SASVIM ZASLUŽENO

Veliko priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu odlazi u ruke Dragi Dikliću

A sljedeće subote, 18. ožujka, legenda domaće scene održat će koncert u čast Ivi Robiću u Tvornici kulture

Drago Diklić

 Marko Todorov/CROPIX

Drago Diklić dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Nagrada će mu biti uručena u srijedu, 15. ožujka, a samo tri dana kasnije, u subotu, 18. ožujka 2023. godine, održat će veliki koncert u Tvornici kulture pod nazivom "Moj prijatelj Ivo Robić".

Osim što se u glazbenoj industriji ostvario u ulogama skladatelja, pjevača i saksofonista, Drago Diklić čak je sedamnaest puta bio umjetnički direktor najdugovječnijeg hrvatskog festivala i tako zauvijek ostavio neizbrisiv trag svoga djelovanja. Nakon što su nagradu zaslužili Alfi Kabiljo i Ivica Krajač, na jubilarnom 70. izdanju festivala nagrada je pripala jednom od najupečatljivijih glazbenika. Drago je festival obilježio ne samo u ulozi direktora, već i svojim pjesmama koje su dobile status evergreena i obilježile cjelokupnu povijest hrvatske glazbe. Na festivalu su nagrađene Dragine pjesme ‘‘Još samo večeras‘‘ 1963. godine te ‘‘Igra života‘‘ koju je 1969. godine izveo Vice Vukov, a čiji je autor i izdavač Drago Diklić.

Drago Diklić u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu ciklusa "Randevu u osam" održat će koncert u čast svom dragom prijatelju. Jedan od najvažnijih predstavnika zagrebačke škole šansone svoju ljubav prema glazbi još uvijek dijeli s publikom koja rado sluša njegov moćan glas. Pjesme poput ‘‘Zagreb je najlepši grad‘‘, ‘‘Vse Bum Zapil‘‘, ‘‘Opet si plakala‘‘, ‘‘Ja ljubim‘‘, ‘‘Domovino moja lijepa‘‘ ili ‘‘Moja draga‘‘ pravi su evergreeni. S jedne strane romantik, a s druge strane pravi zagrebački fakin, Drago će pokazati kako zvuči kad iskusni glazbenik izvodi neke od najljepših i najznačajnijih numera hrvatske glazbe.

image

Drago Diklić

PROMO

Osim vlastitih pjesama, Drago Diklić izvodit će i pjesme Ive Robića kao hommage velikom i dragom prijatelju te glazbeniku koji je zaslužan za postojanje popularne i autorske glazbe uopće na našim prostorima. Dana 28. siječnja ove godine obilježavala se stota godišnjica od rođenja ovog svestranog i profesionalnog glazbenika, jednog od najpoznatijih i najznačajnijih vokala, koji je svirao klavir, klarinet, saksofon, flautu i kontrabas, bio prvim pobjednikom Opatijskog i Zagrebačkog festivala te prvim vokalom solističke gramofonske ploče, ‘‘Pjeva Vam Ivo Robić‘‘, koju je objavio Jugoton 1956. godine. Svojim međunarodnim uspjehom i pionirskim pothvatima ostavio je trag u povijesti glazbe uopće, a njegove besmrtne pjesme odzvanjaju i danas. Iako je Ivo Robić vjerojatno najpoznatiji kao autor pjesme ‘‘Strangers In The Night‘‘ koju izvodi Frank Sinatra, odnosno skladbe ‘‘Stranci u noći‘‘, čitav je njegov opus smatran jednim od najcjenjenijih.

‘‘Samo jednom se ljubi‘‘, ‘‘Mala djevojčica (Tata kupi mi auto)‘‘, ‘‘Morgen‘‘, ‘‘U tihoj noći‘‘, ‘‘Ta tvoja ruka mala‘‘, ‘‘Jabuke i trešnje‘‘, ‘‘Zbog čega te volim‘‘ hitovi su koji se još uvijek iznova izvode i interpretiraju, a Drago Diklić otpjevat će ih za zagrebačku publiku 18. ožujka. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 12 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 15 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:39