ZLATNI STUDIO 2024.

Veliki okršaj najboljih TV emisija: RTL se bori krimi serijalom i informativom protiv HRT-ove arhitekture, vrtlarstva i sreće

Nominirani su ‘Vrtlarica‘, ‘Betonski spavači‘, ‘Dosje Jarak‘, ‘RTL Direkt‘ i ‘Sretni gradovi‘

TV emisije nominirane za Zlatni Studio

 Cropix/press/

Konkurencija u kategoriji najbolje TV emisije za sedmi po redu Zlatni Studio žanrovski i tematski je vrlo raznolika. Osim ‘starosjedioca‘ u toj kategoriji - "RTL Direkta", nominirani su i "Betonski spavači" (HRT), "Vrtlarica" (HRT), "Dosje Jarak" (RTL) te "Sretni gradovi" (HRT).

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Projekt "Vrtlarica" dobro je svima već znan, no po prvi puta je nominiran. Riječ je o emisiji voditeljice i autorice Kornelije Benyovsky Šoštarić koja se uz prekid od par sezona već godinama emitira na HRT-u.

image

‘Vrtlarica‘ - HRT

Hrt/Hrt

Oku vrlo ugodna emisija, rađena u maniri svjetskih produkcija, poput je tablete za smirenje za gledatelja, a opet izuzetno edukativna, kako za vrtlare početnike tako i za one ozbiljnijeg znanja. U tijeku je emitiranje nove sezone koja, kako stoji u najavi donosi "svojevrsni hod kroz vrtlarsku godinu". Ekipa je naime zamislila da se prvi put iz epizode u epizodu prati kako se Kornelijin vrt mijenja od proljeća pa sve do kraja vrtlarske sezone. Bave se i detaljima i malim tajnama uspješnog organskog uzgoja povrća i voća u sada već izmijenjenim klimatskim prilikama, dakle danas itekako aktualnom temom. Ova sezona broji 12 epizoda, a za HRT ih je proizvela producentska kuća Tustika.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

image

‘Betonski spavači‘ - HRT

Hrt/Hrt

Vanjska produkcija za javnu televiziju su i također nominirani "Betonski spavači" koji su dogurali do treće sezone, no već u prvoj su postigli iznimni interes. Ishvalila ih je i publika i kritika i to s jako dobrim razlogom. Vrlo kvalitetno su producirani (tvrtka Hulahop), a autori Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić potrudili su se iz svih aspekta sagledati modernu arhitekturu u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije. Vjerojatno zato što je taj projekt vrlo zahtijevan (prva sezona emitirana 2016.) sada su dogurali tek do treće. Ova recentna ima četiri epizode kroz koje na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema istražuju arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva.

image

‘Sretni gradovi‘ - HRT

Hrt/Hrt

Hvaljena novinarka Martina Validžić nominirana je ovog puta zbog novog projekta - "Sretni gradovi". Na novi način donijela je svoj doživljaj gradova, točnije prikazala zašto se stanovnici nekog grada osjećaju sretnima prikazujući lokalne običaje, ali ne tek one opće turistički poznate, isprobavajući hranu, družeći se sa stanovništvom, vrlo ležerno i opušteno kao da kamere nema. U šest epizoda plus jedan specijal, onaj božićni - finski Rovaniemi, posjetila je naravno i Dansku, zemalju s najvišim indeksom sreće na svijetu. Otkrila je tamo i posebnost Kopenhagena - Christianiju, nezavisan i slobodan grad u samom središtu glavnoga danskog grada čiji stanovnici smatraju da su još sretniji. Ova komuna zanimljiva je i po tome što je u njoj slikanje i snimanje potpuno zabranjeno, no unatoč tome Validžić je u Christianiju ušla je s minimalnom opremom, najmanjom kamerom i mikrofonom i posrećilo joj se.

image

‘Dosje Jarak‘ - RTL

Ranko Suvar/Cropix

Nasuprot tri HRT-ova projekta su dva RTL-ova. Posve novi je dugo iščekivani serijal Andrije Jarka nazvan "Dosje Jarak" koji za sada ima četiri epizode, a planirane su i nove. Riječ je o dokumentarnom serijalu o najtežim zločinima koje Hrvatska pamti. Autorski ga potpisuju Jarak i Dario Todorović. Andrija Jarak usto je i voditelj, a Todorović scenarist i redatelj ovog dokumentarnog serijala true crime žanra koji baca novo svijetlo na zločine koji su se duboko urezali u kolektivnu svijest građana. Prve dvije epizode prate ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a potom je Jarak u nastavku progovorio o ubojstvu Ivane Hodak i obradio priču masakru kojeg je u Zagorju počinio general Korade.

image

‘RTL Direkt‘ - RTL

- Mislim da je ovo odgovor na pitanje gdje sam bio zadnjih 14 mjeseci jer vjerujte mi da je serijal rađen vrlo precizno, vrlo temeljito. Ne možeš ovakav projekt napraviti za tjedan ili mjesec dana, to moraš raditi nekoliko mjeseci. Također, ovo nije u pravom smislu komercijalni sadržaj, show uživo koji snimiš u dva dana i svi smo sretni, no apsolutno sam siguran da će biti dobro gledan i da će izazvati reakcije - zaključio je na predstavljanju svog projekta Jarak, otkrivši kako ni njemu samom, iako se tijekom svoje novinarske karijere nagledao svega i svačega, u pojedinim trenucima rada na serijalu nije bilo emotivno lako dok je razgovarao s nekim sugovornicima.

RTL Direkt na televizijskoj je sceni prisutan od 2015., a nakon odlaska Zorana Šprajca u novu emisiju, od početka 2022. vodi ga i uređuje Mojmira Pastorčić koja je prije sa Šprajcom dijelila voditeljsku fotolju. RTL Direkt, večernja informativna emisija koja se prikazuje od ponedjeljka do četvrtka, već je osvajala nagradu Zlatni Studio za najbolju emisiju. Ova kombinacija vijesti, komentara, priloga iz prethodnih informativnih emisija, intervjua s političarima, poznatim osobama ili običnim građanima, čvrsto se etablirala kroz godine svog postojanja.

- RTL Direkt od rijetkih je emisija na televiziji gdje u goste dolaze i Gordan Jandroković i Let3, Ripper i Kolinda Grabar Kitarović. Uvijek mi je važno da smo progresivni, da ne idemo niz dlaku i mlitavo. I ljudi cijene kad si na televiziji iskren. Ne dolazim vas u 22.30 u vaš dnevni boravak smarati. Ne govorim formalnim jezikom punim fraza, kažem kad mi smeta da smo rasisti prema Filipincima, otvoreno se ljutim na besmislice s cijenama ili nasilje nad ženama i smijem se kad je nešto smiješno - kazala je nedavno Pastorčić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:16