HRVATSKE HALJINE U LOS ANGELESU

VIDEO: 'DOBRO SAM ZNALA KAKO ĆE IZGOVORITI MOJE IME, NE LJUTIM SE, ČAK MI JE I SIMPATIČNO' Matija Vuica na Oscarima doživjela vrhunac karijere

 

Sad imam dvije Megan, a treća sreća možda bude još veća pa se listi pridruži i Meghan Markle. Gle, i rimu sam složila, smije se Matija Vuica.

- To su sreća i neprospavana noć od mene pjesnikinju napravili - dodaje 61-godišnja dizajnerica koja pršti od sreće.

Ispisala je hrvatsku modnu povijest kad su se u noći s nedjelje na ponedjeljak na crvenom tepihu 91. dodjele prestižne filmske nagrade Oscar u Los Angelesu dvije dame, voditeljice američkog televizijskog kanala KTLA koje su se javljale u live prijenos, Megan Henderson i Megan Telles, pojavile u njezinim luksuznim unikatnim haljinama. Ovo je, naime, prvi put da se kreacija nekog od hrvatskih dizajnera pojavila na Oscarima.

- Moj je dizajn prvi put na crvenom tepihu Oscara, ali isto tako mi se čini da je ovo i prvi put da je ime jednog hrvatskog dizajnera pročitano na crvenom tepihu Oscara, na što sam ponosna u ime svih hrvatskih dizajnera i vjerujem da će ih biti još - skromno će Matija, rođena Metkovka.

Prva koja se pohvalila da nosi njezinu kreaciju, i to u izravnom televizijskom prijenosu, bila je Megan Henderson, koja je imala problema s izgovorom imena naše dizajnerice.

- Nije pogrešno pročitano. Ma, znala sam ja dobro kako će pročitati moje ime, već sam prije čula Amerikance kako ga izgovaraju. Matiža Vuika. To mi je izrazito simpatično i čini mi se da bi to sada moglo biti moj pseudonim za američko tržište. Genijalno mi je to! Nasmijala sam se kad sam prvi put čula Amerikance kako to izgovaraju, ali zapravo jako dobro zvuči, svjetski je - priznaje Vuica koja sve do dodjele nije znala da će netko na Oscarima nositi njezinu kreaciju. Sretne vijesti javila joj je Zvončica Vucković, hrvatska manekenska i model, koja surađuje s Matijom. Zove je svojom desnom rukom i agenticom za inozemstvo.

- Zvončica mi je poslala prvi video uz poruku: 'Jeeeeee! Bit će još iznenađenja', što je značilo: Sjedi, Matiža i čekaj. Odgovorila sam joj: 'Zvone, dolazi, ispekla sam palačinke'. A onda je ubrzo nakon toga stigao i drugi video. Zbilja je to neopisiva sreća, pogotovo kada čuješ svoje ime negdje daleko u svijetu - ispričala nam je Matija koja je sa Zvončicom do pet ujutro uz palačinke od pirova brašna s medom gledala prijenos ceremonije. No, njima su osim nagrada puno važnije bile haljine.
Matija i Zvončica prijateljice su godinama, a upravo je naša poznata manekenka bila ta koja je Matiju uvjerila da se njezine haljine trebaju nositi na crvenim tepisima diljem svijeta.

Zagreb, 250219.
Trg bana Jelacica.
Atelje Matije Vujice.
Na fotografiji: Haljina Matije Vuice koja se jucer nosila na dodjeli Oscara.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / Cropix

- Kada sam se vratila u Hrvatsku prije osam godina, napokon smo se upoznale. Prije smo znale jedna za drugu, ali se nismo poznavale privatno. Bila sam zaštitno lice Cro-à-Portera i potom sam nosila njezinu reviju. Upoznale smo se, ona mi je uzela mjere, sašila haljinu i kliknule smo. Nisam osoba koja nosi haljine, no jedine haljine koje sam odijevala za evente bile su isključivo Matijine - rekla nam je Zvončica Vucković koja je Matijine haljine nosila i u Kini, kad je bila pozvana u žiri za Miss svijeta.

- U njezinoj se haljini osjećaš kao kraljica. Imaš na sebi nešto drukčije i upečatljivo, što nije dio mene. Matija radi haljine za crveni tepih i zato sam je htjela pogurati, da se na crvenim tepisima doista i nose. Krenule smo s Venecijom i filmskim festivalom, gdje je njezine haljine nosila Hofit Golan, izraelska influencerica, a onda smo shvatile da se može, da nema granica i samo trebamo iskoristiti veze i poznanstva, zvati i slati mailove. Tako smo došli i do Ivana Bittona, koji je izraelskog podrijetla, a njegov je bratić moj modni agent u Izraelu - objasnila je Zvončica. Bittonu je u LA Matija uglavnom, kaže, slala haljine iz posljednje kolekcije koju je radila uoči nove godine.

Matija Vuica Instagram

No, kako zapravo haljina hrvatskog dizajnera završi na crvenom tepihu Oscara?

- Velike zvijezde imaju ugovore s velikim modnim kućama i najčešće nose njihove haljine, osim ako u zadnji trenutak nemaju neke posebne prohtjeve. Osim toga, zapravo sve funkcionira kao kod nas. Stilisti biraju haljine za svoje zvijezde. obilaze style houses, odnosno multibrand storeove i biraju haljine koje bi odgovarale njihovim zvijezdama. U mom slučaju, imam svog agenta u LA-u s kojim me spojila Zvončica, koja je, rekla bih, moj PR agent za inozemstvo. Ona me, zapravo, kad se vratila u Hrvatsku, natjerala da se proširim izvan granica i pomogla u kontaktu pa i dalje brine o tom dijelu. Uglavnom, haljine se pošalju agentu u LA, on ih izloži u svom storeu zajedno s kreacijama dizajnera iz cijelog svijeta i onda se čeka da netko to odabere. Moje su haljine u Ivan Bitton Style houseu. I onda, ako se zvijezde poklope i kozmos te voli, a mene voli, stilisti odaberu tvoju haljinu - objasnila nam je Vuica.

Prije godinu i pol prvi je put slala haljine u Los Angeles. Pravilo je, kaže, da se to čini početkom prosinca jer potom odmah u siječnju počinje sezona nagrada, pojavljivanja i evenata, a obično se šalje pet do sedam haljina. Tako se Vuica već istaknula kao miljenica dama s crvenog tepiha u Hollywoodu.

Matija Vuica Instagram

Prošla je godina bila sjajna, kaže.

- Počela je s Carmen Electrom, Laverne Cox, Rumer Willis koja se zaljubila u haljinu s perlama i nije ju htjela vratiti, nego ju je kupila. Tijekom godine još je bilo puno pjevačica R'n'B-a koje možda u našim krugovima nisu toliko poznate, snimali su se cijeli editorijali za magazine, no ovo je svakako kruna uspjeha. No, to nikako ne znači da ću ja spavati na lovorikama. Sutra ujutro se pakiram i prekosutra sam s kartom u džepu na putu za London jer idem po tkanine i spremam novu kolekciju - najavila je.

Prvi put kad je slala haljine u LA po svom odabiru, shvatila je da su njihove zvijezde korpulentnije od naših, sve imaju znatno izraženije obline, pa su neke haljine bile male. Doduše, prepravili su ih, pa je sve dobro ispalo. Zato je ove godine odabirala haljine s agentom. Svaka od šest haljina koje je prije tri mjeseca poslala u LA unikatna je, stoga nismo mogli u njezinu atelijeru na Trgu bana Jelačića uživo vidjeti što su to zapravo voditeljice nosile na crvenom tepihu.

- Jedna je haljina svijetloplava i cijela je u kristalnim perlama i kamenčićima s detaljem plavičastog perja. Apsolutno smo pogodili boju sezone. Druga je haljina, pak, sivoplava, rađena od svilenkastog tila s ukrasnim pojasom optočenim kristalima. Riječ je o haljinama koje se rade u mom atelijeru, sve to rade moje vrijedne šnajderice - objašnjava Vuica. Posebnu, specijalno šivanu haljinu, nosila je na svečanom oscarovskom eventu u studenome i Inja Mašković, supruga Frane Maškovića, glavnoga glumca u “Osmom povjereniku”, filma koji je bio hrvatski kandidat za Oscara.

- Oscar nije poput drugih, posebno glazbenih nagrada, gdje se dopušta puno više ekstravagancije, golotinje, otkačenosti i seksepila. Zahtijeva samozatajnije haljine. Ima tu i izreza i golih leđa, ali sve na decentan način. Traže se glamurozne haljine, ali u jednostavnijem štihu kakve nosi, primjerice, Nicole Kidman koja je kraljica oscarovskog crvenog tepiha i baš mi je žao što nije bila ove godine - ističe Vuica koja je na dodjeli imala miljenike.

Zagreb, 250219.
Trg bana Jelacica.
Atelje Matije Vujice.
Na fotografiji: Haljina Matije Vuice koja se jucer nosila na dodjeli Oscara.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Posebno joj se svidjela Lady Gaga u haljini Alexandera McQueena.

- Toliko je bila jednostavna, a opet drukčija s tom konstrukcijom u bokovima koja je dala posebnu dimenziju tijelu. Istaknuo se i Billy Porter, muškarac u krinolini sa sakom, kojem je to odlično pristajalo. Smatram da je ovogodišnji Oscar bio ujednačen, nije bilo značajnih pogrešaka. Jedino mi se nije svidio veliki zlatni šlep Glenn Close - istaknula je Vuica, dodavši da je bilo haljina na jedno rame, s jedim rukavom, s posebno izrađenim rukavom ili mašnom, no to je bilo očekivano, kaže, jer je apsolutni trend ove sezone.

- No, došao je na red i hrvatski dizajn, među ostalim i zbog toga jer su poznate dame zasićene time što se nudi u modnom svijetu te tragaju za nečim novim, drukčijim. Mi im postajemo dostupni i zanimljivi, no ja nisam jedina. I Zigman je vani postigao veliki uspjeh, kao i Aleksandra Dojčinović i Ksenija Vrbanić. Možda sam ja ta koja se prva pojavila na Oscaru, ali to je tek početak, snage hrvatskog dizajna tek kreću - sigurna je dizajnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 02:55