THE OBALA OPET SVIRA

VIDEO: DUGOOČEKIVANA PREMIJERA NOVOG SPOTA NAŠEG POPULARNOG BENDA 'Lipi dani' donose prepoznatljiv zvuk dalmatinskog rocka i vraćaju osmijeh na lice

 
The Obala
 Emanuela Tomino

The Obala, svojevrsna bendovska nasljednica Daleke obale, danas najbliža originalnoj postavi iz 2001., na veselje brojnih obožavatelja predstavlja novu pjesmu. “Lipi dani” donose onaj prepoznatljiv zvuk dalmatinskog rocka koji nas vraća u stare, lijepe dane uz poruku da su pred nama neka nova vremena okupana suncem i optimizmom.

- Konačno, nakon virusne patnje, malo normale i životnog veselja! Najbolje se osjećam svirajući i stvarajući, a pogotovo kad se okupi tako dobra ekipa kakva je bila na snimanju u Zagrebu - otkriva nam Jadran Vušković, gitarist The Obale, a s njim se slaže i Zoran Ukić, ritam mašina popularnog dalmatinskog sastava: “Prije otprilike dva-tri miseca Hrepa mi je najprije poslao tekst pjesme, a nakon dan-dva i demo verziju. Odmah mi je sjela kako treba i od gušta sam počeo raditi na njoj. Za vrijeme izolacije 'dodavali' smo se idejama preko poruka, našli se na probi dan prije snimanja i odmah je zazvučala kako treba. Snimali smo je odlično raspoloženi i mislim da se to čuje i u pjesmi”.

Zorana Ukića, Jadrana Vuškovića i Borisa Hrepića Hrepu krajem prošle godine povezala je promocija obljetničkih vinilnih reizdanja i luksuznog box seta Daleke obale, gdje su zajedno uživo odsvirali set pjesama i kemija je ponovno proradila. Na krilima nove inspiracije ušli su u Sound Station Studio u Zagrebu i snimili singl “Lipi dani”, gdje im se na 12-žičanoj Martin gitari pridružio Silvije Varga, direktor Dancing Beara, klavijature je odsvirao Gojko Tomljanović, Antonija Vrgoč Rola zasvirala je def i zapjevala prateće vokale, a do studija je svratio i Darko Bakić iz grupe Buđenje te se veselom društvu pridružio na pratećim vokalima dok je pjesmu producirao Leo Anđelković. Video je snimio, režirao i montirao Danilo Caković iz Vid Filma.

Pjesma “Lipi dani” izaći će u sklopu deluxe kolekcije izdanja The Obale koje Dancing Bear priprema za objavljivanje o čemu uskoro slijedi više informacija. Do tada uživajte u lipim danima koje nam donosi The Obala!

Nakon razlaza Daleke obale 2002., grupu The Obala diskografski i koncertno realizirali su bubnjar sastava Zoran Ukić i basist Boris Hrepić Hrepa, no priča o samom nastanku The Obale počinje nešto prije ove javnosti poznate glazbeno-povijesne činjenice i seže u vrijeme dok je Daleka obala još postojala i bila koncertno aktivna. Zadnji studijski uradak Daleke obale bila je obrada “A šta da radim” snimljena 2000. godine, no malo je poznato da su Zoki, Jadran, Hrepa i Bogo 2001. u svom studiju u Garaži snimili 14 pjesama za album koji je trebao izaći krajem te godine. Marijan Ban tad je već odustao od kreativnog i bilo kakvog sudjelovanja na pjesmama koje su se snimale, tako da su odlučili taj album objaviti pod imenom The Obala.

Album je snimljen, no do njegova objavljivanja nije nikad došlo. Te su jeseni 2001. Jadran i Bogo otišli u Banov prateći bend Ostali, a Zoki i Hrepa su s Deanom Dvornikom prionuli na bendovski rad i u studiju snimili “Istinite priče”, prvi album The Obale, a za njegovu realizaciju zaslužna je i nekolicina dragih glazbenih prijatelja i kolega (Neno Belan, Gibonni, Anđa Marić i brojni drugi).

Gotovo dvadeset godina kasnije povijest se donekle ponavlja. Zoki, Jadran i Hrepa okupili su se kako bi snimili nove pjesme pod imenom The Obala u Sound Station Studiju u zagrebačkoj Dubravi, s producentom Leom Anđelkovićem, a rezultat su “Lipi dani” prepuni nostalgije i optimizma.

Emanuela Tomino
The Obala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:28