotovo kad su izlasci s društvom u pitanju, budući da su većina njegovih prijatelja DJ-i. A s društvom se u slobodno vrijeme nerijetko uputi i na neko putovanje.

- Zbog posla ne mogu dulje od deset dana biti na jednom mjestu. Ali, kako jako volim putovati i istraživati, nema nikog sretnijeg od mene kad uđem u avion i dođem u neki grad, bilo poslovno, bilo s društvom. Najviše me dosad oduševio Island. Volim prirodu i znao sam da će tako biti. Island je nezemaljski lijep. Predivna priroda.

Maldivi su mi također ludilo. No, ljeto nikad ne čuvam za putovanja i nikad mi nije palo na pamet da tada odem u Španjolsku ili Grčku. Dođem u Šibenik, odem na Žirje i ne mičem se. Možda koji otočić u blizini. To mi je predivno, dođe društvo u moju kuću i odlično se zabavljamo - ispričao je Maksim.

S bivšom suprugom Anom je tijekom 18 zajedničkih godina dobio danas 12-godišnju kći Leeloo, koju roditelji, koji su ostali dobri prijatelji, zajednički odgajaju u Zagrebu.

- Prije smo Leeloo i ja često putovali zajedno, no ne izvlačim je iz škole. Ali, siječanj i Uskrs uz poneki produljeni vikend rezervirani su za putovanja. Kad je bila u vrtiću, stalno smo bili na putu - prisjeća se.

Upravo svoju kći slavni pijanist smatra svojim najvećim uspjehom.

- Želja mi je pokušati je odgojiti u normalnom okruženju, da bude zadovoljna i normalno ide kroz život. Sve se vrti oko nje - s očinskim ponosom priča Mrvica.

Markantnog pijanista mnoge žene smatraju jednim od najzgodnijih Hrvata koji bi se lako mogao okušati i u ulozi modela. Uz brojne tetovaže, crna boja njegov je zaštitni znak.

- Kako često putujem, u bilo koji grad da dođem, odem u shopping, a najviše kupujem u Londonu, gdje su mi najdraži dućani. To je grad u kojem sam devet godina živio. A kad su u pitanju dizajneri, neka moja konstanta je Dior jer ima taj rokerski moment, kao i Yves Saint Laurent - otkriva Mrvica.

Neostvarenih ambicija zasad nema.

- Opušten sam jer sam masu toga napravio. Spreman sam za izazove, zdravo je biti ambiciozan, ali i biti sretan onim što si postigao. Moj put, onaj malog Makse iz Šibenika, bio je jako dug. Dosta sam postigao i time treba biti zadovoljan. Mnogo sam se i odricao zbog klavira, ali isplatilo se - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:26