63. ROĐENDAN

Veliko slavlje hrvatske dive: Uspješnu karijeru zasjenio je ‘skandal‘ koji joj Torcida nikad nije oprostila

Od 1990. godine u braku je s bivšim vaterpolistom Marijem Budimirom. Iste godine kad se udala, rodila je sina Bornu

Doris Dragović

 Jakov Prkić/arhiva/CROPIX

Pjevačica Doris Dragović slavi 63. rođendan, na sceni je prisutna više od 40 godina i opravdano slovi za jednu od naših najvećih glazbenih diva. Tijekom karijere otpjevala je brojne bezvremenske hitove i dvaput bila na Eurosongu, a godinama je slovila i kao kraljica Torcide.

No ono što mnogi i danas ne znaju, unatoč njezinoj velikoj slavi, jest to da se Doris zapravo tako ne zove i na svim dokumentima joj stoji ime Dorotea Budimir. Za promjenu njezinog scenskog imena odgovoran je iskusni glazbeni menadžer Zoran Škugor.

Rođena je u Splitu 16. travnja 1961. godine i sad slavi 63. rođendan. Jedina je kći Alice i Jakova Brace Dragovića. Majka joj je po zanimanju bila knjigovotkinja, a otac poštanski službenik. Ljubav prema glazbi naslijedila je od ujaka Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala, piše Dnevnik.hr.

Glazbenu karijeru započela je početkom 80-ih kao pjevačica grupe More, a jedna od najpoznatijih pjesama koju je snimila s njima bila je "Hajde da se mazimo", koju je pratio i provokativni spot. U solo vode otisnula se 1986. Tad je na Jugoviziji nastupila s pjesmom "Željo moja" i pobijedila. Iste godine na Euroviziji u Norveškoj osvojila je 11. mjesto.

image

Doris Dragović i Mario Budimir

Paun Paunović/CROPIX

Drugi put na Euroviziji je bila 1999. godine, kad je predstavljala Hrvatsku s pjesmom "Marija Magdalena", s kojom je zauzela visoko četvrto mjesto.

Doris je 90-ih postala miljenica hrvatske javnosti, a u to vrijeme često je odlazila na utakmice splitskog nogometnog kluba Hajduk, zbog čega su je navijači prozvali kraljicom Torcide.

image

Doris Dragović

Livio Andrijić/CROPIX
image

Doris Dragović

Milan Šabić/CROPIX

No nakon što je 2000. u novogodišnjoj noći, za veliku svotu novca, nastupila u hotelu gdje je slavio crnogorski predsjednik Milo Đukanović, Torcida ju je optužila za licemjerje. Ta ju je kontroverzna odluka, da u poratnim godinama nastupi za crnogorski državni vrh, koštala popularnosti koju je do tad uživala. Torcida ju je javno prozvala i skinula s trona svoje kraljice, a kad se pojavila na idućoj Hajdukovoj utakmici, dočekana je s negodovanjem navijača, nakon čega se nekoliko mjeseci uopće nije pojavljivala u javnosti. Dan danas nerado daje intervjue, iako redovito nastupa i surađuje s brojnim hrvatskim pjevačima.

image

Doris Dragović

Jadran Lazić/Cropix
image

Vanna i Doris Dragović

Sasa Buric/CROPIX

Što se tiče njezinog privatnog života, Doris je od 1990. godine u braku s bivšim vaterpolistom Marijem Budimirom. Iste godine kad se udala, rodila je sina Bornu, kojeg uspješno skriva od javnosti i o njemu se jako malo zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:32