59. FESTIVAL

VIDEO: 'DOGODINE ME SIGURNO NEĆE VIDJETI!' Dok su Goran Karan i Tedi Spalato slavili, Mladen Grdović bijesan se zakleo da se u Split - ne vraća!

 
Tedi Spalato i Goran Karan; Mladen Grdović
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

- Pjesma 'Kuća naše pisme' nastala je dok sam šetao psa, na livadi blizu Dicma. U jednom trenutku pustio sam psa s uzice, da se istrči. Dok je on jurcao gore-dolje, ja sam gledao oko sebe. Udisao sam zrak, uživao u zelenilu i pogledu na stare dalmatinske kuće s dvorovima u kojima su nekoć odzvanjali glasovi porodica, smijeh djece...

I onda mi je samo u jednom trenutku došla inspiracija. Imao sam uza se olovku i list papira, sjeo sam pod drvo i tamo u hladu zapisao par stihova, a melodija mi se već rađala u glavi. Drugi dan pjesmu sam dovršio pa se može reći kako je skladba ‘Kuća naše pisme’ nastala u samo dva jutra - kaže Goran Karan, autor i izvođač pobjedničke pjesme 59. Splitskog festivala koji je u subotu završio na Prokurativama.

Karan je “Kuću naše pisme” otpjevao s momcima iz klape Sveti Juraj HRM-a i svojim prijateljem i jednim od glazbenih uzora Tedijem Spalatom. Goran i Tedi već su surađivali u dalmatinskom mjuziklu “Naša bila štorija”, djelu što ga je Karan napravio s Nenadom Ninčevićem.

Ništa na neviđeno

- Bez obzira na to što je ‘Naša bila štorija’ pravo malo remek-djelo, što je suradnja s Goranom na tom djelu bila prekrasna, to nipošto nije značilo da sam ja na neviđeno pristao otpjevati ‘Kuću naše pisme’. Iskreno, uopće nisam razmišljao o nastupu na Splitskom festivalu, a pjesmu koju mi je Goran ponudio da je otpjevam s njim preslušao sam prvenstveno iz poštovanja prema njemu kao glazbeniku i njegovu impresivnom glazbenom opusu. No pjesma me na prvu osvojila. Melodijom, stihovima... Hvala Goranu, hvala ljudima iz klape, hvala Nikši Bratošu na predivnom aranžmanu - govori Tedi Spalato, koji je s Karanom s Prokurativa odnio i Zlatni val (nagradu žirija) te Zlatnog galeba (nagradu publike).

Poznavatelji festivalskih zbivanja dobro znaju da je velika rijetkost da se ovako poklope ukusi publike i žirija. Zadnji se put to dogodilo 2015. godine kada je Petar Grašo pobijedio s pjesmom “Moje zlato”, a stariji pamte da je i Mišo Kovač 1971. skladbom “Proplakat će zora” s nogu oborio i žiri i publiku.

- Dok sam pjevao, u jednom sam trenu pomislio kako bi bilo lijepo da nas sad čuje Zdenko Runjić. Mislim da bi bio zadovoljan ‘Kućom naše pisme’ - kaže Karan, dok Spalato priznaje da su mu oči zasuzile:

- ‘Kuća naše pisme’ priča je o kućama koje su danas često i napuštene, u čijim se dvorovima više nitko ne igra, o praznim kuhinjama iz kojih se više ne širi miris jela... To je pjesma o sreći i tuzi, ja sam u njoj prepoznao ono nešto iskonsko. Podsjetila me i na moju majku i nije mi neugodno reći da sam pjevajući je i zaplakao - govori Tedi Spalato.

- I ja sam plakao, ali od sramote. Još nekoliko dana prije festivala javno sam rekao da će pobijediti Karan. Prorekao sam to poput Nostradamusa, ali nisu mi za takvo što trebale kristalne kugle niti gatare koje budućnost čitaju iz kave. Pa sve je bilo jasno - jedino su Karan i Tedi imali privilegiju da, ustreba li, i sto puta na sceni mogu ponavljati svoju probu, dok smo mi, ostali smrtnici, imali pravo na točno dva pokusa.

Nakon što sam javno rekao tko će biti pobjednici, bilo je jasno da neću dobiti nikakvu nagradu na Splitskom festivalu na kojem sam nastupao sa skladbom Vinka Barčota ‘Ostani tu’, koju je on prvotno napisao za pokojnog Olivera. Ali nema veze! Idem doma u Zadar, poštenog obraza i pokrenut ću ponovno osnivanje Zadarskog festivala. Split me dogodine, nakon ovog, sigurno neće vidjeti - poručio je srditi Grdović.

Split, 060719.
Splitski festival, finalna vecer novih pjesama.
Na fotografiji: Alka i Neno Belan
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX
Alka Vuica i Neno Belan

Dok se on ljutio, slavili su Alka Vuica i Neno Belan, koji su za svoj duet “Vrijeme za nas” dobili drugu nagradu žirija. Alka je na festivalu blistala u haljini kupljenoj u Italiji, a na Prokurative je došla sa zavojem na nozi, koju je nekoliko dana uoči festivala povrijedila tijekom nespretnog pada.

Muke zbog printera

Drugu nagradu publike dobili su glazbenici iz klape Rišpet, dok se Ivana Kovač kući vratila s nagradom novinara i nagradom za najbolji festivalski styling. Lijepa crnka za vatrenocrvenu kreaciju Kristine Burje dobila je pregršt komplimenata, a njezin tata nastup je pratio na televiziji u jednom splitskom hotelu.

- Mišo je oduševljen večeri na kojoj su se pjevale njegove pjesme. Premda je prvo bilo planirano da u Zagreb krene odmah u subotu ujutro, svoj boravak u Splitu produljio je do nedjelje - povjerila je Ivana primajući čestitke od Ive Perkušića, šefa Gradskog kazališta mladih, koji je nastupio s pjesmom “Sad je dosta”, a mnogi su komentirali kako bi mirne duše na temelju izvedbe i ponašanja na sceni mogao nastupati i na San Remu.

Split, 060719.
Splitski festival, finalna vecer novih pjesama.
Na fotografiji: Ivana Kovac
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX
Ivana Kovač

Treću nagradu žirija osvojio je Ibrica Jusić, a treću nagradu publike preslatki duet Mije Dimšić i Marka Tolje. Dok su svi oni primali čestitke za nagrade, nisu ni znali da je malo falilo da proglašenje bude mimo televizijskog izravnog prijenosa.

Naime, dok su se minute proglašenja nagrađenih opasno približavale, festivalska direkcija čupala je kosu od muke, jer je na printeru s kojeg su trebali “iscuriti” rezultati glasanja netko nepoznat prije toga stavio printati 150 stranica nota. Tako su umjesto rezultata iz stroja izlazile note, ali i to je dio festivalskog šušura u najluđem gradu na svitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:41